naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Autor: Dorota
Dodano: 20.05.2004
Odsłon dziennie: 7

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

1 ½ kg ziemniaków
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
2 średnie czerwone buraki
½ kg kapusty
20 dag kiełbasy
30 dag boczku
2 duże cebule
¼ kostki margaryny
4 liście laurowe
sól
pieprz
"Wegeta"
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Dwa, trzy liście kapusty odłożyć, resztę poszatkować. Marchew, pietruszkę, ziemniaki i kiełbasę pokroić w plasterki, a cebulę i czerwone buraki w półplasterki. Boczek pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski. Wymieszać i doprawić przyprawami. Przełożyć do rondla wysmarowanego tłuszczem, lekko docisnąć i przykryć odłożonymi liśćmi kapusty.

Dusić pod przykryciem ok. 45 minut. Podawać na gorąco z pieczoną rybą lub same.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6424 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Polecamy produkty z naszego sklepu:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
jak dla mnie połowa z was robi dziwne duszonki,ja robie zawsze tradycyjne i kapusta musi byc bo wykładam nią garnek tak jak sie to zwykle robi ale nie udziwniam dodajac buraki czy marchew,dla mnie wtedy juz nie tradycyjne duszonki ,ja daje norma ziemniaki,cebulke,kielbase,boczek itroszke drobno posiekane kapusty,sól i poeprz i tyle! do tego popijam barszczykiem czerwonym lub przegryzam ogorkiem kiszonym ;) pychota
liliowa [2012-10-10 14:08:38]
Przepis co najmniej dziwny! Pieczonki najlepiej smakują kiedy dodamy ziemniaki, cebulę, marchewkę buraki, wędzonyboczek i kielbasę, wszystko doprawiamy pieprzem i solą. Do zbędnych nalężą: kapusta, liść laurowy i wegeta.czym więcej udziwnień, tym gorzej
Marta [2012-06-20 18:36:18]
moja wersja nazywana pieczonkami składa się z: ziemniaki ,cebula, marchewka,boczek,kiełbasa,muszą być czerwone buraki bo nadają kolor całemu daniu,smalec lub jakiś inny tłuszcz,wszystko układane warstwami posypane szczyptą soli i pieprzu i oczywiście świeżym koperkiem,najlepiej pieczone w żeliwnym garnku na dworze...podawane z kwaśnym mlekiem ,kefirem lub maślanką ...pycha
siwa [2010-11-30 10:58:25]
Gabrysiu dziękuję za miłą opinię. Bardzo się cieszę, że te pieczonki wszystkim smakują. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-09-20 09:18:57]
pieczonki to nieodłączna część lata warto jednka zainteresować się sposobem ich przyrządzania są różne sposoby upichcenia tej wyśmienitej potrawy wystarczy tylko że dodasz inną przyprawe by twa potrawa nabrała świetny smak
dobrze radze [2010-06-28 20:13:10]
a jeszcze lepsze jak dodamy 3 jajka, tylko nie przed pieczeniem tylko po gdy odstawiamy garnek z ogniska, wbijamy jajka, mieszamy a one sie ścinaja . POLECAM
smakosz [2010-06-05 15:27:56]
przepyszne!!!!!!
loszka [2010-05-04 16:02:21]
NAJLEPSZE PIECZONKI to:0.5 kg kiełbasy tyle samo boczku ok. 2 kg ziemniaków,ok.0,3 kg.cebuli, i teraz młoda kapusta jedną główkę.Garnek wyłożyć folią aluminiową i po nałożeniu również nakryć folią i zakręcić pokrywę ,kapustę poszatkować wcześniej,posolić,żeby zmiękła,ziemniaki pokroić w talarki posolić i popieprzyć,wszystkie składniki wkładać przemiennie po trochu aby było kilka warstw,na dno dać boczek i na ognisko,nie ma lepszych,zasadą pieczonek jest odpowiedni wkład,inaczej będą suche i niesmaczne.Po ok 40 minutach otworzyć garnek i dokładnie wymieszać i na ognisko jeszcze ok.20 minut na małym ogniu,na początku ogień musi być silniejszy.
