Domowy smalec

Dodane przez w dniu
15 odsłon dziennie
5 opinii | Wyraź opinię
3.75 stars based on 24 reviews Inne

Składniki:

60 dag słoniny wieprzowej
10 dag swojskiej kiełbasy
10 dag cebuli
3 ząbki czosnku
½ średniego jabłka (ok. 10 dag)
przyprawa w płynie Maggi
pieprz

Sposób wykonania:

Słoninę wieprzową pokroić w małą kostkę. Przełożyć do garnka i smażyć na małym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż słonina się stopi. Skwarki mają się zarumienić. Swojską kiełbasę obrać ze skórki i razem z cebulą pokroić w małą kostkę. Czosnek obrać i pokroić w małą kosteczkę lub zmiażdżyć. Do roztopionego smalcu dodać swojską kiełbasę, cebulę, czosnek i liście laurowe. Wymieszać i razem smażyć przez około 10 minut. Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Dodać do smalcu, wymieszać i smażyć jeszcze przez około 5 minut. Następnie przyprawić do smaku przyprawą w płynie Maggi, solą i pieprzem.

Gotowy smalec przelać do miseczek i pozostawić do ostudzenia. Z podanych składników wyjdą trzy miseczki, takie jak na zdjęciu. Domowym smalcem smarować kromki chleba i podawać z kiszonym ogórkiem.

Smacznego.

Podobne przepisy:
EXTRA *
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 1,11 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności).
Komentarze do przepisu:
Można, można :) To zależy co komu smakuje...
Dorota [2013-08-13 10:07:59]
Polecam bardzo dobry domowy smalczyk.Ja zamiast kiełbasy dodałam mieso mielone i trochę boczku surowego wędzonego.
marienka76 [2012-07-21 13:08:58]
Ja robie podobny wykorzystuje do tego maszynke do mielenia mięsa. Miele słonine boczek wedzony i obrana kiełbase. Na samym poczatku wytapiam słonine jak juz jest prawie wytopiona wrzucam kiełbase i boczek wedzony, słonina musi przejsc kiełbasą i boczkiem. Na samym koncu dodaje poszatkowaną cebule i po kilku minutach przyprawiam wegeta i maggi- wszystko przelewam do porcelanowych miseczek,n awierzch każdej dodaje cały przełamany lisc laurowy i dwie kulki ziela angielskiego, pycha szczególnie mój mąż za tym przepada do świeżego chleba polecam i pozdrawiam :)
Klaudia [2010-12-15 15:08:33]
Witam, oczywiście jestem za :) Następnym razem jak będę robić smalec to dodam majeranek, serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-06-04 13:13:51]
Zamiast maggi , ktorej osobiscie nie lubie , proponuje dodac majeranku. Co Pani na to , Dorotko?
Marta [2010-05-27 19:41:01]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.