Przepisy Extra

Indyk w pomarańczowym sosie

Składniki:

½ kg indyka (np. udziec z indyka)
3 łyżki oleju
10 dag cebuli
curry
ostra papryka w proszku
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
1 listek laurowy
2 ząbki czosnku
ok. 3 pomarańcze
1-2 łyżki mąki pszennej
majeranek
oregano

Sposób wykonania:

Udziec z indyka oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. W rondlu rozgrzać olej, przełożyć indyka i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do indyka wraz ze szczyptą curry, ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, soli, pieprzu i razem smażyć. Gdy cebula się zarumieni dodać listek laurowy, wlać 250 ml wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i miażdżyć. Pomarańcze umyć, osuszyć, przekroić i wycisnąć z nich sok (potrzebujemy 200 ml soku z cząstkami pomarańczy). Następnie do indyka dodać czosnek i sok z pomarańczy. Zagotować i pogotować razem 2 minutki. Mąkę pszenną dokładnie rozmieszać w około 1/3 szklanki zimnej wody, wlać do gotującego się sosu i pogotować 1 minutkę. Następnie zdjąć z ognia, dodać szczyptę majeranku i oregano.

Podawać z makaronem i udekorować zieleninką np. gałązką tymianku. Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.