Przepisy Extra

Czekoladowy sernik na kruchym spodzie z homogenizowanych serków

Składniki:

Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
12,5 dag margaryny
2 jajka
1 żółtko
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Czekoladowa masa:
3 szklanki mleka
2 budynie czekoladowe
Masa serowa z serków:
12,5 dag margaryny
½ szklanki cukru
4 serki homogenizowane waniliowe (4 x 14 dag)
2 jajka
1 białko
1 budyń bananowy
Polewa czekoladowa:
10 dag czekolady mlecznej
5-6 łyżek mleka
Do dekoracji:
płatki lub wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Mąkę pszenną przesypać do miski. Dodać margarynę, jajka, żółtko i proszek do pieczenia. Wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie (25 na 35 cm). Nakłuć widelcem.

Dwie szklanki mleka zagotować, w pozostałym rozmieszać budynie czekoladowe. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń i ugotować. Gorący budyń czekoladowy wylać na surowe kruche ciasto i pozostawić ostudzenia.

Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać cukier, homogenizowane serki, żółtka i budyń bananowy w proszku. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie razem połączyć i masę serową wyłożyć na ostudzoną masę czekoladową.

Gotowe ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 190 °C. Po ostudzeniu sernik polać polewą czekoladową (czekoladę roztopić, dodać mleko i razem połączyć). Wierzch ciasta posypać płatkami lub wiórkami kokosowymi.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
7 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
40 gram. Udanego serniczka życzę :)
Ewelinka [2017-01-03 21:55:39]
Proszę podać jakie budynie trzeba dodać w sprzedaży są od 40 do 80 g
Ewa [2016-12-12 21:53:04]
Nie dodawałam tutaj akurat cukru do ciasta, bo te dwie masy: budyniowa i serowa były słodkie. Mój budyń czekoladowy był akurat z cukrem, tak wiem, że są budynie bez cukru, ale tam wtedy pisze ile cukru trzeba dodać. A co do mąki, to różne one są - raz dodaje się jej mniej, a raz więcej. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać do ciasta również śmietanę, ja akurat nie miałam takiej potrzeby, bo ciasto fajnie się zagniotło z tych składników, które podałam w składnikach ;) Pozdrawiam :)
Ewelinka [2016-10-13 13:13:24]
Witam ja mam zastrzezenia do ciasta, a gdzie jest cukier? ponadto za duzo maki i zeby ciasto bylo kruche powinno dodac sie smietany, ponadto budyn czekoladowy tez nie zawsze ma w sobie cukier...ale ciasto ciekawe, Pozdrawiam
Barbara [2016-08-28 09:55:44]
Dziękuję za szybkie skorzystanie z tego przepisu. Cieszę się, że sernik Wam smakował - pozdrawiam :)
Ewelinka [2011-04-05 08:10:22]
ciasto jest pyszne, robi się szybko i jest bardzo smaczne.
Irena [2011-04-04 21:39:04]
robiłam dzisiaj ciasto bardzo dobre.
aleksisko [2011-04-02 20:32:44]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.