Przepisy Extra

Czosnkowe plasterki cukinii

Składniki:

2 średnie młode cukinie
2 jajka
granulowany czosnek
sól
pieprz
bułka tarta

Sposób wykonania:

Cukinie obrać ze skórki, umyć i osuszyć. Pokroić w 1 cm plastry. Do jajka dodać granulowany czosnek, sól i pieprz. Dokładnie rozmieszać widelcem. Plasterki cukinii maczać w jajku, a potem w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju (na średnim ogniu). Usmażone plasterki cukinii wykładać na ręcznik papierowy.

Podawać jako dodatek do różnego rodzaju mięs.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
17 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
No takie placki tarte z cukinii są pyszne :) Ale co do cukinii smażonej w plasterkach, to jeśli cukinia ma twardą skórkę to ją obieram, a młodą cukinię to oczywiście smażę w skórce :) Pozdrawiam :)
Ewelinka [2016-10-13 13:06:48]
Nigdy nie obieram cukini ze skórki, chyba że robię placki ( jak ziemniaczane) kroje cukinie w plasterki 0,5 cm, obsypuję solą i pieprzem, czekam aż puści sok i trochę zmieknie, obtaczam w jajku i bułce, smaże na patelni, u mnie takie lubią najbardziej :-)
abc [2016-09-04 08:08:52]
Fajne przepisy - dziękuję :)
Dorota [2016-08-16 12:24:32]
jem to bardzo często, ale uwaga z czosnkiem do jaka, przy smażeniu robi się gorzki MÓJ PRZEPIS TO pokroić cukinię w plastry ok 0,5 cm (ze skórką lub bez - bez różnicy) i na noc namoczyć w mleku z rozgniecionym czosnkiem, następnego dnia smażyć maczając w jajku i bułce tartej. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu i posypać vegetą (nie kucharek, nie warzywko)
kama26 [2016-08-12 11:09:23]
A ja przygotowuje trzy talerze - na jednym mąka , na drugim trzepane jajko i łyżeczkę kucharka ,w trzecim bułka tarta. Obieram cienko i na rozgrzany olej. Po usmażeniu , odkładam na serwetkę . Zjadam bez ziemniaków i innych specjałów , bo to jest bardzo syte . Smacznego
Andrzej B. [2016-08-11 21:22:44]
CUKINII NIE OBIERAMY ZE SKÓRKI !!!! Zdrowsza i smaczna !
Marionila [2016-08-09 20:32:47]
Ooo :) Brzmi ciekawie :) A można prosić o dokładniejszy przepis?? ;)
Dorota [2016-08-06 22:43:53]
Ja robie placki z cukinii z dodatkiem jajka maki platkow owsianych i cebuli. Doskanale zamiast ziemniakow do mies w sosie.
ad [2016-08-06 14:55:28]
Tak zrobiona cukinie upiec w piekarniku i bez tłuszczu ,rownież super smakuj
Teresa [2016-08-05 14:42:00]
Młodej cukinii faktycznie nie, ale ta starsza to ma już twardą skórkę...
Dorota [2016-08-05 12:32:22]
Cukinii nie obiera się ze skórki.
promyczek27277 [2016-08-04 08:32:21]
Pycha! :)
Dorota [2016-08-04 00:27:40]
A może tak: cukinię pokroić i posolić / puści sok/ potem osuszyć ręcznikiem i tak jak schabowy oprószyć w mące namaczać w rozmąconym jaku z tym że oprócz czosnku i pieprzu można dać również zioła , a następnie w bułce tartej albo w płatkach owsianych... i smażymy na złoty kolor. ...
Zdzisław [2016-08-03 09:39:25]
Super ten posiłek musi być :) Chyba go zrobię - dziękuję :)
Dorota [2016-08-02 11:54:05]
a ja po podaję tak usmazoną cukinię z ziemniaczkami ( masło, koperek) oraz z sałatką z pomidorów ( z dużą ilościącebuli, szczypioru oraz bazyli) w śmietanie. Zamiast mięsa ta cukinia...
Blanka [2016-07-31 21:48:02]
Cukinia rządzi!! :))))
Ciotka [2009-08-27 19:19:57]
dzis robiłam, bardzo smaczne
fiolka [2008-08-26 19:44:49]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.