Karczek wieprzowy opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać 3 łyżki oleju, szczyptę curry oraz słodkiej i ostrej papryki w proszku. Całość razem wymieszać i włożyć do lodówki na 2 godziny. Następnie dodać liście laurowe, wlać ½ litra wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, przełożyć cebulę i zeszklić. Pieczarki opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Do cebuli przełożyć pieczarki, dodać szczyptę soli i kolorowego pieprzu. Całość razem wymieszać i smażyć.
Czerwoną paprykę przekroić, oczyścić z nasion opłukać i pokroić w paski. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Gdy woda z pieczarek wyparuje dodać czerwoną paprykę, ziemniaki, razem wymieszać i dalej smażyć. Następnie całą zawartość patelni przełożyć do garnka z mięsem. Wlać 1 litr wody i całość gotować przez 20 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Następnie dodać opłukany i podzielony na małe różyczki kalafior oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Wlać kolejny 1 litr wody i gotować jeszcze razem przez około 10 minut.
Do ½ szklanki wody dodać mąkę pszenną i dokładnie rozmieszać. Następnie zahartować gorącym wywarem z garnka i całość wlać do gulaszu. Dokładnie razem wymieszać i zagotować. Na koniec dodać szczyptę majeranku, kilka kropli przyprawy w płynie Maggi i natkę zielonej pietruszki.
Gulasz podawać na gorąco. Wychodzi go dużo, i jest to idealne ciepłe danie na Sylwestra, Andrzejki lub obiad na dwa dni ;)
Podane składniki wystarczą na około 15 porcji.
Smacznego.