Galareta z nóżek

Dodane przez w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
4.444444444 stars based on 9 reviews Przystawki

Składniki:

2 nogi wieprzowe tylne
10 łapek kurczaka
1 golonko tylne (ok. 1 kg)
1 duże udko kurczaka
6 ziarenek ziela angielskiego
2 średnie marchewki
2 średnie pietruszki korzeń
kawałek selera
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
pieprz
przyprawa w płynie Maggi
Dodatkowo:
2 jajka
1/2 puszki groszku konserwowego

Sposób wykonania:

Nogi wieprzowe i łapki kurczaka dokładnie oczyścić, opłukać i przełożyć do dużego garnka. Golonko i udko opłukać i przełożyć razem do garnka. Zalać zimną wodą (około 5 litrów). Dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować razem na średnim ogniu pod przykryciem przez około 90 minut.

Marchewkę, pietruszkę korzeń, seler, cebulę i czosnek obrać, opłukać i przełożyć do garnka. Razem wymieszać i gotować do miękkości warzyw i mięsa.

Następnie nogi wieprzowe, golonko i udko wyjąć, ostudzić, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wyciągnąć także marchewkę (można też pietruszkę lub seler - jak lubimy) i pokroić w kostkę. Pozostały rosół przecedzić do czystego garnka. Następnie przełożyć do niego pokrojone mięso. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie Maggi. Całość razem wymieszać i zagotować.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w grubsze plasterki. Zielony groszek odcedzić z zalewy.

Na dnie bulionówek ułożyć plasterek jajka, a wokoło ułożyć zielony groszek i marchewkę. Następnie delikatnie wlać ciepłą galaretę. Ostudzić i włożyć do lodówki do stężenia.

Podane składniki wystarczą na około 6 dużych bulionówek (400-500 ml). Przed podaniem na stół z galarety zebrać tłuszcz i wyciągnąć ją z bulionówki. Można pokroić na 4 lub 6 części i podawać z octem.

Smacznego.

7144
sprawdzone przepisy
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Sprawdź także podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :) I ja też polecam taką galaretę na Wielkanoc - jest przepyszna :)
Dorota [2014-04-02 16:28:38]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.