Przepisy Extra

Gulasz wieprzowy z pieczarkami, papryką i kalafiorem

Składniki:

50 dag karczku
5 łyżek oleju
curry
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
2 liście laurowe
15 dag cebuli
50 dag pieczarek
sól
kolorowy pieprz
25 dag czerwonej papryki
35 dag ziemniaków (waga po obraniu)
30 dag kalafiora
15 dag ogórków kiszonych
3 łyżki mąki pszennej
majeranek
przyprawa w płynie Maggi
natka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Karczek wieprzowy opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać 3 łyżki oleju, szczyptę curry oraz słodkiej i ostrej papryki w proszku. Całość razem wymieszać i włożyć do lodówki na 2 godziny. Następnie dodać liście laurowe, wlać ½ litra wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, przełożyć cebulę i zeszklić. Pieczarki opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Do cebuli przełożyć pieczarki, dodać szczyptę soli i kolorowego pieprzu. Całość razem wymieszać i smażyć.

Czerwoną paprykę przekroić, oczyścić z nasion opłukać i pokroić w paski. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Gdy woda z pieczarek wyparuje dodać czerwoną paprykę, ziemniaki, razem wymieszać i dalej smażyć. Następnie całą zawartość patelni przełożyć do garnka z mięsem. Wlać 1 litr wody i całość gotować przez 20 minut pod przykryciem na małym ogniu.

Następnie dodać opłukany i podzielony na małe różyczki kalafior oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Wlać kolejny 1 litr wody i gotować jeszcze razem przez około 10 minut.

Do ½ szklanki wody dodać mąkę pszenną i dokładnie rozmieszać. Następnie zahartować gorącym wywarem z garnka i całość wlać do gulaszu. Dokładnie razem wymieszać i zagotować. Na koniec dodać szczyptę majeranku, kilka kropli przyprawy w płynie Maggi i natkę zielonej pietruszki.

Gulasz podawać na gorąco. Wychodzi go dużo, i jest to idealne ciepłe danie na Sylwestra, Andrzejki lub obiad na dwa dni ;)

Podane składniki wystarczą na około 15 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.43030303 stars based on 33 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.