Przepisy Extra

Gulasz wołowy z marchewką

Przedstawiam Wam pyszny i pożywny gulasz wołowy. Jest on tutaj wzbogacony o zdrową marchewkę, jeszcze zdrowszy ;) czosnek, aromatyczny koperek i orzeźwiający sok z cytryny.

Marchewka jest skarbnicą beta-karotenu, a beta-karoten jest bardzo potrzebny naszemu organizmowi, ponieważ zapewnia nam prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, przyśpiesza opalanie i przedłuża efekt pięknej opalenizny, wspomaga leczenie trądziku, a nawet opóźnia pojawianie się zmarszczek... a to dobrze wiedzieć, i warto odmładzać się naturalnymi składnikami ;) Jedząc pyszne, pełnowartościowe obiadki :) Czytaj więcej

Gulasz z marchewką jest smaczny, pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje!

Jest on łatwy i prosty do przygotowania, lecz wymaga długiego duszenia... trochę musimy poczekać na pyszne danie, ale warto!

Mięso wołowe w towarzystwie warzyw smakuje o wiele lepiej... warto się przekonać.

Można podawać go na różne sposoby z dowolną kaszą, ziemniakami, ryżem, a nawet z grubym makaronem. Myślę, że śmiało można serwować taki gulasz z plackami tartymi - mniam :)

Smacznego!

Składniki:

40 dag mięsa wołowego
papryka wędzona w proszku
ostra papryka w proszku
gałka muszkatołowa
kminek (mielony)
pieprz ziołowy
sól
2 łyżki smalcu
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 litr wody
30 dag cebuli
25 dag marchwi (waga po obraniu)
2 łyżki mąki pszennej
2 ząbki czosnku
½ pęczka koperku
sos sojowy
kilka kropel soku z cytryny

Sposób wykonania:

Mięso wołowe opłukać osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć szczyptą papryki wędzonej w proszku, ostrą papryką w proszku, gałką muszkatołową, mielonym kminkiem, pieprzem ziołowym i solą. Razem wymieszać, przełożyć do rondla z roztopionym smalcem (1 łyżką) i zrumienić. Następnie dodać ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy i wlać 500 ml wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Pozostały smalec przełożyć do garnka i roztopić. Przełożyć cebulę i zeszklić. Marchewkę obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, razem wymieszać i chwilkę smażyć.

Następnie marchewkę przełożyć do mięsa, wlać pozostałą wodę i zagotować. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Mąkę pszenną rozmieszać dokładnie w małej ilość wody (w około 5 łyżkach), wlać do sosu i zagotować. Chwilkę pogotować i zdjąć z ognia.

Czosnek obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Posypać solą i rozgnieść widelcem, aby czosnek puścił sok. Przełożyć do gulaszu i razem wymieszać.

Koperek, opłukać, osuszyć i pokroić. Dodać również do gulaszu. Na koniec dodać kilka kropel sosu sojowego i soku z cytryny. Całość razem wymieszać.

Gulasz podawać z ryżem, kaszą, makaronem lub z ziemniakami. Do tego zestawu serwujemy dowolne dodatki obiadowe - u nas była sałatka z białej kapusty i ogórków.

Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.