Przepisy Extra

Gulasz z żołądków drobiowych i cukinii

Składniki:

Pyszny gulasz:
50 dag żołądków drobiowych
3 łyżki oleju
20 dag cebuli
40 dag cukinii
3 ząbki czosnku
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka czarnego pieprzu
2-3 łyżki śmietany 18%
majeranek
mielony kminek
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
sos sojowy
sól
pieprz
Dodatkowo:
natka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Żołądki drobiowe zalać zimną wodą i moczyć w niej przez około 30 minut. Następnie opłukać, wrzucić do gotującej się wody i ugotować.

Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Cukinię opłukać, pokroić w półplasterki, dodać do cebuli i razem smażyć.

Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Żołądki wyciągnąć z wody, ostudzić i pokroić. Następnie razem czosnkiem przełożyć do cebuli z cukinią. Dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Wlać około 1 ½ szklanki wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Na koniec dodać śmietanę i dokładnie razem wymieszać. Dodać szczyptę majeranku, mielonego kminku, słodkiej i ostrej papryki w proszku oraz kilka kropel sosu sojowego. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z ziemniaczkami i kalafiorem polanym masełkiem z bułeczką, całość posypać natką zielonej pietruszki – pychotka – najlepiej smakuje na świeżym powietrzu – polecam na wakacyjny obiad :)

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.