Drożdżowe racuchy z serem i jabłkami

5 stars based on 1 reviews Dania główne
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 2

Składniki:

Rozczyn:
½ szklanki wody (ciepłej przegotowanej)
5 dag drożdży
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyża cukru
1 szklanka kwaśnego mleka
25 dag półtłustego sera
3 jajka
1/3 szklanki czerwonego wina (półsłodkiego)
szczypta soli
40 dag jabłek
Dodatkowo:
cukier puder

Sposób wykonania:

Do miseczki przelać ciepłą przegotowaną wodę. Dodać rozkruszone drożdże, mąkę pszenną i cukier. Wszystko razem wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce i nakryć ręcznikiem kuchennym, aż podwoi swoją objętość.

Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier i szczyptę soli. Następnie dodać kwaśne mleko, półtłusty ser, jajka, czerwone wino i rozczyn. Wszystko razem wymieszać. Jabłka obrać, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do ciasta i razem wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej, wykładać małą chochelką ciasto i smażyć racuchy na złoty kolor z dwóch stron. Po usmażeniu wykładać na ręcznik papierowy i ciepłe posypać cukrem pudrem.

Racuchy można podawać jako danie obiadowe lub jako dodatek do herbatki, kawy.

Z podanych składników wyjdzie około 30 racuchów.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
alkohole ciasta cukier dania główne krem mak mąka mąka pszenna ser smażenie tłuszcz wino Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Kwaśne mleko (zsiadłe mleko) można kupić np. w dużych supermarketach :)
Dorota [2014-09-16 22:52:54]
gdzie można kupić kwaśne mleko?
Paula [2014-05-29 12:57:12]
Dziękuję :)
Dorota [2013-03-15 09:03:09]
własnie takiego przepisu szukałam:)
Ania [2013-03-15 08:28:15]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>