Drożdżowe racuchy z serem i jabłkami

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4 stars based on 2 reviews Dania główne
Drożdżowe racuchy z serem i jabłkami

Składniki:

Rozczyn:
1/2 szklanki wody (ciepłej przegotowanej)
5 dag drożdży
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 łyża cukru
1 szklanka kwaśnego mleka
25 dag półtłustego sera
1/3 szklanki czerwonego wina (półsłodkiego)
szczypta soli
40 dag jabłek
Dodatkowo:

Sposób wykonania:

Do miseczki przelać ciepłą przegotowaną wodę. Dodać rozkruszone drożdże, mąkę pszenną i cukier. Wszystko razem wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce i nakryć ręcznikiem kuchennym, aż podwoi swoją objętość.

Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier i szczyptę soli. Następnie dodać kwaśne mleko, półtłusty ser, jajka, czerwone wino i rozczyn. Wszystko razem wymieszać. Jabłka obrać, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do ciasta i razem wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej, wykładać małą chochelką ciasto i smażyć racuchy na złoty kolor z dwóch stron. Po usmażeniu wykładać na ręcznik papierowy i ciepłe posypać cukrem pudrem.

Racuchy można podawać jako danie obiadowe lub jako dodatek do herbatki, kawy.

Z podanych składników wyjdzie około 30 racuchów.

Smacznego.

r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Kwaśne mleko (zsiadłe mleko) można kupić np. w dużych supermarketach :)
Dorota [2014-09-16 22:52:54]
Dziękuję :)
Dorota [2013-03-15 09:03:09]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.