Przepisy Extra

Filety z kurczaka pod pierzynką z pora, czosnku i sera

To trochę inna odmiana moich ulubionych kotlecików drobiowych - zrobionych inaczej ;)

Tutaj użyłam aromatycznego i zdrowego czosnku - to taka propozycja zimowa, kiedy to ciągle dopadają nas przeziębienia, grypa, kaszel, katar... tutaj czosnek z nimi sobie poradzi - tylko trzeba pamiętać o nim codziennie :)

Taka forma kurczaka pięknie wygląda podana na stole i cudnie pachnie jak się zapieka - tak, że każdy pyta co to będzie ;) Czytaj więcej

Kurczak pod aromatyczną porową pierzynką świetnie nadaje się na obiad - to taka odmiana może już nudnych tradycyjnych panierowanych i smażonych kotletów z kurczaka, ale idealnie sprawdza się także na różnego rodzaju przyjęciach - jako dodatek np. do jarzynowej sałatki zamiast kiełbasek na ciepło.

Zachęcam do degustacji i życzę smacznego :)

Składniki:

50 dag filetu z kurczaka (1 duży, podwójny filet)
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
sól
pieprz
masło (kilka wiórek)
1 duży por
5 ząbków czosnku
10 dag żółtego sera
ok. 6 łyżek majonezu

Sposób wykonania:

Filet z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić na około 6 kawałków (kotletów). Każdy kawałek mięsa lekko rozbić. Posypać słodką i ostrą papryką w proszku, solą oraz pieprzem. Por opłukać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać, pokroić w kostkę, posypać szczyptą soli i zmiażdżyć widelcem. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Formę do ciasta wyłożyć folią aluminiową i ułożyć w niej kawałki fileta z kurczaka. Na mięsie rozłożyć kilka wiórek masła, por, czosnek, 1 łyżkę majonezu i na koniec posypać żółtym serem.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
4.26 stars based on 80 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Już tłumaczę, na każdy kawałek mięsa dajemy 1 łyżkę majonezu (mamy 6 plastrów mięsa i 6 łyżek majonezu). Życzę udanego obiadku i smacznego :)
Marysia [2016-11-18 10:07:30]
Nie rozumiem. W przepisie jest 6 łyżek majonezu, a potem 1 łyżka majonezu. Czy jedna łyżka majonezu pod każdy z sześciu kawałków fileta? Proszę o uściślenie. Przepis wygląda bardzo dobrze. Na pewno spróbuję :-)
Łucja [2016-11-04 18:23:01]
Cieszę się, że danie smakowało i dziękuję za cenną uwagę! Pozdrawiam :)
Marysia [2016-02-10 17:12:48]
dzisiaj robiłam na obiad.Bardzo dobre.uwaga -nie piec na folii,jest niezdrowa.Spód naczynia żąroodpornego posmarowałam masłem klarowanym
tessa [2016-02-10 16:31:55]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.