Przepisy Extra

Gołąbki z pieczarkami

Gołąbki z pieczarkami

Składniki:

1 kg białej kapusty
10-15 dag pieczarek
3 cebule
50 dag mięsa mielonego (najlepiej z indyka)
1/2 szklanki kaszy manny
1/2 szklanki ryżu
4 jajka
3 ząbki czosnku
przecier pomidorowy (mały słoiczek)
papryka w proszku
pieprz
sól
Wegeta

Sposób wykonania:

Kapustę drobno posiekać. Pieczarki pokroić w półplasterki, a cebulę w kostkę. Wszystko przełożyć do dużego naczynia. Następnie dodać mięso mielone, kaszę mannę, surowy ryż, jajka, pokrojony w kostkę czosnek i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać. Z powstałej masy formować "kule". Zrumienić na rozgrzanym oleju, aż gołąbki nabiorą złotego koloru.

Do rondla wlać około 2 litry wody, dodać przecier pomidorowy rozmieszany w wodzie. Wszystko zagotować. Do gotującego się sosu włożyć zrumienione gołąbki, i dusić około 50 minut na małym ogniu.

Następnie gołąbki wyjąć z rondla, i gdy sosu zostanie zbyt mało należy dodać wodę. Sos zagęścić 3 łyżkami mąki krupczatki rozmieszanej z niewielką ilością wody.

Zagotować i doprawić do smaku. Gołąbki podawać z ziemniakami polane pomidorowym sosem. Z podanych składników wychodzi około 25 gołąbków.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
51 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Super! To bardzo się cieszę, że gołąbki się udały. Nam też one bardzo smakują, pozdrawiam :)
Dorota [2017-07-06 11:23:35]
Witam, dziś zrobiłam te gołąbki, co prawda troszkę zmodyfikowalam po swojemu i wyszło rewelacja. Przepyszne!
Kinga [2017-07-05 16:05:27]
:) Dziękuję za przepis i poradę. Jak widać ile osób tyle pomysłów, smaków i proporcji składników... Uśmiechnęłam się do siebie - jak przeczytałam ostatnie zdanie, gdyż prawda jest taka, że ja gotuję codziennie :) Ten mój przepis ma już 11 lat, a same gołąbki robiłam już wiele razy - wszystko zawsze się udaje i dobrze smakuje. Gołąbków wychodzi dużą, są sycące, nie rozpadają się i nic tam nie ma w nich twardego ;) Pozdrawiam i zachęcam do wypróbowania mojego przepisu :)
Dorota [2017-06-08 22:57:59]
Wszystko pięknie ale po pierwsze kapusty za dużo do ilości mięsa a dwa nie rozgotuje się ryż w takim czasie przerabiałam już to ...robię podobne ale kapusty daje tak by była ale nie wysypywała się z mięsa robię na kilo mielonego szklanka ryżu szklanka kaszy mannej kapusta w/g uznania i po opieczeniu ala mielonych 40-50 minut gotuję na wolnym ogniu tyle że koncentrat rozrabiam w rosole i w tym je gotuję a ryżu nie daję surowego tylko jakieś 5 minut gotuję i koncentrat rozrabiam na rosole nie taki jałowy....i jeszcze jedno cebulka przesmażona koniecznie nie surowa a pieczarki jak bym miała dać tez prużone ponieważ surowe mają za dużo wody ...przepis troszkę Twój z kosmosu widać że rzadko gotujesz:))
mała [2017-06-08 17:30:30]
KRYSTYNO!!! z ciebie kucharka jak z koziej.....reszte sobie dospiewaj!!!! TE golabki sa rewelacyjne!! robie je od...bbb.dawna tylko pieke w piekarniku i pod koniec zalewam pomidorowym sosem, a DOROTKE pozdrawiam i dzekuje za wspaniale receptury DOROTKA zna swoja wartosc
Kathy [2013-02-08 04:45:02]
Krystyno!krytykujesz wspanialy przepis ,chce ci zwrocic uwage ze golabkow nie odgrzewa sie na patelni.te golabki sa pyszne i dietetyczne a Ty prosze znajdz sobie sposob na odgrzewanie wiadomo ze odgrzewajac na patelni golabki sa delikatna potrawa i niestety musza sie rozsypac ale zeby az przypalic?
jolusia [2012-06-17 20:45:24]
Witam-ze wzgledow osobistych przez dluzszy czas nie odwiedzalam tej strony,i bardzo podoba mi sie podawanie ilosci kalorii i ilosci porcji,super,rewelacja wreszcie wiem ile jem Jolusia.
jolusia [2012-06-17 20:37:00]
Dziękuję Gabrysiu :) Wiem, po komentarzach, że często korzystasz z moich przepisów. Bardzo się z tego cieszę i dziękuję za miłe słowa. Serdecznie Cię pozdrawiam :)
Dorota [2011-10-26 22:42:13]
a te gołąbki dawno tez juz robie wiec polecam:)
gabrysia [2011-09-07 20:30:39]
Dorotka to najlepsze ma tu przepisy, czesto z nich korzystam, pozdrawiam:)
gabrysia [2011-09-07 20:29:29]
NAPRAWDĘ DOBRE I BARDZO SMACZNE
Julia [2010-04-13 10:51:55]
go£abki sa pyszne,nic sie nie rozwala sa naprawde bardzo dobre!!!!!!!!!!!!!!
kotus [2008-11-26 21:47:34]
farsz sie rozlatuje na patelni sie przypalaja niedobre ale reszte farszu zamiast sie bawic to zalałam ciepla wodą wsadziłam do opiekacza i wyszło pyszne danie z kapustą polałam sosem pomidorowym i extra ale czasu szkoda i pracy na poczatku
krystyna [2008-10-17 17:28:28]
szybkie, proste i smaczne. polecam!!
anetka [2008-08-20 16:22:00]
super!
Iwona [2008-07-26 15:19:55]
gołąbki są naprawde pyszne- rewelacja!! nie ma nic lepszego!! super!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Asia [2008-01-17 17:15:01]
mam ten przepis już dwa lata ,gołąbki są pyszne, ale na odgrzewanie robię bez pieczarek
halina [2007-09-03 17:53:00]
Polecam! Rewelacja.
wojtek [2007-08-28 18:37:16]
To mają być cebule średniej wielkości (całość około 20-25 dag). Gdyby były problemy z formowaniem farszu - to można dodać więcej jajek. Cieszę się, że strona się podoba :) Serdecznie pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów kulinarnych :)
Dorota [2007-08-20 22:10:07]
Hi Dorota, robilam po raz pierwszy i troche byly za luzne. Pewnie nie mialam proporcji zachowanych. Dorota, jezeli mowisz 3 cebule to jakiej wielkosci one sa? Ja uzywam tylko i wylacznie czerwonej cebuli a jest ona wielka. Pewnie zaklocenie proporcji stad sie wzielo. Dorota, ta strona jest super!!! Moze nareszcie przy Tobie naucze sie gotowac! Keep them coming!
Baska z Kanady [2007-08-20 18:59:36]
Gołąbki są naprawde łatwe i szybkie ja daje 2 jajka surowe i 2 ugotowane na twardo i pokrojone w drobna kostke potem wszystkie składniki mieszam i formuje małe owalne kotleciki i pieke pod przykryciem w piekarniku PYCHOTKA!!!
AGA35 [2007-03-27 11:55:37]
