naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Autor: Krysia
Dodano: 27.11.2003
Odsłon dziennie: 9

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

1 kg białej kapusty
50 dag mięsa mielonego
½ szklanki kaszy manny
1 ½ szklanki ryżu
4 jajka
przecier pomidorowy
pieprz
sól
Wegeta
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Kapustę drobno posiekać, przełożyć do dużego naczynia, dodać mielone mięso, kaszę mannę, surowy ryż, jajka i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać i wyrobić. Formować owalne "goł±bki". Piec na rozgrzanym oleju, aż "goł±bki" nabior± złotego koloru.

Do rondla wlać około 2 litry wody, dodać przecier pomidorowy rozmieszany w wodzie. Wszystko zagotować. Do gotuj±cego się sosu włożyć "goł±bki" i dusić około 45 minut.

Gotowe goł±bki wyj±ć z rondla. Gdy sosu zostanie zbyt mało należy dodać wodę. Sos zagę¶cić 4 łyżkami m±ki rozmieszanej z niewielk± ilo¶ci± wody.

Zagotować i doprawić do smaku. "Goł±bki" podawać z ziemniakami polane sosem. Z podanych składników wychodzi około 20 "goł±bków".

SprawdĽ korzy¶ci na extra.smaczny.pl
smaczny.pl extra
smaczny.pl
Liczba przepisów: 1419 6382
Liczba porad kulinarnych: Brak 1495
Reklamy: Brak
Możesz dodawać przepisy: Nie Tak
Warto¶ci odżywcze i kalorie: Nie Tak
Kalkulator kalorii: Nie Tak
Galeria przepisów: Nie Tak
Wyszukiwanie wg składników: Nie Tak
SprawdĽ extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
SprawdĽ extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Polecamy produkty z naszego sklepu:
Do poczytania:
SprawdĽ także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Dorota [2013-12-25 23:39:38]
ja również zrobiłam dokładnie jak w przepisie...i wyszły wysmienite:-)...szybko ,prosto i smacznie..polecam
avon76 [2013-04-04 17:41:32]
Zrobilam jak w przepisie te golabki inaczej. I rozwalily sie. Wstd podac gosciom a tak chcialam sie wykazac.
Alka [2012-10-09 21:01:12]
Mogę dodać przepis własny " Zamiast goł±bków": li¶cie, najlepiej z włoskiej kapusty, sparzyć w osolonej wodzie lub z kostk± rosołow± i przygotować jak na goł±bki nie dbaj±c jednak o ich cało¶ć. Naczynie do zapiekania lekko posmarować olejem lub masłem.Układać warstwę li¶ci (grubo) i warstwę farszu. Przekładać dwa, trzy razy. Na górze li¶cie, a na nich kawałeczki masła.Nie zalewać żadnym wywarem, bo li¶cie były mokre po sparzeniu.Przykryć naczynie lub okleić foli± aluminiow± i włożyć do piekarnika (140-150 stopni) na półtorej godziny( temperaturę kontrolować).Farsze mog± być wg fantazji: mięso doprawione jak na gł±bki lub warzywne - seler,marchew, pietruszkę ugotować i zetrzeć na grubej tarce, dodać podsmażon± cebulkę z pieczarkami. ugotowany ryż, surowe jajko, doprawić sol± i pieprzem, dodać siekan± natkę pietruszki... Zapiekankę wyrzucić na półmisek. Pyszna na ciepło i na zimno.Można podać z sosem grzybowym lub pomidorowym.
Evelinka [2011-07-27 12:40:28]
raz sie udaly innym razem rozwalaly sie nie wiem od czego to zalezy
alicja - nowogrod bob [2011-05-21 11:06:30]
moje goł±bki s± inne ryż dodaję lekko ugotowany,oprócz kapusty dodaję paprykę,pieczarki ,zamiast manny bułkę tart±
A¶ka [2010-06-06 08:34:11]
ja zamiast ryżu i kaszy dodaje płatki ryzowe fajnie pęcznieja i nie rozsupuja sie sklejajac wszystko ....oczywiscie surowe płatki ....chyba dzis zrobie bo juz nie pamietam kiedy je jadłam ....
ruda08 [2010-04-20 07:59:33]
PRZEPYSZNE. MAŁO ROBOTY A TAKIE CUDO WYCHODZI. POLECAM
PATI [2010-03-03 20:08:40]
Ja robię wg tego przepisu ale z kapusty włoskiej, po poszatkowaniu solę j±, odczekuję ok. 5-10 minut i ugniatam. Łatwiej wtedy formować goł±bki i wg mnie smaczniejsze. Ale przepis ¶wietny. Całarodzina przepada za nimi, a m±ż nie był zwolennikiem tradycyjnych goł±bków a te uwielbia.
mm [2010-02-27 16:25:44]
Pyszne!Wcale się nie rozłaż±,tylko trzeba je dobrze obsmażyć z każdej strony.Ja obsmażam każdy róg tak żeby były zapieczone wtedy nic z nich nie wychodzi.Polecam!!!
