Łopatkę wieprzową opłukać i pokroić w dużą kostkę. W dużym rondlu roztopić smalec, przełożyć do niego łopatkę i zrumienić. Dodać pokrojoną w dużą kostkę cebulę, wymieszać i dalej smażyć. Pieczarki umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na plasterki (na bocznej tarce) i przełożyć do rondla. Dodać sól i pieprz (wtedy pieczarki się „zmniejszą”). Razem wymieszać i smażyć. Następnie dodać bulion i liście laurowe. Wymieszać, przykryć pokrywką i dusić na średnim ogniu przez około 40 minut.
Ogórki konserwowe pokroić w plasterki. Czosnek obrać i pokroić w małą kosteczkę. Po 40 minutach dodać do gulaszu ogórki konserwowe i czosnek. Do wody dodać śmietanę i mąkę krupczatkę. Razem wymieszać i dodać do gotującego się gulaszu. Zagotować i zdjąć z ognia. Następnie dodać majeranek, ostrą paprykę w proszku, przyprawę gyros, sos sojowy, sól i pieprz do smaku.
Gotowy gulasz podawać na gorąco ze świeżym pieczywem.
Smacznego.