Przepisy Extra

Fale Dunaju z wiśniowym kremem

Sprawdzony przepis na warstwowe i kolorowe ciasto z jabłkami - tzw. Fale Dunaju :)

Ładnie prezentuje się na stole, kusząc swoimi kolorami. Jest słodkie i wilgotne.

Smakuje całej rodzince. Jest idealnym wypiekiem do niedzielnej kawusi, ale na świątecznym stole też prezentuje się okazale.

W sezonie letnim można jabłuszka zamienić np. na truskawki, jagody lub wiśnie - pycha!

Smacznego.

Składniki:

Ciasto:
10 dag masła
4 jajka
¾ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki oleju
1 łyżka kakao do ciast
Masa kremowa:
1 budyń wiśniowy
1/2 litra mleka
20 dag masła
2 łyżki spirytusu
Dodatkowo:
70 dag jabłek
cukierki dekoracyjne

Sposób wykonania:

Masło, jajka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i olej. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Do drugiej części ciasta dodać kakao, wymieszać i wylać na jasne ciasto.

Jabłka obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Poukładać rzędami na surowym kakaowym cieście. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 175 °C.

W 1 szklance mleka rozpuścić budyń wiśniowy. Pozostałe mleko zagotować i do gotującego się mleka wlać mleko z budyniem. Chwilkę pogotować i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń i na koniec spirytus. Gotową masę kremową wyłożyć na ostudzone ciasto. Wierzch ciasta posypać kakaowymi cukierkami dekoracyjnymi. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Marysia w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Pawi ogon
Komentarze do przepisu:
Niestety, ale opis zgadza się tutaj z wykonaniem. Jeden budyń wiśniowy po połączeniu z mlekiem i masłem traci swój mocno wiśniowy kolor.... Proszę zrobić ciasto według podanego przepisu i przyjrzeć się dokładnie swojemu wypiekowi, pozdrawiam :)
Dorota [2017-01-27 22:23:09]
Wygląd ciasta podanego na zdjęciu w przepisie zupełnie nieadekwatny z tym co otrzymujemy po wykonaniu wszystkiego zgodnie z przepisem podanym przez autora!!!! Tu podano że wylewamy na ciasto krem z budyniu wiśniowego a na fotce jest ewidentnie pierzynka biała z ubitych białek czy to może śmietana lub krem????????? chyba zupełnie z kosmosu ten przepis zupełnie niezgodne i niewiarygodne!!
marika [2017-01-27 20:08:20]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.