Bernadka [2010-01-14 12:25:54]
jak dla odmiany s± suuuuper :) wszystko mięciutkie wyszło - kapusta, ryż... POLECAM
Ladybird76 [2010-01-07 23:15:47]
Moja mama robiła je wiele razy, s± pyszne!!! Też spróbuję :))
Czarna [2009-12-04 23:02:26]
strasznie się rozłaż± nie jestem z nich zadowolona
Magda [2009-07-12 16:22:29]
gołabki sa te nie dobre rozchodz± sie obrzydliwe ble
agnieszka [2009-03-13 13:39:26]
dobre ale nie tak jak tradycyjne
teresa [2008-10-07 20:15:57]
Znam jeszcze inny sposób,składniki jak w podanym przepisie,tylko układamy warstwę z li¶ci kapusty przekładamy mięskiem lub innym farszem i tworzymy warstwy jak w torcie i kroimy jak tort.
madzia [2008-09-23 22:54:37]
Pyszne goł±bki, będę robić czę¶ciej. Szybkie i smaczne:)
kamila [2007-12-03 21:22:14]
goł±bki przepyszne ,będ± dzisiaj na obiad.Pozdrawiam
Irka [2007-11-21 13:06:35]
Bardzo dobre goł±bki i znacznie szybciej sie je robi.Polecam!!!
Małgorzatka1 [2007-10-29 09:23:58]
mi niestety te goł±bki nie wyszły, w ogóle nie chciało sie trzymać i ci±gle się rozpadały :(
ewelina [2007-07-16 17:24:24]
pyszne i wcalnie nie jest duzo pracy pychotka normalnie rozpuszczaj± nie w buzi:):):)
ania [2007-06-19 13:04:33]
ja niedaje ryżu ale daje cebule i naprawdę s± pycha
jolunia [2007-05-30 19:23:42]
Gob±bki wystepuja u mne iw regionie pod nazw± Gołabki kuronia :)... przepis w zasadzie ten sam.. sa pyszne.. i tanie:) i szybciej sie je robi nzi te normalne :D Polecam
Inka [2007-04-30 16:10:13]
Robiłam te goł±bki kilka razy- wszystkim bardzo smakuj±! Polecam!
Justyna [2007-03-22 22:10:35]
Goł±bki s± fantastyczne robiłam je pierwszy raz naprawde dobre i w domu wszystkim smakowałay polecam!!!!! pozdrawiam :-)
Ewa [2007-03-21 11:16:36]
Jak dla mnie to to s± pulpety a nie goł±bki. Wolę tradycyjne, ale jako pulpety dobre :)
Ktosik [2007-01-22 10:26:15]
Super goł±bki. kto¶ jest super kucharka
:) [2007-01-06 20:13:54]
wolę tradycyjne goł±bki
nutka66 [2006-12-21 23:56:50]
goł±bki s± naprawdę pyszne robiłam kilka razy i zawsze smakowały
asia hyżne [2006-12-15 19:44:18]
no super:)
Doris [2006-12-11 17:46:25]
Robilam juz bardzo dawno temu kotlety mielone inaczej podobna recepta tylko bez ryzu i kapusta musiala byc pokrojona i sparzona Nie musza wtedy tak dlugo sie dusic byly super,z cebulka smakuja troszke lepiej ale jest to dla kazdego indywidualne. I probowalam tez z ryzem sa tez super.Lubie probowac nowych przepisow .Cale szczescie ze mozna urozmaicac recepty bo zycie w innym przypadku bylo by nudne pozdrawiam
bozena [2006-11-12 17:03:52]
Goł±bki s± pyszne. Ja dodaję jeszcze 2 duże cebule, a mięso i kapustę w jednakowych ilo¶ciach np.1kg kapusty i 1kg mięsa.
Marianna [2006-09-07 22:27:18]
Bardzo dobre , ale nie można ich za często robić bo się przejedz±
Basia [2006-08-09 21:49:31]
Tak mój m±ż też nie przepada za goł±bkami ale "te pulpety" mu smakuj±.
muszka [2006-04-03 22:32:17]
BAAARDZO PYSZNE, mojemu mężowi który nie jest absolutnie fanem goł±bków - baaardzo smakowały... (piekłam w brytfanie w pikarniku 1 godz. w 200 st. zalałam je bulionem - 2 kostki + 3 łyżki koncentratu) PYSZOTA!!!
SYLWIA [2006-03-28 10:09:26]
super pychota rewelacja maz mial niebo w gebie!!!!!!!pozdawiam!!
Jolanda[24.03.2006] [2006-03-24 21:47:23]
Je¶li chodzi o sos, to ¶wietnie smakuj± z ketchupem pikantym:) Bardzo polecam:) Smacznego:)
MiodzislaV [2006-03-09 13:02:07]
goł±bki tego typu s± przepyszne ale zamiast wody proponuje bulin może być z kostki.Woda wyci±gnie nam większo¶ć walorów smakowych z mięsa,a co do przecieru to dodawać wedlóg własnych upodobań
kucharek amator [2006-02-22 00:59:33]
Bardzo dobre.Zrobiłam na imieniny męża i zostały w mig zjedzone.Polecam!!
effka [2006-02-14 00:19:05]
sa pyszne robie je od dawna
MALAMU [2006-02-07 18:57:13]
Koncentrat pomidorowy należy dodać wg uznania. Przyznam się, że już dawno "Goł±bków inaczej" nie robiłam, i teraz nie umiem sobie przypomnieć ile dodawałam tego koncentratu, ale prawdopodobnie 1 mały cały słoiczek. Powodzenia :)
Dorota [2006-01-26 09:07:25]
ile ma być tego koncentratu?mała puszka czy w słoiczku?
sylwia [2006-01-24 08:43:31]
Dodałam surowy ryż jak w przepisie,gotowałam ponad godzine i niestety nadal w goł±bkach był twardy.
Kasia [2006-01-10 13:28:59]
Rodzinie smakowały ,chociaz ja osobi¶cie wolę tradycyjne Pozdrawiam
arabika [2006-01-05 17:19:22]
Ja robię podobnie tylko ze po podsmazeniu na patelni,wkładam je do zaroodpornego naczynia,dolewam trochę wody z koncentratem pomidorowym i przypraw± do zup w płynie np,"Magi"i zapiekam w piekarniku ok.1 godz.Podaję do tego surowkę z pomidorow.Pycha.
Terka [2005-11-04 19:30:01]
bardzo pyszne i smakuja wy¶mienicie
ry¶ [2005-10-15 11:28:34]
Wczoraj zrobiłam te gołabki dokładnie według przepisu. Rodzina była zachwycona. Mi wyszło ich 30, a już pierwszego dnia połowe nie było. Dzięki za super przepis
Marzena [2005-09-28 16:42:40]
wszsytsko ma byc surowe a zeby sie dobrze trzymało i sie nie rozwalały te goł±bki to najlepiej nie robic ich za duzych a kapuste zanim wymieszamy z wszystkimi skladnikami najlepiej posolic ilekko ugniesc i odcisn±c wode wtedy najlepiej wychodz± :)
Iwcia [2005-08-23 10:23:37]
Goł±bki naprawdę PYSZNE ,warto spróbować ,ja osobi¶cie robiłam no i wyszły wspaniale zupełnie tak jak jest w przepisie.SMACZNEGO!!!!!
Eliza [2005-08-22 13:47:58]
do calej masy miesno warzywnej dodaje koncentrat pomidorowy, wzbogaca smak,a cale kule sa bardziej kolorowe (oprocz tego zalewam sosem pomidorowym i dodaje basylie lub oregano) .Polecam.
Ewa z Roronto -Canada [2005-05-10 15:50:26]
Do goł±bków daję zamiast zwykłej białej kapusty kapustę włosk±. Kapusta ta nie jest taka twarda i nie gotuje się tak długo.
rysia [2005-04-22 14:52:47]
Ja osobi¶cie też robię takie i sa pyszne, polecam. Jestem po raz pierwszy na tej stronie i zamierzam korzystać z przepisów na niej umieszczonych. Mam nadzieję, że przepisy s± dobrze napisane, a dania smaczne.
Agunia [2005-04-04 16:25:50]
Ja robie z sama kasza manna, a zeby kapusta była mieka wystarczy poszatkowana posolic, ubic i odstawic na pol godziny. Pycha ( a jak kapusty wyszatkuje sie za duzo mozna z niej zrobic surówke z marchewka i jabłkiem).
jorak [2005-03-09 13:05:10]
Goł±bki s± przepyszne !!! Robiłam zgodnie z podanym tu przepisem i wyszły SUPER !!! Jedynie mniej wody dolałam nie 2 litry tylko 1 litr pozdrawiam i życzę wszystkim smacznego !!PYCHOTKA :)))
Lenka [2005-02-12 20:33:38]
ja dodaję zamiast kaszy mannej bułkę tart±. A kapustka pekińska koniecznie, bo nie jest twarda
asia [2005-01-25 14:46:28]
ja robie w ten sam sposob tylko zamiast kaszy mannej dodaje kasze gryczana
dana [2005-01-07 23:38:55]
bardzo dobre iszybkie , smaczne
alicja [2004-12-14 20:32:15]
BARDZO DOBRE NO I PRZEDEWSZYSTKIM SZYBCIEJ SIE JE ROBI NIZ TRADYCYJNE GOLABKI I DO TEGO ZAWSZE JAKAS ODMIANA, PRZEPYSZNE
AGNOLKA [2004-11-30 22:50:58]
Zrobiłam na obiad z tego przepisu (bez takiej ilo¶ći ryżu i kapusty)goł±bki , a na drugi dzień klasyczne zawijane w kapu¶cie - rodzina stwierdziła że bez porównania lepsze tradycyjne.Przykre ale prawdziwe tradycyjne dania polskie najlepsze!Przekonałam się o tym już nie raz ,chociaż człowiek stale czego¶ poszukuje by sobie dogodzić!
KAJA [2004-10-21 14:35:13]
Goł±bki s± super. Smakuj± równie dobrze kiedy je sie podsmaży zamiast podpiec. Pycha!!
madzik [2004-10-07 20:39:09]
bardzo dobre, łatwe w wykonaniu
mfal [2004-10-05 17:59:43]
Goł±bki s± super i pyszne ja do przepisu dodaję start± 1 duż± marchewkę i 1 pietruszkę
Edyta [2004-09-25 17:06:05]
czy nie za dużo tej wody?Ja zalewam goł±ki ok.1 l przecieru zmieszanego z wod±.TE GOŁˇBKI Sˇ PYSZNE!!!
ania [2004-07-31 22:05:22]
Hej Olivka!Czy już przepis przetestowała¶?Czekam na Twoj± opinię.Ja niedługo napisze czy mi te gołabki smakowały.
aba [2004-06-21 19:29:49]
znam jest super
aga [2004-06-17 18:58:45]
Czy zamiast pieczenia goł±bków można je podsmażyć?
kena [2004-04-28 11:06:58]
Pyszne. Wszyscy w domu chwalili ten przepis.
krecik [2004-04-24 13:28:16]
Wow to co¶ dla mnie.Napewno je zrobię.W tradycyjnych goł±bkach nie zawsze mogłam poradzić sobie ze ¶ci±ganiem li¶ci ze sparzonej kapusty,a tu proszę miła niespodzianka.Pozdro
olivka [2004-03-11 17:08:09]
golabi sa pyszne czesto je robie sa super!
ELA [2004-03-09 13:42:21]
Te goł±bki sa pyszne często je robie ale mam troszeczkę inny przepis wszystkim w domu smakuj±!!!!!!
Wiola [2004-03-09 13:10:09]
wszystko ma być surowe!
ela [2004-03-09 13:07:22]
A po co ryż? Ja do goł±bków nie daję ryżu, co potem do tego podać: ziemniaki do ryżu, makaron do ryżu, ryż do ryżu? Natomiast wzbogacam mięsko, np dodaję dużo pieczarek, albo za każdym razem inn± kombinację ziół. Do goł±bków używam kapusty włoskiej (zim± jest delikatniejsza niż biała) i najpierw obgotowuję listki. Pozdrawiam
Planeta [2004-03-03 14:00:28]
Wszystkie składniki maj± być surowe. PóĽniej dusz± się w sosie.
Dorota [2004-01-21 18:20:24]
Czy ryż i kapusta ma myć ugotowana, czy surowe.
rynia2 [2004-01-21 18:03:30]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy s± darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl