Cygańska droga

4.777777777 stars based on 18 reviews Ciasta i słodkości
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 3

Składniki:

Ciasto makowe:
30 dag maku
15 dag margaryny Kasia
25 dag cukru pudru
8 jajek
10 dag prawdziwego miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka kakao do ciast
3 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag migdałów
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
10 dag rodzynek
Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki krupczatki
Budyniowy krem:
½ litra mleka
2 budynie śmietankowe z cukrem
1 żółtko
25 dag margaryny Kasia
¾ szklanki cukru pudru
aromat cytrynowy
Dodatkowo:
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka agrestowa
Polewa czekoladowa:
10 dag gorzkiej czekolady
10 łyżek mleka
kilka kropel aromatu cytrynowego
Do dekoracji:
kolorowe cukierki dekoracyjne

Sposób wykonania:

Mak sparzyć, ostudzić i zmielić trzy razy. Margarynę Kasia utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po jednym żółtku. Następnie do utartej masy dodać zmielony mak, prawdziwy miód, sodę oczyszczoną, kakao do ciast, mąkę ziemniaczaną i bakalie (migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki, rodzynki można zalać gorącą wodą, dodać do nich aromat arakowy i zostawić do ostudzenia pod przykryciem, następnie osączyć). Na koniec dodać do masy ubite na sztywną pianę białka. Masę makową z bakaliami podzielić na dwie równe części i upiec dwa ciasta makowe. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto makowe. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec wsypać mąkę krupczatkę i delikatnie wymieszać. Biszkopt wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić, wyjąć z formy i pokroić wzdłuż w paski o szerokości 2 cm.

W niewielkiej ilości mleka rozmieszać budynie śmietankowe i żółtko. Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego rozmieszane budynie. Ugotować budyń i ostudzić. Miękką margarynę Kasia utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń i aromat cytrynowy. Gotowy budyniowy krem podzielić na dwie części.

Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 ½ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Włożyć do lodówki, aby stężała. Galaretkę agrestową również rozpuścić w 1 ½ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Włożyć do lodówki, aby stężała. Gdy galaretki stężeją pokroić je w paski o szerokości 2 cm.

Gorzką czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do małego garnka. Dodać mleko i kilka kropli aromatu cytrynowego. Razem podgrzewać na małym ogniu, do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki razem się połączą w gładką masę. Gotową polewę lekko ostudzić (wtedy też stężeje).

Do prostokątnej formy przełożyć jedno ciasto makowe, na nim rozsmarować jedną część budyniowego kremu. Następnie na kremie ułożyć paski biszkoptu, w 2 cm odległościach od siebie, a między paskami biszkoptu układać paski galaretek, na przemian (jeden długi pasek czerwony, pasek biszkoptu, drugi długi pasek zielony i tak na przemian). Następnie wyłożyć pozostały budyniowy krem i drugie ciasto makowe. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową i udekorować kolorowymi cukierkami.

Gotowe ciasto włożyć do lodówki. Jest pyszne i dobrze się je kroi dopiero ma drugi, trzeci dzień.

Smacznego.



