Przepisy Extra

"Gołąbki" inaczej

Składniki:

1 kg białej kapusty
50 dag mięsa mielonego
1/2 szklanki kaszy manny
1 1/2 szklanki ryżu
4 jajka
przecier pomidorowy
pieprz
sól
Wegeta

Sposób wykonania:

Kapustę drobno posiekać, przełożyć do dużego naczynia, dodać mielone mięso, kaszę mannę, surowy ryż, jajka i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać i wyrobić. Formować owalne "gołąbki". Piec na rozgrzanym oleju, aż "gołąbki" nabiorą złotego koloru.

Do rondla wlać około 2 litry wody, dodać przecier pomidorowy rozmieszany w wodzie. Wszystko zagotować. Do gotującego się sosu włożyć "gołąbki" i dusić około 45 minut.

Gotowe gołąbki wyjąć z rondla. Gdy sosu zostanie zbyt mało należy dodać wodę. Sos zagęścić 4 łyżkami mąki rozmieszanej z niewielką ilością wody.

Zagotować i doprawić do smaku. "Gołąbki" podawać z ziemniakami polane sosem. Z podanych składników wychodzi około 20 "gołąbków".

Dodane przez w dniu
85 opinii | Wyraź opinię
4.3933065592 stars based on 2241 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
to są gołąbki po stryszawsku czasem robie takie pycha
pela [2017-01-09 17:39:17]
w przepisie jest błąd. Kapustę startą na tarce lub pokrojoną należy posolić a potem poczekać i odcisnąć z soku. Wtedy nie będą się rozpadać
Magda [2017-01-08 18:12:01]
1 kg kapusty, 1/2 szklanki kaszy manny, 1,1/2 szklanki ryżu i tylko 0,5 kg mięsa. Mnie się wydaje, że trochę za mało tym bardziej, że ryż sporo napęcznieje.
Jotgie [2017-01-08 12:32:46]
ja dodaje jeszcze pol szklanki kaszy gryczanej moja rodzinka je uwielbia sa pyszne
lucy [2017-01-06 23:20:24]
prawda sa bardzo smaczne , ja dodaje jeszcze do nich kukurydze i papryke swieza, a potem po obtoczeniu w mace i szybkim obsmazeniu wkladam do wczesniej przygotowanego sosu /1 ketchup, smietana, 2 opakowania sosu pieczeniowego i ew. sol i pieprz/ i gotuje w nim ok 1.5 godz. sa genialne wtedy :)
Iwona [2017-01-06 19:43:01]
Fajny przepis ,i szybko sie napewno zrobi.Spróbuję zrobic ,ale ja bym ten ryz troche podgotowała,bo jakos nie wierzę ze on zmięknie jak sie da surowy
monia [2017-01-06 08:09:45]
Takie gołąbki robię od dawna,tylko zamiast kapusty białej dodaję kapustę włoską.Gołąbki panieruję w jajku i tartej bułce,świeżo usmażone są bardzo chrupiące.Smacznego,
Jan Sienniak [2017-01-05 07:50:18]
A ja robie z kiszonej kapusty i wszystkie składniki jak wczesniej podawane.
helena izdebska [2016-12-11 19:24:47]
Ja obgotowuje liście białej kapusty i dodaje mięso mielone .Dodaje cebulę marjianek i resztę przypraw zamiast ryżu daje bułkę tartą i jajko aby mięso się nie rozwalało .A potem nitka zawiąże kapustę i obsmarzam na końcu dodaje przecier pomidorowy .Poduszek je chwile w sosie i juz można podawać palce lizać
bratek [2016-12-11 18:30:35]
Ja robię z białej lub włoskiej kapusty. Mielone mięso, podgotowany ryż w saszetkach (w dużej ilości wody, bo wodę wykorzystuje do sosu pomidorowego, wtedy nie trzeba zagęszczać mąką), przesmażona cebulka,sól,pieprz i sporo koperku. Zawinąć wymieszany farsz w liście,ułożyć na blasze i zapiec w piekarniku. Ja polewam maggi są smaczniejsze. Jak robię w sosie, to przesmażam na patelni koncentrat pomidorowy, wlewam wodę z ryżu, kostka rosołowa i zalewam gołąbki ułożone w garnku, gotuję. Też są smaczne
Baha [2016-12-08 19:34:23]
Ja dodaję surową kapustę pekińską,jajka ubijam na pianę i dodaję na końcu.Moja rodzina je uwielbia.Czytałam że wielu osobą się rozchodzą,dzieję się tak jeśli są za mało wyrobione i jest za mało kaszy manny.Po obsmażeniu wrzucam na gotujący się sos,duszę na małym ogniu.
Małgorzata [2016-12-08 08:22:20]
robie je juz pare lat i jeszcze w zyciu mi sie nie rozlazly,,jezeli nie zaponimy o kaszy mannej i jajkach to napewno beda zwarte,,,a kapusta zawsze surowa,ja scieram na grubych oczkach i wyciskam porzadnie wode,zeby sok nie puscil w golabkach,bo wtedy to napewno beda sie rozwalac,,,,do sosu dodaje jeszcze przyprawy zeby zaostrzyc,,,mmmm pychotki
iwona [2016-12-07 23:12:14]
Moim dziecią bardzo smakują i z tego powodu się cieszę...
Wioletta k [2016-12-06 21:11:20]
Dziękuję :)
Dorota [2013-12-25 23:39:38]
ja również zrobiłam dokładnie jak w przepisie...i wyszły wysmienite:-)...szybko ,prosto i smacznie..polecam
avon76 [2013-04-04 17:41:32]
Mogę dodać przepis własny " Zamiast gołąbków": liście, najlepiej z włoskiej kapusty, sparzyć w osolonej wodzie lub z kostką rosołową i przygotować jak na gołąbki nie dbając jednak o ich całość. Naczynie do zapiekania lekko posmarować olejem lub masłem.Układać warstwę liści (grubo) i warstwę farszu. Przekładać dwa, trzy razy. Na górze liście, a na nich kawałeczki masła.Nie zalewać żadnym wywarem, bo liście były mokre po sparzeniu.Przykryć naczynie lub okleić folią aluminiową i włożyć do piekarnika (140-150 stopni) na półtorej godziny( temperaturę kontrolować).Farsze mogą być wg fantazji: mięso doprawione jak na głąbki lub warzywne - seler,marchew, pietruszkę ugotować i zetrzeć na grubej tarce, dodać podsmażoną cebulkę z pieczarkami. ugotowany ryż, surowe jajko, doprawić solą i pieprzem, dodać siekaną natkę pietruszki... Zapiekankę wyrzucić na półmisek. Pyszna na ciepło i na zimno.Można podać z sosem grzybowym lub pomidorowym.
Evelinka [2011-07-27 12:40:28]
moje gołąbki są inne ryż dodaję lekko ugotowany,oprócz kapusty dodaję paprykę,pieczarki ,zamiast manny bułkę tartą
Aśka [2010-06-06 08:34:11]
ja zamiast ryżu i kaszy dodaje płatki ryzowe fajnie pęcznieja i nie rozsupuja sie sklejajac wszystko ....oczywiscie surowe płatki ....chyba dzis zrobie bo juz nie pamietam kiedy je jadłam ....
ruda08 [2010-04-20 07:59:33]
PRZEPYSZNE. MAŁO ROBOTY A TAKIE CUDO WYCHODZI. POLECAM
PATI [2010-03-03 20:08:40]
Ja robię wg tego przepisu ale z kapusty włoskiej, po poszatkowaniu solę ją, odczekuję ok. 5-10 minut i ugniatam. Łatwiej wtedy formować gołąbki i wg mnie smaczniejsze. Ale przepis świetny. Całarodzina przepada za nimi, a mąż nie był zwolennikiem tradycyjnych gołąbków a te uwielbia.
mm [2010-02-27 16:25:44]