BARBARA BLUKACZ [2010-05-01 08:40:26]
Pieczonki robiłam nie raz i polecam ,są pyszne jak wszystkie przepisy Pani Doroty, pozdrawiam serdecznie
Gabrysia [2010-01-02 10:21:30]
Pieczonki to tradycyjne danie na Jurze (tam gdzie mieszkam) znam je od dzieciństwa i mam taką uwagę nie dodaje sie do środka poszatkowanej kapusty!! można liście z kapusty położyć na wierzch i nie dodaje sie liścia laurowego układa sie wrstwami : ziemniaki warzywa wedlina i tak na przemian - warzywa puszczają soki i barwia ziemniaki
lady [2009-03-30 16:03:00]
Te pieczonki sa po prostu przepyszne.Na drugi dzien wydaje mi sie sa jeszcze lepsze,tylko ze za kazdym razem jak je robie to prawie nic nie zostaje.
Ania156 [2009-03-26 17:32:54]
uwieblem smazony na olej i przyprawa i smakowało
Emilia [2008-10-02 15:14:56]
Ja jadam często prażonki bo tak na to mówi sie u nas z prawdziwego kociołka prażone na ognisku. Tata mojego męża ma taki przepis: ziemniaki cebula kiełbasa boczek sól pieprz i tyle a znowu ciocia mieszkająca dom dalej robi tak samo tyle że dodaje jeszcze kapustę, marchewkę, pietruszkę i powiem tyle oba są przepyszne i domowy z buraczkami też jest naprawdę dobry i nie przerażać się buraki smakuje naprawdę świetnie:) (te pierwsze chyba są najlepsze ale warto wszystkich spróbować:)
kika [2008-08-24 12:40:29]
Pochodzę ze Śąska i powiem Wam: w dawniejszych czasach pieczonki były organizowane przez małe i większe zakłady, klasy szkolne, grona znajomyh -jako spotkania towarzyskie,coś jak obecnie wspólne grile. Co do przepisów: burak i marchew -tak,chociaż to nowy wynalazek. Pietruszka -nie. Za to pieprz czarny i bywało ziele angielskie. Podstawa to: ziemniaki,cebula,kiełbasa,boczek wędzony,sól, pieprz,ew trochę smalcu. Mogą być robione na tłusto,ale ja wolę bardziej suche-wtedy ładnie się przypiekają przy brzegach-i do tego drobno posiekaną cebulkę zeszkloną na smalcu (osobno-do polania). Dawniej nie piekło się w garnkach z pokrywą,tylko w żeleźniaku emaliowanym wewnątrz,przykryte liśćmi kapusty,lub buraka,na to papier i odwrócona trawą do spodu wycięta darń. W bardziej "dzikiej" odmianie jedzone wprost z gara przy pomocy "dzidek" uciętych z patyka. Jako dodatki: Kwaśne mleko,lub ogórki małosolne. To były prawdziwe pieczonki,jakich już prawie się nie spotyka. Odważnym polecam wypróbowanie -zwłaszcza zastąpienie przykrywki darnią-ok 20-25cm grubości z dobrego trawnika.
Krzysztof [2008-05-16 23:06:38]
Ja robiłam duszonki (bo tak sie to w beskidach nazywa : )) ale zawsze na ognisku ale nigdy nie dodawalam burakow, teraz mam zamiar robic je w domku ale niestety nie przekonam sie do burakow ale przepis bardzo fajny pozdrawiam
Asiulka [2008-01-31 09:27:12]
ja jadlam pieczonki pierwszy raz to danie jest pyszne ..................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dorka [2008-01-02 07:58:05]
moje ulubione danie :)
Pogromca pieczonek [2007-11-30 13:44:35]
bardzo bardzo pyszne. zawsze jak wujek ze slaska przyjedzie do nas to takie robi ale z ogniska. naprawde warto zrobic polecam
rozrywkowe [2007-09-10 17:14:10]
ale tak naprawde to trzeba poszukać starego tradycyjnego przebisu -tak jak robili to nasi dziadowie-jest najlepszy -polecam :)
gregor [2007-07-04 09:53:13]
Boczek dowolny, tzn. jaki mamy pod ręką, ale może lepszy będzie wędzony. Buraczki oczywiście mają być surowe. Takie pieczonki można robić na ognisku. Są po prostu przepyszne - polecam ;)
Dorota [2007-06-06 21:46:24]
Pytanko! Jaki ma być boczek wędzony czy surowy, buraczki surowe czy ugotowane.
