Grzyby marynowane

Dodane przez w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
4.171875 stars based on 64 reviews Przetwory

Wrzesień to miesiąc, w którym cała Polska wyrusza do lasu na grzyby. W kuchni cenione są głównie za smak. Mogą stanowić samodzielne potrawy lub być ich częścią. Są doskonałą przystawką, świetnie potrafią urozmaicić każdy posiłek.

Uważa się, że wartość odżywcza grzybów jest niewielka, w prawie 90% zbudowane są z wody, ale nie jest to do końca prawdą, ponieważ sucha masa zawiera duże ilości białka, stąd nazywa się je coraz częściej „leśnym mięsem”.

Marynowane grzyby pozwalają na delektowanie się tym przysmakiem przez cały rok. Przepis na grzyby marynowane podany poniżej jest uniwersalny, dokładnie opisuje poszczególne czynności, które należy wykonać, aby otrzymać doskonałą potrawę. Czytaj więcej

Ja najczęściej marynuję podgrzybki, które w mojej okolicy są bardzo popularne.

Podgrzybki marynowane według tego przepisu są naprawdę świetne! :)

Warto zwrócić uwagę na to, że grzybów nie powinno się podawać małym dzieciom, ponieważ są ciężkostrawne... Pamiętajcie o tym!

Składniki:

ok. 65 dag grzybów (dowolnych i najlepiej małych)
Do słoika:
2 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
kilka ziaren gorczycy
plasterek cebuli
2 plasterki marchwi
Zalewa:
1 ½ szklanki wody
½ szklanki octu 10%
1 łyżka cukru
½ łyżki soli

Sposób wykonania:

Grzyby dokładnie oczyścić i kilka razy opłukać pod bieżącą wodą. Wodę zagotować i posolić, następnie przełożyć grzyby i dodać kilka kropel octu 10%. Wymieszać i gdy się zagotują, gotować jeszcze 5 minut. Następnie odcedzić.

Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy. Do każdego słoika włożyć 2 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, mały liść laurowy, kilka ziaren gorczycy, plasterek cebuli i dwa plasterki marchwi. Następnie przełożyć grzyby.

Do garnka wlać wodę, ocet, cukier i sól. Wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać grzyby. Zakręcić i pasteryzować około 20 minut. Następnie ostudzić, przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Składniki wystarczą na około 5 słoiczków po 200 ml.

Smacznego.

r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Na samym początku grzybki należy obgotować w wodzie z dodatkiem octu, wtedy będą miały ładny kolor, będą jasne i nie ściemnieją. Będę trzymać kciuki, żeby kolejna produkcja się udała. Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2013-09-27 14:23:37]
No to szkoda, że nie wyszły.... Być może w tych grzybkach był borowik szatański, bo ta gorycz jest właśnie charakterystyczna dla tego grzyba. Jest on tak gorzki, że jest w tanie zepsuć całe danie czy sałatkę. Należy on do rodziny grzybów trujących, lecz nie jest trujący - jednak trudno go zjeść z uwagi na ekstremalnie gorzki smak. Niestety borowik szatański, jest bardzo, bardzo podobny do borowika szlachetnego i łatwo się pomylić. A ten przepis jest sprawdzony przez wiele osób, wszyscy sobie go chwalą i... grzybki zajadają :)
Dorota [2013-09-23 11:50:37]
Myślę, że można zrobić pieczarki w ten sam sposób co grzybki :)
Dorota [2011-11-07 11:54:45]
witam, często kupowałam w sklepach gotowe, marynowane grzybki i zawsze się zastanawiałam dlaczego nie smakują jak domowe...? przecież to tylko grzyby, woda ocet. Teraz już wiem! Najsmaczniejsze są pogotwane w lekko osolonej wodzie z odrobiną kwasku cytrynowego, ok 15 minut, przepłukane wodą np. z czajnika, wrzucone w ok 3/4 objętości słoika i zalane do pełna gorącym octem gotowanym ok 5 minut z wodą, cebulą, solą, zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem w ziarenkach... i to wszystko! bez marchewki i gorczycy, a zalewy musi być dość dużo, żeby grzyby swobodnie pływały w niej, odwracam słoik do góry dnem i MUSI się sam zassać, bez pasteryzowania, od kiedy tak robię grzyby zawsze wychodzą baaaaaardzo smaczne, pozdrawiam
monia [2010-09-17 19:55:21]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.