Przepisy Extra

Extra kruche ciasteczka na Święta

Extra kruche ciasteczka na Święta

Składniki:

1 kg mąki tortowej
25 dag margaryny Kasia
20 dag smalcu
10 dag masła
2 łyżki śmietany 18%
5 żółtek
1 1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
aromat pomarańczowy

Sposób wykonania:

Mąkę tortową przesiać. Dodać miękką margarynę, smalec, masło oraz śmietanę. Żółtka ubić mikserem dodając cukier puder i cukier waniliowy. Masą jajeczną zalać mąkę z tłuszczem. Na koniec dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz kilka kropli aromatu pomarańczowego.

Całość razem posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Następnie rozwałkować na grubość około 4 mm podsypując mąką. Wykrawać dowolne kształty – choinka, gwiazdka, serduszko lub kwiatek (jeśli mamy tzw. zabudowane foremki można je odwrócić i odbić wzorek na surowym ciasteczku – tak jak jest to u mnie).

Gotowe ciasteczka wykładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 170 °C.

Z podanych składników wychodzi bardzo dużo ciasteczek, u mnie wyszło ich dokładnie 165 sztuk (pełna duża miska). Ciasteczka są kruchutkie, po prostu rozpływają się w ustach – polecam :)

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ślicznie dziękuję :)
Dorota [2013-12-20 23:45:40]
Wspaniałe
Barbarka [2013-12-20 14:32:52]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.