Czerwony barszcz z uszkami

Dodane przez w dniu
5 opinii | Wyraź opinię
2.998640195 stars based on 3677 reviews Dania główne

Składniki:

Farsz do uszek:
10 dag suszonych grzybów
5 łyżek oleju słonecznikowego
pieprz
Ciasto na uszka:
1 jajko
3 łyżki oliwy z oliwek
ok. 1 szklanka wrzącej wody
Czerwony barszcz:
½ kg buraków
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
kawałek selera
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
ok. 2 ½ litra zimnej wody
ok. ½ łyżeczki kwasku cytrynowego
6 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
pieprz
przyprawa Maggi

Sposób wykonania:

Suszone grzyby opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Następnie gotować grzyby w tej wodzie przez około 1 ½ godziny. Odcedzić i ostudzić (wodę można dodać do barszczu lub do kapusty z grzybami). Cebulę obrać, opłukać i pokroić w grubą kostkę. Zeszklić na rozgrzanym oleju i ostudzić. Zmielić razem z grzybami w maszynce do mięsa. Jeżeli farsz wyjdzie wodnisty można do niego dodać bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku (farsz powinien być pikantny).

Do przesianej mąki pszennej dodać jajko i oliwę z oliwek. Mieszając wszystko drewnianą łyżką wlewać wrzącą wodę. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Następnie rozwałkować je na grubość około 3 mm i wycinać krążki (o średnicy około 5 cm). Na każdy krążek kłaść łyżeczką nadzienie i sklejać uszka.

Do wrzącej osolonej wody wrzucić uszka i gdy wypłyną gotować jeszcze około 2 minut. Wyciągnąć. Rozłożyć na talerzach i zalać gorącym barszczem.

Buraki, marchewkę, pietruszkę, seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić na kawałki. Cebulę, czosnek obrać i opłukać. Do zimnej wody dodać kwasek cytrynowy i wymieszać. Następnie dodać buraki, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek. Całość zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 1 ½ godziny. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą Maggi.

Z podanych składników wyjdzie około 10 porcji i około 100 uszek.

Smacznego.

r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Uszka należy poukładać np. na tacce (można wcześniej posypać ją lekko mąką pszenną). Układamy jedno obok drugiego, a jak zamarzną to zsypujemy do dużego woreczka - wtedy uszka nam się nie posklejają :)
Dorota [2011-02-11 16:19:07]
ja zamiast octu czy kwasku cytrynowego dodaję szare renety
bozkaja [2009-12-21 10:17:44]
Moje pytanko brzmi:jak mogę zamrozić uszka,żeby mi się nie skleiły?
Gosia [2009-12-12 13:32:15]
barszcz smakuje znaznie lepiej,gdy do jego zakwaszenia użyjemy wcześniej przygotowanego kwasu buraczaneo
barbara [2007-12-30 22:08:15]
Ja gotuje podobnie ale zamiast kwasku daje ocet /jest smaczniejszy/ cukru do smaku podkoniec gotowania kminek iLodyszke suszonego kopru/zawsze pamietam i w lecie susze przechowuje w papierowej torbie i mam jak znalazl na caly rok/Ataki barszczyk jest najlepszy na drugi dzien.Niezapomnijcie o vegecie
dsas [2007-12-20 00:27:54]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.