Przepisy Extra

Golonka pieczona z ziemniakami

Fajny pomysł na obiad - mięso i ziemniaki pieczone w jednym naczyniu żaroodpornym, do tego dowolny dodatek obiadowy i nasz super obiad gotowy!

To doskonały przepis na przepyszną golonkę bez dodatku oleju... Najpierw jest gotowana w aromatycznej zalewie, a potem zapiekana razem z ziemniakami i cebulą w czosnkowej bejcy z czerwonym winem.

Golonka przygotowana według tego przepisu jest miękka, soczysta i aromatyczna. Mięsko fajnie odchodzi od kości i świetnie komponuje się z zapiekanymi razem ziemniakami i cebulką. Do tego duszona kapustka, kiszone ogórki lub po prostu tradycyjnie - musztarda! Czytaj więcej

Jest to danie na jeden duży obiad lub dwa mniejsze ;)

Ten przepis to fajny i sprawdzony pomysł na smaczną golonkę trochę innym sposobem - można powiedzieć "golonkę light" ;)

Zachęcam do testowania przepisu i życzę smacznego!

Składniki:

1 ½ kg golonki (1 tylna)
Zalewa:
ok. 2 ½ litra wody
1 cebula
5 ząbków czosnku
2 liście laurowe
10 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek czarnego pieprzu
5 ziarenek jałowca
½ łyżeczki pieprzu cayenne
½ łyżeczki soli
Czosnkowa bejca z winem:
¾ szklanki czerwonego wina (np. półsłodkiego)
1 ½ łyżki musztardy
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki kminku (mielonego)
½ łyżeczki soli
rozmaryn
Dodatkowo:
1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
10 dag cebuli

Sposób wykonania:

Golonkę oczyścić, opłukać i przełożyć do dużego rondla. Wlać wodę, tak żeby golonka była cała zakryta. Dodać obraną z łusek cebulę oraz czosnek. Następnie dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu, jałowca oraz pieprz cayenne i sól. Całość razem zagotować i gotować na średnim ogniu pod przykrycia przez około 2 godziny. Następnie golonkę wyciągnąć i lekko naciąć skórkę (zrobić kratkę).

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Posypać solą i rozgnieść widelcem, żeby czosnek puścił sok. Przełożyć do miski. Wlać czerwone wino i 2 szklanki wody, w której gotowała się golonka (należy ją przecedzić przez sitko). Dodać musztardę, kminek, majeranek i całość razem wymieszać.

Do dużego żaroodpornego naczynia przełożyć golonkę. Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać, pokroić w ćwiartki i przełożyć obok golonki. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w piórka i rozłożyć na ziemniakach. Całość zalać czosnkową bejcą z winem i posypać szczyptą rozmarynu.

Żaroodporne naczynie przykryć pokrywką i całość zapiekać przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Następnie naczynie odkryć i zapiekać jeszcze przez około 10 minut, aby wszystko lekko się zarumieniło.

Podawać na gorąco z dowolnym dodatkiem np. duszoną kapustą lub kiszonymi ogórkami.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.