naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Dorota
Dodano: 25.05.2010
Odsłon dziennie: 7

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

60 dag słoniny wieprzowej
10 dag swojskiej kiełbasy
10 dag cebuli
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
½ średniego jabłka (ok. 10 dag)
sok z cytryny
przyprawa w płynie Maggi
sól
pieprz
r e k l a m a
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Słoninę wieprzową pokroić w małą kostkę. Przełożyć do garnka i smażyć na małym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż słonina się stopi. Skwarki mają się zarumienić. Swojską kiełbasę obrać ze skórki i razem z cebulą pokroić w małą kostkę. Czosnek obrać i pokroić w małą kosteczkę lub zmiażdżyć. Do roztopionego smalcu dodać swojską kiełbasę, cebulę, czosnek i liście laurowe. Wymieszać i razem smażyć przez około 10 minut. Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Dodać do smalcu, wymieszać i smażyć jeszcze przez około 5 minut. Następnie przyprawić do smaku przyprawą w płynie Maggi, solą i pieprzem.

Gotowy smalec przelać do miseczek i pozostawić do ostudzenia. Z podanych składników wyjdą trzy miseczki, takie jak na zdjęciu. Domowym smalcem smarować kromki chleba i podawać z kiszonym ogórkiem.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6474 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Można, można :) To zależy co komu smakuje...
Dorota [2013-08-13 10:07:59]
afeee jak mozna robic smalec z kilelbasa albo miesem mielonym?? Fujjjj obrzydlistwo. Tylko skwareczki wytopione z boczku.
Ilona [2013-08-12 16:47:39]
robilam z tymi \"wynalazkami\" i splesialo!!!!!! najlepszy zwykly wytopiony smalec! na to krazki cebuli i sol. pycha!
halszka [2012-09-14 07:51:52]
Polecam bardzo dobry domowy smalczyk.Ja zamiast kiełbasy dodałam mieso mielone i trochę boczku surowego wędzonego.
marienka76 [2012-07-21 13:08:58]
Ja robie podobny wykorzystuje do tego maszynke do mielenia mięsa. Miele słonine boczek wedzony i obrana kiełbase. Na samym poczatku wytapiam słonine jak juz jest prawie wytopiona wrzucam kiełbase i boczek wedzony, słonina musi przejsc kiełbasą i boczkiem. Na samym koncu dodaje poszatkowaną cebule i po kilku minutach przyprawiam wegeta i maggi- wszystko przelewam do porcelanowych miseczek,n awierzch każdej dodaje cały przełamany lisc laurowy i dwie kulki ziela angielskiego, pycha szczególnie mój mąż za tym przepada do świeżego chleba polecam i pozdrawiam :)
Klaudia [2010-12-15 15:08:33]
Witam, oczywiście jestem za :) Następnym razem jak będę robić smalec to dodam majeranek, serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-06-04 13:13:51]
Zamiast maggi , ktorej osobiscie nie lubie , proponuje dodac majeranku. Co Pani na to , Dorotko?
Marta [2010-05-27 19:41:01]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl