Przepisy Extra

Czereśniowa pokusa

Składniki:

Ciasto:
6 jajek
20 dag cukru
15 dag mąki tortowej
15 dag mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
Dodatkowo:
1 kg wydrylowanych czereśni
ok. 2-3 łyżki mąki tortowej
Kruszonka:
20 dag mąki tortowej lub krupczatki
10 dag masła
10 dag cukru
1 łyżeczka cynamonu

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać na puszystą masę. Na koniec dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i startą skórkę cytrynową. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm.

Wydrylowane czereśnie obsypać mąką tortową i rozłożyć równomiernie na cieście.

Do miski wsypać mąkę tortową, dodać masło, cukier i cynamon. Razem wymieszać, zagnieść kruszonkę, a następnie rozkruszyć na całej powierzchni ciasta.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35-40 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.

Smacznego.

Dodane przez suila w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję za skorzystanie z przepisu i cieszę się, że ciasto się udało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-07-06 14:35:31]
Bardzo dobre ciasto....Ja zamiast czereśni użyłam malin ....wyszło super!!!!..... Malinowa Pokusa ....Polecam :)
carla [2011-07-06 13:49:14]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.