Przepisy Extra

Dżem z gruszek i malin

Składniki:

1 kg gruszek
1/2 kg malin
1/2 szklanki cukru
5 goździków
1 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób wykonania:

Gruszki przekroić, wydrążyć gniazda nasienne i opłukać. Następnie pokroić je (w skórce) w kostkę i przełożyć do garnka. Maliny opłukać, osuszyć i dodać do gruszek. Owoce zasypać cukrem, razem wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 90 minut (od czasu do czasu mieszając, aby dżem się nie przypalił). Na koniec dodać sok z cytryny i razem wymieszać.

Gotowy dżem przełożyć do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 minut. Następnie słoiki ostudzić i wynieść do zimnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na około 2 słoiki po 400 ml dżemu.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.