Pyszne!Wcale się nie rozłażą,tylko trzeba je dobrze obsmażyć z każdej strony.Ja obsmażam każdy róg tak żeby były zapieczone wtedy nic z nich nie wychodzi.Polecam!!!
Bernadka [2010-01-14 12:25:54]
jak dla odmiany są suuuuper :) wszystko mięciutkie wyszło - kapusta, ryż... POLECAM
Ladybird76 [2010-01-07 23:15:47]
Moja mama robiła je wiele razy, są pyszne!!! Też spróbuję :))
Czarna [2009-12-04 23:02:26]
strasznie się rozłażą nie jestem z nich zadowolona
Magda [2009-07-12 16:22:29]
gołabki sa te nie dobre rozchodzą sie obrzydliwe ble
agnieszka [2009-03-13 13:39:26]
dobre ale nie tak jak tradycyjne
teresa [2008-10-07 20:15:57]
Znam jeszcze inny sposób,składniki jak w podanym przepisie,tylko układamy warstwę z liści kapusty przekładamy mięskiem lub innym farszem i tworzymy warstwy jak w torcie i kroimy jak tort.
madzia [2008-09-23 22:54:37]
Pyszne gołąbki, będę robić częściej. Szybkie i smaczne:)
kamila [2007-12-03 21:22:14]
gołąbki przepyszne ,będą dzisiaj na obiad.Pozdrawiam
Irka [2007-11-21 13:06:35]
Bardzo dobre gołąbki i znacznie szybciej sie je robi.Polecam!!!
Małgorzatka1 [2007-10-29 09:23:58]
mi niestety te gołąbki nie wyszły, w ogóle nie chciało sie trzymać i ciągle się rozpadały :(
ewelina [2007-07-16 17:24:24]
pyszne i wcalnie nie jest duzo pracy pychotka normalnie rozpuszczają nie w buzi:):):)
ania [2007-06-19 13:04:33]
ja niedaje ryżu ale daje cebule i naprawdę są pycha
jolunia [2007-05-30 19:23:42]
Gobąbki wystepuja u mne iw regionie pod nazwą Gołabki kuronia :)... przepis w zasadzie ten sam.. sa pyszne.. i tanie:) i szybciej sie je robi nzi te normalne :D Polecam
Inka [2007-04-30 16:10:13]
Robiłam te gołąbki kilka razy- wszystkim bardzo smakują! Polecam!
Justyna [2007-03-22 22:10:35]
Gołąbki są fantastyczne robiłam je pierwszy raz naprawde dobre i w domu wszystkim smakowałay polecam!!!!! pozdrawiam :-)
Ewa [2007-03-21 11:16:36]
Jak dla mnie to to są pulpety a nie gołąbki. Wolę tradycyjne, ale jako pulpety dobre :)
Ktosik [2007-01-22 10:26:15]
Super gołąbki. ktoś jest super kucharka
:) [2007-01-06 20:13:54]
wolę tradycyjne gołąbki
nutka66 [2006-12-21 23:56:50]
gołąbki są naprawdę pyszne robiłam kilka razy i zawsze smakowały
asia hyżne [2006-12-15 19:44:18]
no super:)
Doris [2006-12-11 17:46:25]
Robilam juz bardzo dawno temu kotlety mielone inaczej podobna recepta tylko bez ryzu i kapusta musiala byc pokrojona i sparzona Nie musza wtedy tak dlugo sie dusic byly super,z cebulka smakuja troszke lepiej ale jest to dla kazdego indywidualne. I probowalam tez z ryzem sa tez super.Lubie probowac nowych przepisow .Cale szczescie ze mozna urozmaicac recepty bo zycie w innym przypadku bylo by nudne pozdrawiam
bozena [2006-11-12 17:03:52]
Gołąbki są pyszne. Ja dodaję jeszcze 2 duże cebule, a mięso i kapustę w jednakowych ilościach np.1kg kapusty i 1kg mięsa.
Marianna [2006-09-07 22:27:18]
Bardzo dobre , ale nie można ich za często robić bo się przejedzą
Basia [2006-08-09 21:49:31]
Tak mój mąż też nie przepada za gołąbkami ale "te pulpety" mu smakują.
muszka [2006-04-03 22:32:17]
BAAARDZO PYSZNE, mojemu mężowi który nie jest absolutnie fanem gołąbków - baaardzo smakowały... (piekłam w brytfanie w pikarniku 1 godz. w 200 st. zalałam je bulionem - 2 kostki + 3 łyżki koncentratu) PYSZOTA!!!
SYLWIA [2006-03-28 10:09:26]
super pychota rewelacja maz mial niebo w gebie!!!!!!!pozdawiam!!
Jolanda[24.03.2006] [2006-03-24 21:47:23]
Jeśli chodzi o sos, to świetnie smakują z ketchupem pikantym:) Bardzo polecam:) Smacznego:)
MiodzislaV [2006-03-09 13:02:07]
gołąbki tego typu są przepyszne ale zamiast wody proponuje bulin może być z kostki.Woda wyciągnie nam większość walorów smakowych z mięsa,a co do przecieru to dodawać wedlóg własnych upodobań
kucharek amator [2006-02-22 00:59:33]
Bardzo dobre.Zrobiłam na imieniny męża i zostały w mig zjedzone.Polecam!!
effka [2006-02-14 00:19:05]
sa pyszne robie je od dawna
MALAMU [2006-02-07 18:57:13]
Koncentrat pomidorowy należy dodać wg uznania. Przyznam się, że już dawno "Gołąbków inaczej" nie robiłam, i teraz nie umiem sobie przypomnieć ile dodawałam tego koncentratu, ale prawdopodobnie 1 mały cały słoiczek. Powodzenia :)
Dorota [2006-01-26 09:07:25]
ile ma być tego koncentratu?mała puszka czy w słoiczku?
sylwia [2006-01-24 08:43:31]
Dodałam surowy ryż jak w przepisie,gotowałam ponad godzine i niestety nadal w gołąbkach był twardy.
Kasia [2006-01-10 13:28:59]
Rodzinie smakowały ,chociaz ja osobiście wolę tradycyjne Pozdrawiam
arabika [2006-01-05 17:19:22]
Ja robię podobnie tylko ze po podsmazeniu na patelni,wkładam je do zaroodpornego naczynia,dolewam trochę wody z koncentratem pomidorowym i przyprawą do zup w płynie np,"Magi"i zapiekam w piekarniku ok.1 godz.Podaję do tego surowkę z pomidorow.Pycha.
Terka [2005-11-04 19:30:01]
bardzo pyszne i smakuja wyśmienicie
ryś [2005-10-15 11:28:34]
Wczoraj zrobiłam te gołabki dokładnie według przepisu. Rodzina była zachwycona. Mi wyszło ich 30, a już pierwszego dnia połowe nie było. Dzięki za super przepis
Marzena [2005-09-28 16:42:40]
wszsytsko ma byc surowe a zeby sie dobrze trzymało i sie nie rozwalały te gołąbki to najlepiej nie robic ich za duzych a kapuste zanim wymieszamy z wszystkimi skladnikami najlepiej posolic ilekko ugniesc i odcisnąc wode wtedy najlepiej wychodzą :)
Iwcia [2005-08-23 10:23:37]
Gołąbki naprawdę PYSZNE ,warto spróbować ,ja osobiście robiłam no i wyszły wspaniale zupełnie tak jak jest w przepisie.SMACZNEGO!!!!!
Eliza [2005-08-22 13:47:58]
do calej masy miesno warzywnej dodaje koncentrat pomidorowy, wzbogaca smak,a cale kule sa bardziej kolorowe (oprocz tego zalewam sosem pomidorowym i dodaje basylie lub oregano) .Polecam.
Ewa z Roronto -Canada [2005-05-10 15:50:26]
Do gołąbków daję zamiast zwykłej białej kapusty kapustę włoską. Kapusta ta nie jest taka twarda i nie gotuje się tak długo.
rysia [2005-04-22 14:52:47]
Ja osobiście też robię takie i sa pyszne, polecam. Jestem po raz pierwszy na tej stronie i zamierzam korzystać z przepisów na niej umieszczonych. Mam nadzieję, że przepisy są dobrze napisane, a dania smaczne.
Agunia [2005-04-04 16:25:50]
Ja robie z sama kasza manna, a zeby kapusta była mieka wystarczy poszatkowana posolic, ubic i odstawic na pol godziny. Pycha ( a jak kapusty wyszatkuje sie za duzo mozna z niej zrobic surówke z marchewka i jabłkiem).
jorak [2005-03-09 13:05:10]
Gołąbki są przepyszne !!! Robiłam zgodnie z podanym tu przepisem i wyszły SUPER !!! Jedynie mniej wody dolałam nie 2 litry tylko 1 litr pozdrawiam i życzę wszystkim smacznego !!PYCHOTKA :)))
Lenka [2005-02-12 20:33:38]
ja dodaję zamiast kaszy mannej bułkę tartą. A kapustka pekińska koniecznie, bo nie jest twarda
asia [2005-01-25 14:46:28]
ja robie w ten sam sposob tylko zamiast kaszy mannej dodaje kasze gryczana
dana [2005-01-07 23:38:55]
bardzo dobre iszybkie , smaczne
alicja [2004-12-14 20:32:15]
BARDZO DOBRE NO I PRZEDEWSZYSTKIM SZYBCIEJ SIE JE ROBI NIZ TRADYCYJNE GOLABKI I DO TEGO ZAWSZE JAKAS ODMIANA, PRZEPYSZNE
AGNOLKA [2004-11-30 22:50:58]
Zrobiłam na obiad z tego przepisu (bez takiej ilośći ryżu i kapusty)gołąbki , a na drugi dzień klasyczne zawijane w kapuście - rodzina stwierdziła że bez porównania lepsze tradycyjne.Przykre ale prawdziwe tradycyjne dania polskie najlepsze!Przekonałam się o tym już nie raz ,chociaż człowiek stale czegoś poszukuje by sobie dogodzić!
KAJA [2004-10-21 14:35:13]
Gołąbki są super. Smakują równie dobrze kiedy je sie podsmaży zamiast podpiec. Pycha!!
madzik [2004-10-07 20:39:09]
bardzo dobre, łatwe w wykonaniu
mfal [2004-10-05 17:59:43]
Gołąbki są super i pyszne ja do przepisu dodaję startą 1 dużą marchewkę i 1 pietruszkę
Edyta [2004-09-25 17:06:05]
czy nie za dużo tej wody?Ja zalewam gołąki ok.1 l przecieru zmieszanego z wodą.TE GOŁĄBKI SĄ PYSZNE!!!
ania [2004-07-31 22:05:22]
Hej Olivka!Czy już przepis przetestowałaś?Czekam na Twoją opinię.Ja niedługo napisze czy mi te gołabki smakowały.
aba [2004-06-21 19:29:49]
znam jest super
aga [2004-06-17 18:58:45]
Czy zamiast pieczenia gołąbków można je podsmażyć?
kena [2004-04-28 11:06:58]
Pyszne. Wszyscy w domu chwalili ten przepis.
krecik [2004-04-24 13:28:16]
Wow to coś dla mnie.Napewno je zrobię.W tradycyjnych gołąbkach nie zawsze mogłam poradzić sobie ze ściąganiem liści ze sparzonej kapusty,a tu proszę miła niespodzianka.Pozdro
olivka [2004-03-11 17:08:09]
golabi sa pyszne czesto je robie sa super!
ELA [2004-03-09 13:42:21]
Te gołąbki sa pyszne często je robie ale mam troszeczkę inny przepis wszystkim w domu smakują!!!!!!
Wiola [2004-03-09 13:10:09]
wszystko ma być surowe!
ela [2004-03-09 13:07:22]
A po co ryż? Ja do gołąbków nie daję ryżu, co potem do tego podać: ziemniaki do ryżu, makaron do ryżu, ryż do ryżu? Natomiast wzbogacam mięsko, np dodaję dużo pieczarek, albo za każdym razem inną kombinację ziół. Do gołąbków używam kapusty włoskiej (zimą jest delikatniejsza niż biała) i najpierw obgotowuję listki. Pozdrawiam
Planeta [2004-03-03 14:00:28]
Wszystkie składniki mają być surowe. Później duszą się w sosie.
Dorota [2004-01-21 18:20:24]
Czy ryż i kapusta ma myć ugotowana, czy surowe.
rynia2 [2004-01-21 18:03:30]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.