naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Heniek Cz.
Dodano: 14.09.2010
Odsłon dziennie: 55

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

ok. 65 dag grzybów (dowolnych i najlepiej małych)
Do słoika:
2 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
mały liść laurowy
kilka ziaren gorczycy
plasterek cebuli
2 plasterki marchwi
Zalewa:
1 ½ szklanki wody
½ szklanki octu 10%
1 łyżka cukru
½ łyżki soli

Sposób wykonania:

Grzyby dokładnie oczyścić i kilka razy opłukać pod bieżącą wodą. Wodę zagotować i posolić, następnie przełożyć grzyby i dodać kilka kropel octu 10%. Wymieszać i gdy się zagotują, gotować jeszcze 5 minut. Następnie odcedzić.

Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy. Do każdego słoika włożyć 2 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, mały liść laurowy, kilka ziaren gorczycy, plasterek cebuli i dwa plasterki marchwi. Następnie przełożyć grzyby.

Do garnka wlać wodę, ocet, cukier i sól. Wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać grzyby. Zakręcić i pasteryzować około 20 minut. Następnie ostudzić, przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Składniki wystarczą na około 5 słoiczków po 200 ml.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6484 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
borowik szatański "szatan" to grzybek trujący - juz praktycznie w Polsce nie występuje, a gorzki smak ma grzybek pod nazwą goryczak żółciowy.
Mikolog [2014-08-28 19:26:34]
Na samym początku grzybki należy obgotować w wodzie z dodatkiem octu, wtedy będą miały ładny kolor, będą jasne i nie ściemnieją. Będę trzymać kciuki, żeby kolejna produkcja się udała. Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2013-09-27 14:23:37]
Moje podgrzybki po minucie gotowania straciły ciemny brązowy kolor kapeluszy. Co zrobiłam źle? Moze następnym razem będą ładniejsze
karina [2013-09-25 22:29:54]
No to szkoda, że nie wyszły.... Być może w tych grzybkach był borowik szatański, bo ta gorycz jest właśnie charakterystyczna dla tego grzyba. Jest on tak gorzki, że jest w tanie zepsuć całe danie czy sałatkę. Należy on do rodziny grzybów trujących, lecz nie jest trujący - jednak trudno go zjeść z uwagi na ekstremalnie gorzki smak. Niestety borowik szatański, jest bardzo, bardzo podobny do borowika szlachetnego i łatwo się pomylić. A ten przepis jest sprawdzony przez wiele osób, wszyscy sobie go chwalą i... grzybki zajadają :)
Dorota [2013-09-23 11:50:37]
grzyby sa nie dobre! mało kwaśne!...w dodatku czuc je gorycza!!!! zepsułam wiaderko grzybow..po co było mi korzystać z tego przepisu?
justyna [2013-09-21 20:51:42]
bardzo dobre
kama [2012-10-07 18:57:03]
dziekuję bardzo za super przepis;)
Beata [2012-09-15 21:28:33]
Myślę, że można zrobić pieczarki w ten sam sposób co grzybki :)
Dorota [2011-11-07 11:54:45]
witam. szukam przepisy na pieczarki marynowane
ania [2011-11-06 17:53:16]
witam, często kupowałam w sklepach gotowe, marynowane grzybki i zawsze się zastanawiałam dlaczego nie smakują jak domowe...? przecież to tylko grzyby, woda ocet. Teraz już wiem! Najsmaczniejsze są pogotwane w lekko osolonej wodzie z odrobiną kwasku cytrynowego, ok 15 minut, przepłukane wodą np. z czajnika, wrzucone w ok 3/4 objętości słoika i zalane do pełna gorącym octem gotowanym ok 5 minut z wodą, cebulą, solą, zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem w ziarenkach... i to wszystko! bez marchewki i gorczycy, a zalewy musi być dość dużo, żeby grzyby swobodnie pływały w niej, odwracam słoik do góry dnem i MUSI się sam zassać, bez pasteryzowania, od kiedy tak robię grzyby zawsze wychodzą baaaaaardzo smaczne, pozdrawiam
monia [2010-09-17 19:55:21]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl