naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Natalia
Dodano: 19.12.2007
Odsłon dziennie: 17

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Farsz do uszek:
10 dag suszonych grzybów
3 cebule
5 łyżek oleju słonecznikowego
sól
pieprz
Ciasto na uszka:
50 dag mąki pszennej
1 jajko
3 łyżki oliwy z oliwek
ok. 1 szklanka wrzącej wody
Czerwony barszcz:
½ kg buraków
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
kawałek selera
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
ok. 2 ½ litra zimnej wody
ok. ½ łyżeczki kwasku cytrynowego
2 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
sól
pieprz
przyprawa Maggi

Sposób wykonania:

Suszone grzyby opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Następnie gotować grzyby w tej wodzie przez około 1 ½ godziny. Odcedzić i ostudzić (wodę można dodać do barszczu lub do kapusty z grzybami). Cebulę obrać, opłukać i pokroić w grubą kostkę. Zeszklić na rozgrzanym oleju i ostudzić. Zmielić razem z grzybami w maszynce do mięsa. Jeżeli farsz wyjdzie wodnisty można do niego dodać bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku (farsz powinien być pikantny).

Do przesianej mąki pszennej dodać jajko i oliwę z oliwek. Mieszając wszystko drewnianą łyżką wlewać wrzącą wodę. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Następnie rozwałkować je na grubość około 3 mm i wycinać krążki (o średnicy około 5 cm). Na każdy krążek kłaść łyżeczką nadzienie i sklejać uszka.

Do wrzącej osolonej wody wrzucić uszka i gdy wypłyną gotować jeszcze około 2 minut. Wyciągnąć. Rozłożyć na talerzach i zalać gorącym barszczem.

Buraki, marchewkę, pietruszkę, seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić na kawałki. Cebulę, czosnek obrać i opłukać. Do zimnej wody dodać kwasek cytrynowy i wymieszać. Następnie dodać buraki, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek. Całość zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 1 ½ godziny. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą Maggi.

Z podanych składników wyjdzie około 10 porcji i około 100 uszek.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6517 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Vegeta to sama chemia ODRADZAM stosowania jej w kuchni !!!
Monika [2012-12-19 23:36:27]
aby sie uszka nie sklejaly dodaj dowody w kturej gotujesz pol lyszki masla przy odmrazaniu zaczekaj azsie odmroza i wtedy gotuj -sprawdzone-
krzysiek [2012-12-18 19:46:55]
przecież gotowanie uszek czy pierogów po wypłynięciu to barbarzyństwo. Ciasto o grubości 3mm to profanacja! Ciasto musi być cienkie ja papier (choć to nie łatwe), a po wypłynięciu nasze uszka czy pierogi muszą gotować się max 15 sekund! Cała radość z jedzenia pierogów lub uszek to sprężyste ciasto, które stawia delikatny opór zębom - tak samo jak włoskie makarony gotowane al dente, a po przegryzieniu dostajemy się do pysznego farszu... Powodzenia :)
Kuba [2011-12-21 17:34:42]
Uszka należy poukładać np. na tacce (można wcześniej posypać ją lekko mąką pszenną). Układamy jedno obok drugiego, a jak zamarzną to zsypujemy do dużego woreczka - wtedy uszka nam się nie posklejają :)
Dorota [2011-02-11 16:19:07]
ja zamiast octu czy kwasku cytrynowego dodaję szare renety
bozkaja [2009-12-21 10:17:44]
Moje pytanko brzmi:jak mogę zamrozić uszka,żeby mi się nie skleiły?
Gosia [2009-12-12 13:32:15]
barszcz smakuje znaznie lepiej,gdy do jego zakwaszenia użyjemy wcześniej przygotowanego kwasu buraczaneo
barbara [2007-12-30 22:08:15]
Ja gotuje podobnie ale zamiast kwasku daje ocet /jest smaczniejszy/ cukru do smaku podkoniec gotowania kminek iLodyszke suszonego kopru/zawsze pamietam i w lecie susze przechowuje w papierowej torbie i mam jak znalazl na caly rok/Ataki barszczyk jest najlepszy na drugi dzien.Niezapomnijcie o vegecie
dsas [2007-12-20 00:27:54]
Skomentuj

Autor:
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl