naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Krysia
Dodano: 27.11.2003
Odsłon dziennie: 10

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

1 kg białej kapusty
50 dag mięsa mielonego
½ szklanki kaszy manny
1 ½ szklanki ryżu
4 jajka
przecier pomidorowy
pieprz
sól
Wegeta
r e k l a m a
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Kapustę drobno posiekać, przełożyć do dużego naczynia, dodać mielone mięso, kaszę mannę, surowy ryż, jajka i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać i wyrobić. Formować owalne "gołąbki". Piec na rozgrzanym oleju, aż "gołąbki" nabiorą złotego koloru.

Do rondla wlać około 2 litry wody, dodać przecier pomidorowy rozmieszany w wodzie. Wszystko zagotować. Do gotującego się sosu włożyć "gołąbki" i dusić około 45 minut.

Gotowe gołąbki wyjąć z rondla. Gdy sosu zostanie zbyt mało należy dodać wodę. Sos zagęścić 4 łyżkami mąki rozmieszanej z niewielką ilością wody.

Zagotować i doprawić do smaku. "Gołąbki" podawać z ziemniakami polane sosem. Z podanych składników wychodzi około 20 "gołąbków".

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6471 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Dorota [2013-12-25 23:39:38]
ja również zrobiłam dokładnie jak w przepisie...i wyszły wysmienite:-)...szybko ,prosto i smacznie..polecam
avon76 [2013-04-04 17:41:32]
Zrobilam jak w przepisie te golabki inaczej. I rozwalily sie. Wstd podac gosciom a tak chcialam sie wykazac.
Alka [2012-10-09 21:01:12]
Mogę dodać przepis własny " Zamiast gołąbków": liście, najlepiej z włoskiej kapusty, sparzyć w osolonej wodzie lub z kostką rosołową i przygotować jak na gołąbki nie dbając jednak o ich całość. Naczynie do zapiekania lekko posmarować olejem lub masłem.Układać warstwę liści (grubo) i warstwę farszu. Przekładać dwa, trzy razy. Na górze liście, a na nich kawałeczki masła.Nie zalewać żadnym wywarem, bo liście były mokre po sparzeniu.Przykryć naczynie lub okleić folią aluminiową i włożyć do piekarnika (140-150 stopni) na półtorej godziny( temperaturę kontrolować).Farsze mogą być wg fantazji: mięso doprawione jak na głąbki lub warzywne - seler,marchew, pietruszkę ugotować i zetrzeć na grubej tarce, dodać podsmażoną cebulkę z pieczarkami. ugotowany ryż, surowe jajko, doprawić solą i pieprzem, dodać siekaną natkę pietruszki... Zapiekankę wyrzucić na półmisek. Pyszna na ciepło i na zimno.Można podać z sosem grzybowym lub pomidorowym.
Evelinka [2011-07-27 12:40:28]
raz sie udaly innym razem rozwalaly sie nie wiem od czego to zalezy
alicja - nowogrod bob [2011-05-21 11:06:30]
moje gołąbki są inne ryż dodaję lekko ugotowany,oprócz kapusty dodaję paprykę,pieczarki ,zamiast manny bułkę tartą
Aśka [2010-06-06 08:34:11]
ja zamiast ryżu i kaszy dodaje płatki ryzowe fajnie pęcznieja i nie rozsupuja sie sklejajac wszystko ....oczywiscie surowe płatki ....chyba dzis zrobie bo juz nie pamietam kiedy je jadłam ....
ruda08 [2010-04-20 07:59:33]
PRZEPYSZNE. MAŁO ROBOTY A TAKIE CUDO WYCHODZI. POLECAM
PATI [2010-03-03 20:08:40]
Ja robię wg tego przepisu ale z kapusty włoskiej, po poszatkowaniu solę ją, odczekuję ok. 5-10 minut i ugniatam. Łatwiej wtedy formować gołąbki i wg mnie smaczniejsze. Ale przepis świetny. Całarodzina przepada za nimi, a mąż nie był zwolennikiem tradycyjnych gołąbków a te uwielbia.
mm [2010-02-27 16:25:44]
Pyszne!Wcale się nie rozłażą,tylko trzeba je dobrze obsmażyć z każdej strony.Ja obsmażam każdy róg tak żeby były zapieczone wtedy nic z nich nie wychodzi.Polecam!!!
Bernadka [2010-01-14 12:25:54]
jak dla odmiany są suuuuper :) wszystko mięciutkie wyszło - kapusta, ryż... POLECAM
Ladybird76 [2010-01-07 23:15:47]
Moja mama robiła je wiele razy, są pyszne!!! Też spróbuję :))
Czarna [2009-12-04 23:02:26]
strasznie się rozłażą nie jestem z nich zadowolona
Magda [2009-07-12 16:22:29]
gołabki sa te nie dobre rozchodzą sie obrzydliwe ble
agnieszka [2009-03-13 13:39:26]
dobre ale nie tak jak tradycyjne
teresa [2008-10-07 20:15:57]
Znam jeszcze inny sposób,składniki jak w podanym przepisie,tylko układamy warstwę z liści kapusty przekładamy mięskiem lub innym farszem i tworzymy warstwy jak w torcie i kroimy jak tort.
madzia [2008-09-23 22:54:37]
Pyszne gołąbki, będę robić częściej. Szybkie i smaczne:)
kamila [2007-12-03 21:22:14]
gołąbki przepyszne ,będą dzisiaj na obiad.Pozdrawiam
Irka [2007-11-21 13:06:35]
Bardzo dobre gołąbki i znacznie szybciej sie je robi.Polecam!!!
Małgorzatka1 [2007-10-29 09:23:58]
mi niestety te gołąbki nie wyszły, w ogóle nie chciało sie trzymać i ciągle się rozpadały :(
ewelina [2007-07-16 17:24:24]
pyszne i wcalnie nie jest duzo pracy pychotka normalnie rozpuszczają nie w buzi:):):)
ania [2007-06-19 13:04:33]
ja niedaje ryżu ale daje cebule i naprawdę są pycha
jolunia [2007-05-30 19:23:42]
Gobąbki wystepuja u mne iw regionie pod nazwą Gołabki kuronia :)... przepis w zasadzie ten sam.. sa pyszne.. i tanie:) i szybciej sie je robi nzi te normalne :D Polecam
Inka [2007-04-30 16:10:13]
Robiłam te gołąbki kilka razy- wszystkim bardzo smakują! Polecam!
Justyna [2007-03-22 22:10:35]
Gołąbki są fantastyczne robiłam je pierwszy raz naprawde dobre i w domu wszystkim smakowałay polecam!!!!! pozdrawiam :-)
Ewa [2007-03-21 11:16:36]
Jak dla mnie to to są pulpety a nie gołąbki. Wolę tradycyjne, ale jako pulpety dobre :)
Ktosik [2007-01-22 10:26:15]
Super gołąbki. ktoś jest super kucharka
:) [2007-01-06 20:13:54]
wolę tradycyjne gołąbki
nutka66 [2006-12-21 23:56:50]
gołąbki są naprawdę pyszne robiłam kilka razy i zawsze smakowały
asia hyżne [2006-12-15 19:44:18]
no super:)
Doris [2006-12-11 17:46:25]
Robilam juz bardzo dawno temu kotlety mielone inaczej podobna recepta tylko bez ryzu i kapusta musiala byc pokrojona i sparzona Nie musza wtedy tak dlugo sie dusic byly super,z cebulka smakuja troszke lepiej ale jest to dla kazdego indywidualne. I probowalam tez z ryzem sa tez super.Lubie probowac nowych przepisow .Cale szczescie ze mozna urozmaicac recepty bo zycie w innym przypadku bylo by nudne pozdrawiam
bozena [2006-11-12 17:03:52]
Gołąbki są pyszne. Ja dodaję jeszcze 2 duże cebule, a mięso i kapustę w jednakowych ilościach np.1kg kapusty i 1kg mięsa.
Marianna [2006-09-07 22:27:18]
Bardzo dobre , ale nie można ich za często robić bo się przejedzą
Basia [2006-08-09 21:49:31]
Tak mój mąż też nie przepada za gołąbkami ale "te pulpety" mu smakują.
muszka [2006-04-03 22:32:17]
BAAARDZO PYSZNE, mojemu mężowi który nie jest absolutnie fanem gołąbków - baaardzo smakowały... (piekłam w brytfanie w pikarniku 1 godz. w 200 st. zalałam je bulionem - 2 kostki + 3 łyżki koncentratu) PYSZOTA!!!
SYLWIA [2006-03-28 10:09:26]
super pychota rewelacja maz mial niebo w gebie!!!!!!!pozdawiam!!
Jolanda[24.03.2006] [2006-03-24 21:47:23]
Jeśli chodzi o sos, to świetnie smakują z ketchupem pikantym:) Bardzo polecam:) Smacznego:)
MiodzislaV [2006-03-09 13:02:07]
gołąbki tego typu są przepyszne ale zamiast wody proponuje bulin może być z kostki.Woda wyciągnie nam większość walorów smakowych z mięsa,a co do przecieru to dodawać wedlóg własnych upodobań
kucharek amator [2006-02-22 00:59:33]
Bardzo dobre.Zrobiłam na imieniny męża i zostały w mig zjedzone.Polecam!!
effka [2006-02-14 00:19:05]
sa pyszne robie je od dawna
MALAMU [2006-02-07 18:57:13]
Koncentrat pomidorowy należy dodać wg uznania. Przyznam się, że już dawno "Gołąbków inaczej" nie robiłam, i teraz nie umiem sobie przypomnieć ile dodawałam tego koncentratu, ale prawdopodobnie 1 mały cały słoiczek. Powodzenia :)
Dorota [2006-01-26 09:07:25]
ile ma być tego koncentratu?mała puszka czy w słoiczku?
sylwia [2006-01-24 08:43:31]
Dodałam surowy ryż jak w przepisie,gotowałam ponad godzine i niestety nadal w gołąbkach był twardy.
Kasia [2006-01-10 13:28:59]
Rodzinie smakowały ,chociaz ja osobiście wolę tradycyjne Pozdrawiam
arabika [2006-01-05 17:19:22]
Ja robię podobnie tylko ze po podsmazeniu na patelni,wkładam je do zaroodpornego naczynia,dolewam trochę wody z koncentratem pomidorowym i przyprawą do zup w płynie np,"Magi"i zapiekam w piekarniku ok.1 godz.Podaję do tego surowkę z pomidorow.Pycha.
Terka [2005-11-04 19:30:01]
bardzo pyszne i smakuja wyśmienicie
ryś [2005-10-15 11:28:34]
Wczoraj zrobiłam te gołabki dokładnie według przepisu. Rodzina była zachwycona. Mi wyszło ich 30, a już pierwszego dnia połowe nie było. Dzięki za super przepis
Marzena [2005-09-28 16:42:40]
wszsytsko ma byc surowe a zeby sie dobrze trzymało i sie nie rozwalały te gołąbki to najlepiej nie robic ich za duzych a kapuste zanim wymieszamy z wszystkimi skladnikami najlepiej posolic ilekko ugniesc i odcisnąc wode wtedy najlepiej wychodzą :)
Iwcia [2005-08-23 10:23:37]
Gołąbki naprawdę PYSZNE ,warto spróbować ,ja osobiście robiłam no i wyszły wspaniale zupełnie tak jak jest w przepisie.SMACZNEGO!!!!!
Eliza [2005-08-22 13:47:58]
do calej masy miesno warzywnej dodaje koncentrat pomidorowy, wzbogaca smak,a cale kule sa bardziej kolorowe (oprocz tego zalewam sosem pomidorowym i dodaje basylie lub oregano) .Polecam.
Ewa z Roronto -Canada [2005-05-10 15:50:26]
Do gołąbków daję zamiast zwykłej białej kapusty kapustę włoską. Kapusta ta nie jest taka twarda i nie gotuje się tak długo.
rysia [2005-04-22 14:52:47]
Ja osobiście też robię takie i sa pyszne, polecam. Jestem po raz pierwszy na tej stronie i zamierzam korzystać z przepisów na niej umieszczonych. Mam nadzieję, że przepisy są dobrze napisane, a dania smaczne.
Agunia [2005-04-04 16:25:50]
Ja robie z sama kasza manna, a zeby kapusta była mieka wystarczy poszatkowana posolic, ubic i odstawic na pol godziny. Pycha ( a jak kapusty wyszatkuje sie za duzo mozna z niej zrobic surówke z marchewka i jabłkiem).
jorak [2005-03-09 13:05:10]
Gołąbki są przepyszne !!! Robiłam zgodnie z podanym tu przepisem i wyszły SUPER !!! Jedynie mniej wody dolałam nie 2 litry tylko 1 litr pozdrawiam i życzę wszystkim smacznego !!PYCHOTKA :)))
Lenka [2005-02-12 20:33:38]
ja dodaję zamiast kaszy mannej bułkę tartą. A kapustka pekińska koniecznie, bo nie jest twarda
asia [2005-01-25 14:46:28]
ja robie w ten sam sposob tylko zamiast kaszy mannej dodaje kasze gryczana
dana [2005-01-07 23:38:55]
bardzo dobre iszybkie , smaczne
alicja [2004-12-14 20:32:15]
BARDZO DOBRE NO I PRZEDEWSZYSTKIM SZYBCIEJ SIE JE ROBI NIZ TRADYCYJNE GOLABKI I DO TEGO ZAWSZE JAKAS ODMIANA, PRZEPYSZNE
AGNOLKA [2004-11-30 22:50:58]
Zrobiłam na obiad z tego przepisu (bez takiej ilośći ryżu i kapusty)gołąbki , a na drugi dzień klasyczne zawijane w kapuście - rodzina stwierdziła że bez porównania lepsze tradycyjne.Przykre ale prawdziwe tradycyjne dania polskie najlepsze!Przekonałam się o tym już nie raz ,chociaż człowiek stale czegoś poszukuje by sobie dogodzić!
KAJA [2004-10-21 14:35:13]
Gołąbki są super. Smakują równie dobrze kiedy je sie podsmaży zamiast podpiec. Pycha!!
madzik [2004-10-07 20:39:09]
bardzo dobre, łatwe w wykonaniu
mfal [2004-10-05 17:59:43]
Gołąbki są super i pyszne ja do przepisu dodaję startą 1 dużą marchewkę i 1 pietruszkę
Edyta [2004-09-25 17:06:05]
czy nie za dużo tej wody?Ja zalewam gołąki ok.1 l przecieru zmieszanego z wodą.TE GOŁĄBKI SĄ PYSZNE!!!
ania [2004-07-31 22:05:22]
Hej Olivka!Czy już przepis przetestowałaś?Czekam na Twoją opinię.Ja niedługo napisze czy mi te gołabki smakowały.
aba [2004-06-21 19:29:49]
znam jest super
aga [2004-06-17 18:58:45]
Czy zamiast pieczenia gołąbków można je podsmażyć?
kena [2004-04-28 11:06:58]
Pyszne. Wszyscy w domu chwalili ten przepis.
krecik [2004-04-24 13:28:16]
Wow to coś dla mnie.Napewno je zrobię.W tradycyjnych gołąbkach nie zawsze mogłam poradzić sobie ze ściąganiem liści ze sparzonej kapusty,a tu proszę miła niespodzianka.Pozdro
olivka [2004-03-11 17:08:09]
golabi sa pyszne czesto je robie sa super!
ELA [2004-03-09 13:42:21]
Te gołąbki sa pyszne często je robie ale mam troszeczkę inny przepis wszystkim w domu smakują!!!!!!
Wiola [2004-03-09 13:10:09]
wszystko ma być surowe!
ela [2004-03-09 13:07:22]
A po co ryż? Ja do gołąbków nie daję ryżu, co potem do tego podać: ziemniaki do ryżu, makaron do ryżu, ryż do ryżu? Natomiast wzbogacam mięsko, np dodaję dużo pieczarek, albo za każdym razem inną kombinację ziół. Do gołąbków używam kapusty włoskiej (zimą jest delikatniejsza niż biała) i najpierw obgotowuję listki. Pozdrawiam
Planeta [2004-03-03 14:00:28]
Wszystkie składniki mają być surowe. Później duszą się w sosie.
Dorota [2004-01-21 18:20:24]
Czy ryż i kapusta ma myć ugotowana, czy surowe.
rynia2 [2004-01-21 18:03:30]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl