Przepisy Extra

Ekstra krucha szarlotka rozpływająca się w ustach

Składniki:

Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag margaryny (np. Palma)
2 żółtka
Mini beza:
2 białka
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek (waga po obraniu)
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cynamonu
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać miękką margarynę i żółtka. Całość razem posiekać i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę i schłodzić w lodówce.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać cukier, cynamon i smażyć na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła.

Schłodzone białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i razem zmiksować.

Średniej wielkości tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć jedną część kruchego ciasta i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 170 °C.

Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć mini bezę, potem rozłożyć lekko ostudzoną masę jabłkową, a na niej rozłożyć kruszonkę (pozostałe kruche ciasto). Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 35 minut w temperaturze 170 °C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Podawać na ciepło z gałką lodów - tak podana szarlotka smakuje wybornie! Mniam :)

Smacznego.

Dodane przez w dniu
9 opinii | Wyraź opinię
4.2641975308 stars based on 81 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Wyjątkowo kruche szarlotka - polecam - to ciasto na każdą okazję :)
Janka [2019-02-02 00:21:12]
Każdy przepis jest inny, to po pierwsze, a po drugie w przepisie zawsze można coś zmienić - zamienić ;) Udanej szarlotki życzę :)
Dorota [2016-09-06 10:40:09]
Bezę kładzie się na jabłka, a nie pod.
Magda [2016-09-02 22:16:33]
Dziękuję pięknie za miłe słowa :) Mam nadzieję, że już wszystko dobrze działa, i że da się Pani wydrukować przepis, bo ze strony technicznej wszystko jest dobrze, a jeśli jednak będą problemy to proszę pisać. Pozdrawiam :)
Dorota [2015-07-27 18:54:16]
Pani Doroto..ciassto wspaniałe , ale dlaczego nie mozna przepisu wydrukowac jestem starsza osoba i nie mam takiej pamieci,a chcialam bym jeszcze go upiec, zreszta sa wszystkie przepisy swietne...DZIEKUJE
DANUTA [2015-03-29 23:07:27]
Dziękuję pięknie! Cieszę się, że ta szarlotka tak Wam zasmakowała - pozdrawiam całą rodzinkę :)
Dorota [2014-09-25 12:58:37]
Ciasto wyśmienite na tą porę roku! Bardzo dziękuję za przepis w imieniu własnym i moich łasuchów.;)
doriK [2014-09-25 09:02:34]
Dziękuję bardzo :) I życzę udanego wypieku, a jeszcze wcześniej udanego wypoczynku i nabrania dużo sił do pieczenia nowych ciast ;) Pozdrawiam :)
Dorota [2014-08-14 22:16:05]
Pyszna!!! Na pewno ją zrobię jak wrócę po urlopie....
Małgorzata.P. [2014-08-14 16:55:57]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.