Przepisy Extra

Gołąbki z wątróbką w szczypiorkowym sosie

Składniki:

Farsz z wątróbką:
70 dag ryżu (może być w woreczkach 7 x 10 dag)
20 dag cebuli
10 dag smalcu
1 kg wątróbki drobiowej
przyprawę do kurczaka
majeranek
sól
pieprz
Dodatkowo:
1 duża główka młodej kapusty
bulion lub kostka rosołowa
Szczypiorkowy sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1/2 litra bulionu
2 ząbki czosnku
1 duży pęczek szczypiorku
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Do wrzącej osolonej wody włożyć ryż, i gotować 10 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia pod przykryciem.

Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na smalcu. Wątróbkę drobiową oczyścić, opłukać i zamoczyć w zimnej wodzie. Następnie odsączyć z wody na sicie i pokroić na małe kawałki. Dodać do cebuli i razem smażyć.

Do dużej miski przełożyć ostudzony i wysypany z woreczków ryż, cebulę z wątróbką, szczyptę przyprawy do kurczaka i majeranku. Wszystko razem wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać i wyciąć z niej głąb. Do dużego garnka wlać wodę i zagotować. Dodać szczyptę soli, wymieszać i przełożyć kapustę. Chwilkę pogotować pod przykryciem na małym ogniu, aby liście zmiękły. Następnie widelcem delikatnie je zdejmować. Układać jeden na drugim wypukłą stroną do góry, aby ociekły z wody i ostygły.

Z każdego liścia odkroić zgrubione nerwy, następnie nakładać łyżką farsz z wątróbką. Składać do wewnątrz i rolować.

Na dno rondla położyć mniejsze lub poszarpane liście kapusty i na nich układać przygotowane gołąbki. Wodę (około 700 ml) zagotować, rozpuścić w niej kostkę rosołową, dokładnie rozmieszać i zalać gołąbki. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez około 80 minut.

W rondelku roztopić masło. Dodać mąkę pszenną, wymieszać i razem zrumienić. Następnie wlać zimny bulion i dokładnie rozmieszać, aby nie powstały grudki. Zagotować i pogotować na małym ogniu przez około 5 minut. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Szczypiorek opłukać, osuszyć i pokroić. Razem z czosnkiem dodać do sosu i zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec zmiksować blenderem.

Gołąbki z wątróbką podawać na ciepło polane szczypiorkowym sosem.

Z podanych składników wychodzi około 20 dużych gołąbków (potrzebne więc będą 2 rondle).

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Gołąbki
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.