r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
aromat bakalie białko biszkopt budyń budyń śmietankowy ciasta cukier cukier puder czekolada galaretka jajko kakao krem mak mąka mąka krupczatka mąka ziemniaczana margaryna migdały mleko pieczenie polewa polewa czekoladowa rodzynki słodkości tłuszcz żółtko Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Kakao można pominąć,a biszkopt nasączyć kawą.
markiza [2013-04-29 22:14:25]
Dziękuję :)
Dorota [2013-01-02 18:08:00]
ciasto super sama piekłam ale zgubiłam przepis szczerze wszystkim polecam i życzę udanych wypieków
sylwia [2012-12-08 00:02:58]
bardzo efektowne robi wrażenie
jagi [2012-03-01 22:30:39]
To bardzo się cieszę, że smakowało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-01-05 19:55:24]
BARDZO DOBRE CIASTO PIEKŁAM NA ŚWIĘTA:)
ALUTKA [2012-01-05 19:52:00]
mam uproszczony przepis , zamiast biszkoptu układam podłóżne biszkopty i używam tylko czerwonej galaretki,
ORZECHOWIEC [2011-06-05 23:41:38]
Paski biszkoptu i galaretki układamy wzdłuż formy (jak widać na zdjęciu 18-19). Pozdrawiam imienniczkę :)
Dorota [2011-01-20 09:13:32]
Mam pytanie czy te galaretki i paski biszkoptu układamy w szerz blaszki czy na dłudosc?
Dorota [2011-01-19 19:48:28]
Ja wylałam te 2 galaretki do 2 małych miseczek, o płaskim dnie, potem delikatnie wyciągnęłam w całości i pokroiłam, a następnie układałam między paskami biszkoptu (jak widać na zdjęciach). Powodzenia :)
Dorota [2011-01-19 19:13:32]
Mam pytanie na co wylac te galaretki zeby je potem ładnie pokroić?
Anka1 [2011-01-19 17:10:29]
Ciasto pracochłonne.Piekłam na imieniny i udało się.Wyglądało wspaniale jak na zdjęciu,ale jednak rewelacji w podniebieniu przynajmniej u mnie i męża nie było.Jutro spróbuję innego Pani przepisu.Pozdr,
Kasia z Legionowa [2011-01-14 23:27:04]
Za malo jest masy kremowej w przepisie.
Ania75125 [2010-12-30 18:36:13]
Zrobiłam na święta. Ciasto pyszne, ale zostało mi pół biszkoptu i galaretki. Galaretke to już wiem, że robić w keksówce (ale ponoć trudno wyjąć), a co do biszkoptu to u koleżanki też zostało pół blachy i poszło do kubła.
Dorota [2010-12-30 16:55:52]
Dziękuję :) i potwierdzam ciasto idealne na Sylwestra. Gorąco polecam :)
Dorota [2010-12-29 14:34:23]
Tak, biszkopt jest bez proszku do pieczenia, piekłam go z tego przepisu i ładnie się udał. Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2010-12-27 17:58:30]
Witamczy ten biszkopt jest bez proszku do pieczenia
anulka [2010-12-27 14:42:52]
Dorotko dzięki za wyjasnienie .Własnie skonczyłam to ciasto wyszło super teraz czekam na degustację.zamiast suchego maku dałam gotową masę makową zobaczymy jak smakuje.a cha zapomniałm dac kakaa bedzie bez.Pozdrawiam!
anna [2010-12-23 18:15:37]
To jest takie specjalne kakao do ciast i lepiej zrobić to ciasto właśnie z nim. Polecam np. kakao Deco Morreno, można go kupić w każdym sklepie spożywczym. A teraz w okresie przedświątecznym jest duży wybór składników do pieczenia. Życzę udanego wypieku i Wesołych Świąt :)
Dorota [2010-12-22 18:34:20]
Oieklam wiele razy ten placek!!! zawsze swietnie wychodzi, pysznie smakuje i pieknie wyglada!!! polecam wszystkim!
jolcia [2010-12-21 18:15:24]
Bardzo ciekawy przepis upiekę na święta ale mam jedno pytanie ,co to kakao do ciast ?czy moze być zwykłe kakao?
anna [2010-12-21 16:31:59]
Myślę, że można spróbować z gotową masą makową. Jeśli ma bakalie to może nie trzeba już, chyba że ma ich mało to można trochę dodać. Powodzenia :)
Dorota [2010-12-17 13:58:30]
Ciekawe czy można byłoby dodać gotową masę makową z puszkii wtedy bez bakalii ??
Beti [2010-12-17 13:48:40]
Dziękuję Halinko i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-12-15 22:08:33]
jestem pod wrażeniem, naprawdę pięknie prezentujące się ciasto, idealnie pasowało by na sylwestra:) zazdroszcze zdolności ;)
ania19 [2010-12-15 13:03:06]
Myślę, że spokojnie można użyć gotowej masy. Również pozdrawiam i udanego wypieku życzę :)
Dorota [2010-12-15 10:58:26]
Czy można użyć gotową masę makową z puszki? Pozdrawiam:))
Ewa [2010-12-14 15:08:38]
:) Proszę i udanego wypieku życzę. Pozdrawiam :)
Dorota [2010-12-14 10:52:45]
Ciasto jest bardzo dobre, wspaniale się prezentuje. Szczerze je polecam.
Halina [2010-12-13 23:02:05]
ciekawe to ciasteczko na swieta jak znalazl dziekuje i pozdrawiam
ciachela [2010-12-13 18:31:00]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>