Przepisy Extra

Ekspresowa i warstwowa sałatka do grilla

Ekspresowa i warstwowa sałatka do grilla

Składniki:

35 dag pomidorów (2 średnie)
5 dag selera naciowego (1 gałązka)
5 dag cebuli (1 mała)
1 ząbek czosnku
3 łyżki słonecznika (łuskanego)
2 łyżki śmietany 18%
bazylia
oregano
majeranek
sól
pieprz
5-6 liści zielonej sałaty
4 łyżki płatków kukurydzianych
pęczek szczypiorku

Sposób wykonania:

Pomidory opłukać i pokroić w kostkę. Seler naciowy i cebulę również pokroić w kostkę. Cebulę sparzyć i ostudzić. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do miski przełożyć pomidory, seler naciowy, cebulę, czosnek i słonecznik. Dodać śmietanę, szczyptę bazylii, oregano i majeranku. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać.

Liście zielonej sałaty opłukać i osuszyć. Porwać na kawałki i rozłożyć na dużym talerzu. Na sałatę wyłożyć sałatkę z pomidorów, następnie płatki kukurydziane i pokrojony szczypiorek.

Gotową sałatkę podać od razu na stół. Podawać z sosem czosnkowym do kiełbaski, steków lub szaszłyków z grilla.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.