rewelka juz takie robiłam pychotki
aga [2007-03-05 20:13:55]
Z farszu należy formować kule - należy je dobrze ścisnąć, tak żeby się wszystko razem trzymało, jeżeli tak nie jest to można dodać jeszcze jedno jajko - składnik sklejający, potem te kule należy zrumienić, i tutaj kule już powinny się trzymać, nic nie powinno się rozlatywać, a potem to już te gołąbki powiększają swoją objętość "rosną".
Dorota [2007-02-20 16:01:26]
gołąbki dobre a byłyby jeszcze lepsze gdyby mi się nie rozleciały są bardzo lużne .Robiłam wszystko tak jak w przepisie Co mam zrobić następnym razem żeby się nie rozpadły?
Beti [2007-02-20 14:54:42]
Gołąbki pyszne, wszystkim smakowało:) Warto doprawić troszkę sos(listek laurowy, ziele angielskie i trochę chilli)
Ewcia [2007-02-05 14:57:13]
wlasnie zrobilem - i jest naprawde bardzo dobre! pieczarki, cebula i ryz maja byc surowe! 50 minut gotowania doprowadzi te skladniki do "jadalnosci" :) chcialem powiedziec ze dopiero za drugim podejsciem mi wyszo bo kule robilem za male i wszystko sie rozsypywalo! dopiero duze kule jak sniegowe wyszly! i poza tym moim zdaniem to proponowanych skladnów jest za duzo na 0,5kg mielonego! Przynajmniej 1kg na taka ilosc! i jesli komus nie rozsypuje, to wiecej bulki tartej
ceglasty [2007-02-03 16:57:42]
Gołąbki nie smaczne ,ale się naciełam.Szkoda mojej pracy, pieniędzy i zmarnowanego czasu.
Bogusia [2007-02-02 10:23:45]
Kapusty nie należy wcześniej solić. Powodzenia ;)
Dorota [2007-02-01 10:33:26]
czy kapuste nalezy posypac sola i poczekac az zrobi sie bardziej miekka ? prosze o szybka odpowiedz bo moj maz niedlugo przyjedzie na obiad :)
ania [2007-02-01 10:33:19]
TO JEST PYYYYSZNE!!! WLASNIE ZROBILAM NA KOLACJE;)) i zjadlam od razu 3,nocke pewnie mam z glowy..ale nie moglam sie opanowac...
wiktoria [2007-01-23 20:12:36]
TE GOŁĄBKI SĄ SUPER TEŻ TAKIE ROBIE BARDZO SMAKUJĄ DZIECIOM I MOIM ZDANIEM SĄ MNIEJ CZASOCHŁONNE PYCHA!!! MAM TEN PRZEPIS JUŻ CHYBA ZE DWA LATA
RENATA [2007-01-22 22:57:53]
O rannnyyyy!!Wszystko się rozwala nim włoże na patelke:)Rozwala się równierz w gotowaniu :(Do niczego:(
andzia [2007-01-15 17:50:45]
łeee myślałam, że to będzie przepis bez mięsa, nacięłam się
kajzerka [2006-11-05 17:09:34]
Tak, jajka też mają być surowe. Są one składnikiem sklejającym pozostałe produkty. Powodzenia i smacznego ;)
Dorota [2006-10-19 17:57:17]
Jajka też surowe?
Chaciska [2006-10-15 10:36:58]
golabki SUPER
aguskak [2006-10-07 16:41:08]
Tak można je trzymać na drugi dzień. Należy je tylko ostudzić, włożyć do lodówki, a na drugi dzień dolać trochę wody, zagotować i smacznego ;)
Dorota [2006-09-19 20:07:42]
czy mozna je trzymac na drugi dzien
magdas96@o.2.pl [2006-09-18 13:55:54]
robilam twoje golabki sa naprawde super polecam!
aga23 [2006-09-05 10:54:30]
Cieszę się ANCIU, że przepis Cię zainteresował. Gołąbki te są bardzo dobre - naprawdę polecam. Pozdrawiam :)
Dorota [2006-08-22 09:31:37]
Bardzo ciekawy przepis inny od tradycyjnych gołąbków.Kiedy patrzę na te zdjęcia to mi ślinka leci i burczy mi w brzuchu.Dzisiaj na objad zrobię twoje gołąbki DOROTA. POZDROWIENIA ZE ŚWINOUJŚCIA.
ANCIA [2006-08-22 07:49:13]
zamiast vegety gotuję wodę z kostami knorra "rosół z kury" na 2 litry wody 4 kostki i dodaje również kieczupu
Gosiaczek [2006-08-11 11:52:10]
Co tu wiele gadać poprostu pyszne
dawid [2006-06-22 17:21:49]
Co tu wiele mówić- po prostu pyszne!!! :) Polecam :)
Amazonka [2006-04-25 21:55:12]
Właśnie przeczytałam ten przepis i bardzmnie zaciekawił, gdyż mój mąz nie lubi kapusty więc mogę jego oszukać a napewno zje wszystko
Michalina [2006-04-20 15:47:34]
Ryż polecam ugotować,a do wody zamiast koncentrat dać puszkę pomidorów,liść laurowy.2 ziarenka ziela angielskiego,2 ziarenka pieprzu,wegete 1 łyżeczke.Gotować 30 min.Pychotka
Ela [2006-04-12 19:03:51]
No ja też jadłam z siekaną kapustką albo owinięte i są pyszniutkie ale bez pieczarek dlatego musze tez sprobowac z.Napewno jeszcze lepsze:))
AneciA [2006-04-05 13:36:15]
gołąbeczki pyszniutkie dzisiaj miałam je na obiad Polecam
Ania [2006-03-30 17:47:30]
robie podobne ale bez pieczarek sa pyszne musze spróbowac z pieczarkami.Polecane dla dzieci które nie lubia jesc kapusty mozna je troszke oszukac siekajac kapuste moze sie nie zorientują.
aneta [2006-03-27 22:05:20]
Wszystkie składniki mają być surowe. Uformowane z surowej masy kule należy smażyć na oleju (ok. 10-15 minut) a później należy je 'dusić' ok. 50 minut, na małym ogniu, pod przykryciem, na pewno się ugotują. Podczas tego gotowania gołąbki będą rosły (ponieważ ryż będzie pęczniał). Powodzenia :)
Dorota [2006-03-27 18:49:33]
1.Czy pieczarki i cebula ma być surowa?-czy podsmażyć ? 2. Ten ryz surowy tez mnie niepokoi?-czy faktycznie on się rozgotuje póżniej?
Beata [2006-03-27 16:11:56]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.