Przepisy Extra

Delikatna duszona marchewka

Taki smak duszonej marchewki pamiętam z dzieciństwa i... lubię ją do dzisiaj :)

Taka marchewka jest smaczna, zdrowa i delikatna w smaku. Do tego miękka i soczysta - po prostu rozpływa się w ustach.

Dużo pracy przy niej nie ma, jedynie trzeba ją obrać i zetrzeć - ale tutaj najlepiej mechanicznie - bo wtedy oszczędzimy swój czas i ręce ;)

Jeśli przejadły Wam się już surowe, twarde i ostre surówki, to polecam marchewkę na ciepło i słodko!

To idealny dodatek obiadowy dla naszych dzieci. Jest niedrogi i nieskomplikowany do zrobienia, więc warto się na niego skusić. Z tych proporcji wychodzi dużo marchewki, szczególnie na początku jak trzemy to widzimy ile jej jest, ale spokojnie - ona podczas duszenia o połowę nam się zmniejszy. Ale śmiało można zrobić z połowy porcji, bądź z całej i dodatek obiadowy mamy na dwa dni, nic dłużej, bo marchewka jest tak smaczna, że każdy tylko podchodzi po dokładkę ;) Czytaj więcej

Taka marchewka stanowi świetny dodatek obiadowy o każdej porze roku - ale oczywiście najsmaczniejsza jest latem i jesienią z młodych marchewek, ze świeżego zbioru.

Duszona marchewka znakomicie komponuje się z ziemniaczkami i kotlecikami - np. mielonym lub schabowym, super smakuje również z sadzonym jajkiem - to taki doskonały piątkowy obiad, ale równie dobrze pasuje do smażonej rybki.

Miłośnicy marchewek mogą skusić się na marchewkę, ale w nieco innej odsłonie - miększej i cieplejszej ;)

Smacznego.

Składniki:

1 ½ kg marchwi (waga po obraniu)
700 ml wody
sól (himalajska)
3 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
gałka muszkatołowa
pieprz czarny
sos sojowy

Sposób wykonania:

Marchewkę obrać ze skórki, opukać i osuszyć. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach (najlepiej mechanicznie). Przełożyć do dużego garnka lub rondla i wlać wodę. Posolić, wymieszać, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 35 minut, od czasu do czasu mieszając, aby marchewka się nie przypaliła.

W rondelku roztopić masło, przełożyć mąkę pszenną i cały czas mieszając chwilkę podsmażyć. Następnie z garnka z marchewką wybrać wodę (może być z marchewką) - kilka chochelek i dodawać do zasmażki cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Na koniec całą zasmażkę przekładać delikatnie do gorącej marchewki, cały czas mieszając, i chwilkę razem pogotować.

Na koniec dodać szczyptę gałki muszkatołowej, pieprzu oraz kilka kropel sosu sojowego. Całość ponownie razem wymieszać.

Podawać na ciepło do drugiego dania.

Podane składniki wystarczą na około 12 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :) Można by ją zastąpić gryczaną lub kukurydzianą - smacznego :)
Dorota [2018-04-05 14:12:39]
Przepis wydaje sie ciekawy tylko czym powinni zastąpić mąkę przenną osoby które nie mają nietolerancję glutenu?
Iza [2018-04-04 10:31:31]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.