Przepisy Extra

Dynia w cieście francuskim

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
Masa dyniowa:
30 dag dyni (waga po obraniu)
6 łyżek soku z pomarańczy
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
Cytrynowy lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
Do dekoracji:
pomarańczowe cukierki

Sposób wykonania:

Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek (pestki odłożyć i wysuszyć), opłukać i osuszyć. Następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach i przełożyć do garnka. Dodać sok z pomarańczy, cukier trzcinowy, cukier waniliowy oraz szczyptę cynamonu i imbiru. Razem wymieszać i dusić na małym ogniu przez około 15 minut (sok ma wyparować i masa ma być gęsta). Następnie zdjąć z ognia i ostudzić.

Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na kwadraty (na około 12 części). Na każdy mały kwadracik ciasta francuskiego wyłożyć łyżeczką masę dyniową (1 czubata łyżeczka na 1 kwadracik ciasta). Każde ciasteczko złożyć w trójkąt, skleić boki i widelcem zrobić wzorki na zlepionych bokach. W każdym roku ciasteczka zrobić dziurkę wykałaczką, aby podczas pieczenia uciekała para (wtedy nasze ciasteczka będą miały ładne warstwy, a nie jedną wielką dziurę).

Ciasteczka ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia (można wykorzystać papier, w którym było owinięte ciasto francuskie). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Następnie ostudzić.

Do cukru pudru dodać sok z cytryny i zmiksować. Gotowym cytrynowym lukrem polać dyniowe ciasteczka i udekorować pomarańczowymi cukierkami.

Z podanych składników wyjdzie 12 pysznych ciasteczek dyniowych.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.