Przepisy Extra

Cukinia konserwowa

Ten przepis to doskonały sposób na wydłużenie dostępności w kuchni tego smacznego i zdrowego warzywa nawet na cały rok. Ze względu na niezwykłe, zdrowotne właściwości cukinii, jest ona bardzo wskazana w diecie człowieka.

Można z niej przygotowywać wiele różnego rodzaju potraw. Kabaczek, bo taka jest inna, równie znana w Polsce nazwa cukinii, świetnie nadaje się do ich przygotowania. W kuchni przygotowuje się zupy, drugie dania, dodatki do nich, takie jak surówki, sałatki, a ponadto napoje i desery. Można je gotować, smażyć, przygotowywać na grillu. Nie można zapomnieć o możliwości dodawania ich do słodkich ciast. Czytaj więcej

I to wszystko można wykonać z popularnej, taniej i łatwo dostępnej cukinii. Przygotowanie cukinii w domu, najczęściej w słoikach, na słodko, jak również w wersji wytrawnej pozwoli na wykorzystanie w kuchni tego cennego warzywa praktycznie przez cały rok. Polecamy!

Cukinia konserwowa

Składniki:

ok. 3 kg cukinii
Włożyć do słoika:
liść laurowy
koper
2 ząbki czosnku
kawałek ostrej papryki
ziele angielskie
pieprz
Zalewa:
1 litr wody
3/4 szklanki octu 10%
6 płaskich łyżeczek cukru
3 płaskie łyżeczki soli

Sposób wykonania:

Cukinię umyć, pokroić w paski (w skórce) i włożyć do słoika wraz z podanymi składnikami. Zalać gorącą, przyrządzoną w odpowiedniej proporcji zalewą i do piwnicy...

Dodane przez w dniu
21 opinii | Wyraź opinię
4.4008174384 stars based on 1468 reviews Przetwory
Podobne przepisy:
EXTRA *
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Jeśli mamy dojrzałą cukinię, to tak, pestki należy wydrążyć. Powodzenia :)
Dorota [2010-09-16 10:12:50]
witam mam pytanie czy cukinie trzeba wydrążyć z pestek czy nie ?
Młody [2010-09-14 12:58:15]
zamierzam dzisiaj po raz pierwszy zrobic cukinie w sloiki i tak czytam i czytam i juz nic nie wiem.Jedni pasteryzuja inni nie.Chyba zapasteryzuje krociutko.
Gosia. [2010-09-07 08:51:25]
Wszystko należy zrobić zgodnie z przepisem, i cukinia razem ze skórką będzie pyszna :)
Dorota [2010-08-19 10:13:03]
Czy tą cukinię w skurcę pokkrojoną w paski trzeba koniecznie pasteryzowć czy nie będzie potem za twarda lub gorzka?
gosia [2010-08-18 13:37:09]
co roku robie cukienie i papryke w zalewie, pasteryzuje ja
Iga [2009-08-20 19:08:59]
A ja robie kompoty z cukinii sa pyszne a kawaleczki cukinii dodaje do ciasta-rewelacja.
Agnieszka(10.10.2008) [2008-10-10 12:19:51]
robię cukinię co roku z mojej działki w słupki krojone i zalane smakują jak dawniejsze pikle, w tym roku malutkie cukinki pokroi łam w grubsze plastry,dodałam czosnku ,kopru, ichrzanu tak jakbym kisiła ogórki, napiszę jak smakowało, najpierw sama się truję. potem rozdajje i za2wsze chwalą moje zaprawy różnego rodzaju nawet wybredne wnuki.
babcia krysia [2008-08-13 11:58:06]
Ja pasteryzowałam i zgorzkniała mi. Nie mam pojęcia dlaczego
Justyna [2008-08-04 13:58:58]
Średniej wielkości cukinię należy przekroić na pół, a potem te połówki też przekroić na pół. Powstałe ćwiartki cukinii kroić w paski (mają wyjść takie duże frytki ;)).
Dorota [2008-07-24 13:56:30]
co to znaczy pokroić w paski? czy to samo co w plasterki?
krysia [2008-07-23 11:17:02]
Ja też jestem zdania, że trzeba choć 5 minut pasreryzować. Robię tak z ogórkami jak i z cukinią. A cukinia w zalewie octowej jest super.
Ania [2008-07-06 11:50:07]
ta cukinia jest naprawde pyszna.zrobiłam już pare słoików i wczoraj następną porcje robiłam,znajomym bardzo smakowała. Polecam!
Beti [2007-07-25 12:05:34]
Przepis trochę zmodyfikowaliśmy, zmniejszając ilość octu do pół szklanki a zwiększając ilość papryczki do dwóch kawałków na słoik. Naszym zdaniem jest wtedy smaczniejsza. Mniej konserwowa a bardziej ostra. Nie zgadzamy się natomiast z odstąpieniem od pasteryzacji. Nawet zalanie cukini wrzątkiem nie jest w stanie nadać całości (wkładu) wystarczającej temperatury. Brak pasteryzacji naraża nas na ryzyko zepsucia się naszych zapasów a tego byśmy bardzo nie chcieli. Krótko gotujemy do 5 min. Ogólnie pomysł aby cukienię zaprawiać gorąco polecamy. Zaprawy ogórków nie "umywają się" naszym zdaniem do cukini. I to ze względów smakowych, jaki i odżywczych.
Marcin i Agnieszka [2007-07-14 11:40:17]
Zrobiłam cukinię w zalewie musztardowej i wyszła twarda. Może trzeba ją najpierw krótko obgotować?
Hana [2006-09-13 09:02:07]
ludziska tych sloikow sie nie gotuje ,nie trzeba poniewaz zalewa jest goraca
kartinka [2006-08-18 11:47:35]
WITAJCIE.ZROBILAM DZIS TEN PRZEPIS I WYSZLO MI 9 SREDNICH SLOIKOW,UZYLAM DO TEGO 3 I POL CUKINI ALE TYCH MNIEJSZYCH, UPRZEDZAM ZE TA ZALEWA STARCZA NA PARE SLOIKOW NA MOJE 9 SLOI MUSIALAM DOROBIC ZALEWY,JESZCZE RAZ TYLE. ROBI SIE TO WSZYSTKO TAK SZYBCIUTKO ZE NAPRAWDE WARTO WYPROBOWAC MAM NADZIEJE ZE TO DOBRE. DZIEKI ZA PRZEPIS.
MANIA [2006-07-19 19:10:13]
Ja robię cukinie w zalewie octowo-musztardowej jak ogórki.Pyszna!!!!Swietnie nadaje się do sałatki ziemniaczanej z majonezem.Słoików z zalewą octową nie pasteryzuję.Odwracam słoiki jak Dorota.
Halina [2005-08-25 19:00:16]
Cukinię należy 'ściśle' napychać do słoików i nie trzeba jej pasteryzować. Po zalaniu cukinii gorącą zalewą, należy odwrócić słoiki do góry dnem na ok. 30 mniut.
Dorota [2005-07-28 13:04:06]
Tak przyrządzoną cykinie ile trzeba pasteryzować czy wogóle nie wymaga pasteryzacji
Beata z Nowej Soli [2004-08-18 10:23:14]
JAK DŁUGO TOGOTOWAĆ I CZY ŚCIŚLE NAPYCHAĆ SŁOIKI?????
PIOTR SANDOMIERZ [2004-07-12 14:44:05]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.