Czerwony barszcz z uszkami

2.996731135 stars based on 3671 reviews Dania główne

Składniki:

Farsz do uszek:
10 dag suszonych grzybów
3 cebule
5 łyżek oleju słonecznikowego
sól
pieprz
Ciasto na uszka:
50 dag mąki pszennej
1 jajko
3 łyżki oliwy z oliwek
ok. 1 szklanka wrzącej wody
Czerwony barszcz:
½ kg buraków
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
kawałek selera
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
ok. 2 ½ litra zimnej wody
ok. ½ łyżeczki kwasku cytrynowego
2 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
sól
pieprz
przyprawa Maggi

Sposób wykonania:

Suszone grzyby opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Następnie gotować grzyby w tej wodzie przez około 1 ½ godziny. Odcedzić i ostudzić (wodę można dodać do barszczu lub do kapusty z grzybami). Cebulę obrać, opłukać i pokroić w grubą kostkę. Zeszklić na rozgrzanym oleju i ostudzić. Zmielić razem z grzybami w maszynce do mięsa. Jeżeli farsz wyjdzie wodnisty można do niego dodać bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku (farsz powinien być pikantny).

Do przesianej mąki pszennej dodać jajko i oliwę z oliwek. Mieszając wszystko drewnianą łyżką wlewać wrzącą wodę. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Następnie rozwałkować je na grubość około 3 mm i wycinać krążki (o średnicy około 5 cm). Na każdy krążek kłaść łyżeczką nadzienie i sklejać uszka.

Do wrzącej osolonej wody wrzucić uszka i gdy wypłyną gotować jeszcze około 2 minut. Wyciągnąć. Rozłożyć na talerzach i zalać gorącym barszczem.

Buraki, marchewkę, pietruszkę, seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić na kawałki. Cebulę, czosnek obrać i opłukać. Do zimnej wody dodać kwasek cytrynowy i wymieszać. Następnie dodać buraki, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek. Całość zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 1 ½ godziny. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą Maggi.

Z podanych składników wyjdzie około 10 porcji i około 100 uszek.

Smacznego.



r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Boże Narodzenie cebula ciasta cytryna czosnek dania główne farsz grzyby jajko kapusta mak mąka mąka pszenna nadzienie olej oliwa owoce pieprz seler warzywa Wigilia Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Vegeta to sama chemia ODRADZAM stosowania jej w kuchni !!!
Monika [2012-12-19 23:36:27]
aby sie uszka nie sklejaly dodaj dowody w kturej gotujesz pol lyszki masla przy odmrazaniu zaczekaj azsie odmroza i wtedy gotuj -sprawdzone-
krzysiek [2012-12-18 19:46:55]
przecież gotowanie uszek czy pierogów po wypłynięciu to barbarzyństwo. Ciasto o grubości 3mm to profanacja! Ciasto musi być cienkie ja papier (choć to nie łatwe), a po wypłynięciu nasze uszka czy pierogi muszą gotować się max 15 sekund! Cała radość z jedzenia pierogów lub uszek to sprężyste ciasto, które stawia delikatny opór zębom - tak samo jak włoskie makarony gotowane al dente, a po przegryzieniu dostajemy się do pysznego farszu... Powodzenia :)
Kuba [2011-12-21 17:34:42]
Uszka należy poukładać np. na tacce (można wcześniej posypać ją lekko mąką pszenną). Układamy jedno obok drugiego, a jak zamarzną to zsypujemy do dużego woreczka - wtedy uszka nam się nie posklejają :)
Dorota [2011-02-11 16:19:07]
ja zamiast octu czy kwasku cytrynowego dodaję szare renety
bozkaja [2009-12-21 10:17:44]
Moje pytanko brzmi:jak mogę zamrozić uszka,żeby mi się nie skleiły?
Gosia [2009-12-12 13:32:15]
barszcz smakuje znaznie lepiej,gdy do jego zakwaszenia użyjemy wcześniej przygotowanego kwasu buraczaneo
barbara [2007-12-30 22:08:15]
Ja gotuje podobnie ale zamiast kwasku daje ocet /jest smaczniejszy/ cukru do smaku podkoniec gotowania kminek iLodyszke suszonego kopru/zawsze pamietam i w lecie susze przechowuje w papierowej torbie i mam jak znalazl na caly rok/Ataki barszczyk jest najlepszy na drugi dzien.Niezapomnijcie o vegecie
dsas [2007-12-20 00:27:54]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>