Stenia [2007-06-06 19:48:23]
mieszkam na slasku i ja tez zwykle jadalam pieczonki tylko u wujka na mazurach oczywiscie z ogniska :). Jednak te przeszly moje najsmielsze oczekiwania i w zimowe wieczory przywoluja wakacyjne wspomnienia :). Przepis super...potrawa pyszna...goraco polecam :)
novijka [2007-03-06 21:56:59]
jadłam z ogniska pycha!
mada [2007-02-08 15:36:57]
pieczonki to typwo śląska potrawa z ogniska ja robie to czesto w domu na normalnej kuchence układam warstwami koniecznie burak!!!!!!!!!!!!!! ale absolutnie bez pietruszki liscia laurowego!!!! dusie się to w garnku pod przykryciem i gotowe, do tego wystarczy podać surówkę i jest ok przeciez ziemniaki tuczą wiec po co jeszcze jakieś tłuste dodatki??????? chyba ze ktoś uwielbia całe zycie się odchudzać...
esther [2007-02-03 12:34:25]
Dziękuje za pomoc z waszymi przepisami muj mąż wcinał jak nigdy już teraz tylko z waszej strony biore przepisy Jeszcze raz Dziękuje
Alicja Jankowska [2007-01-26 12:24:18]
a ja robię same ziemniaczki smażone na oleju!! jak dla mnie sa najlepsze :)
Kosik [2007-01-22 10:47:47]
Robiłam wczoraj i było pyszne. Dusiłam w szybkowarze 20 minut. No, nie dodałam pietruszki i też wyszło i bez tłuszczu !!!! (listek masła) i woda. Pychota
Mara [2007-01-17 21:03:08]
ja dodałam brokuły i smakowało wyśmienicie...
joanna [2006-10-13 20:02:38]
U mnie od dłuższego już czasu robimy takie pieczonki w każdą sobotę. Do tego podaję rybę lub śledzie opiekane lub żurek albo śmietanę. Jeszcze nam się nie znudziło.
osika [2006-05-09 00:39:40]
Ja znam ten przepis pod inną nazwą a mianowicie prażone, podaje sie je z grilla lub ogniska (tak smakują najlepiej ) jednak w zimie robi się je w piekarniku lub z braku czasu na gazie, sposób przygotowania taki sam ale radzę przed wymieszaniem skl. boczek podsmażyć, w oryginale nie dodaje się buraków ale zielona pietruszkę, garnek wysmarować margaryna i wyłożyć liśćmi kapusty a następnie przełożyć ziemniaki i resztę skl. wcześniej wymieszanych razem i doprawionych, nigdy nie dodawałam tez liścia laurowego
iwona [2006-01-04 22:54:55]
Bardzo pyszne, nawet mojemu mężowi smakowało. Wspólnie doszliśmy jednak do wniosku, że można by było dodać czosnek i kukurydzę konserwową - byłoby pyszniejsze.
aga [2005-10-28 12:49:18]
ja to robie pieczonki bez pietruszki, kapusty, bez liści laurowych , a zamiast margaryny ja daje olej i wtedy sa pyszne i apetyczne . Najlepiej robić pieczonki na dworze n ognisku !
Dorota K z Łaz [2005-10-19 12:33:31]
najczęściej robię coś bardzo podobnego w garnku żeliwnym w ognisku, ale szukałam patentu na zrobienie tego w domu i chyba jest spruje to może być to!!!
Kasia W [2005-09-22 15:38:06]
napiszę krótko - danie jest pyszne
alcia111 [2005-09-17 14:55:04]
bo pieczonki najlepiej smakują z ogniska lub na grilu garnek sie stawia pychotka:)ale nigdy nie dodaje burakow
Iwcia [2005-08-23 10:34:56]
bzdura do pieczonek absolutnie nie dodaje się ani pietruszki ani tym bardziej liści laurowych
ksiaze1960 [2005-03-16 17:09:31]
pyszne jedzonko, ja dodaje tez pieczarki i na koniec podpiekam w piekarniu, do tego sos z majonezu z vegeta,majerankiem,ociupinka wody i suszonego czostnu :) pycha
werka [2005-03-12 09:48:45]
Wspaniały przepis. Polecam i pozdrawiam.
Darek-Sosnowiec [2005-01-09 18:59:03]
ja dodaje jeszcze pieczarki pokrojone w plasterki PYSZNOŚCI!! polecam
M [2004-11-22 13:30:44]
danie jest bardzo smaczne i sycące, dobre na jesiene lub zimowe posiłki.
viola [2004-09-13 11:36:08]
Przepis znakomity.
Irena [2004-07-13 22:51:35]
jadlam takie danie z garnka z ogniska-bardzo smaczne!!!
ula [2004-06-27 15:02:48]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl