Gulasz wieprzowy z pieczarkami i konserwowymi ogórkami

Dodane przez w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
3.8 stars based on 10 reviews Dania główne

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej
6 dag smalcu
1 duża cebula (15 dag)
ok. 2 litry bulionu
30 dag ogórków konserwowych
2-3 ząbki czosnku
ok. ¾ szklanki wody
2 łyżki śmietany 18%
4 łyżki mąki krupczatki
ostra papryka w proszku
przyprawa do gyrosa
sos sojowy
pieprz

Sposób wykonania:

Łopatkę wieprzową opłukać i pokroić w dużą kostkę. W dużym rondlu roztopić smalec, przełożyć do niego łopatkę i zrumienić. Dodać pokrojoną w dużą kostkę cebulę, wymieszać i dalej smażyć. Pieczarki umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na plasterki (na bocznej tarce) i przełożyć do rondla. Dodać sól i pieprz (wtedy pieczarki się „zmniejszą”). Razem wymieszać i smażyć. Następnie dodać bulion i liście laurowe. Wymieszać, przykryć pokrywką i dusić na średnim ogniu przez około 40 minut.

Ogórki konserwowe pokroić w plasterki. Czosnek obrać i pokroić w małą kosteczkę. Po 40 minutach dodać do gulaszu ogórki konserwowe i czosnek. Do wody dodać śmietanę i mąkę krupczatkę. Razem wymieszać i dodać do gotującego się gulaszu. Zagotować i zdjąć z ognia. Następnie dodać majeranek, ostrą paprykę w proszku, przyprawę gyros, sos sojowy, sól i pieprz do smaku.

Gotowy gulasz podawać na gorąco ze świeżym pieczywem.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Szczyptę, przyprawiamy do smaku :)
Dorota [2012-03-22 11:21:30]
Dziękuję za skorzystanie z przepisu i cieszę się, że gulasz smakował. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-09-19 09:41:35]
Bardzo smaczny;-) Zrobiłam i polecam wszystkim!
Aneczka [2011-09-18 10:22:34]
zapowiada się smacznie kiedyś zrobię i powiem jak smakowało
sylwia [2011-08-30 17:43:04]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.