Przepisy Extra

Jabłecznik na biszkopcie z masą serową

Mam jabłka to może upiekę jabłecznik, ale jaki przepis?? Szukam inspiracji...

O o mam! Będzie na kakaowym biszkopcie, przekładany masą serową - pyszny!

Ten przepis to fajny pomysł na inny, może trochę nietypowy, bo warstwowy i składany jabłecznik :) Jabłecznik z dużą ilością soczystych jabłuszek z dodatkiem bardzo aromatycznej galaretki, o dosyć ciekawej nazwie, bo ametystowej :) Ta galaretka ma cudny zapach :)

Użyłam tutaj też nietypowych serków jak na ciasto przystało, bo zwykłych naturalnych serków Bieluch, które zazwyczaj używam na kanapki, ale tym razem postanowiłam dać mu szersze pole do popisu - i... jak się okazało sprawdził się także w "słodkim sprawdzianie" :) Ale jeśli ktoś jest przekonany tylko do homogenizowanych, to może używać też ich tutaj. Czytaj więcej

Jabłecznik ten jest położony na miękkim, kakaowym spodzie. Całość po złożeniu polewamy samodzielnie przygotowaną polewą czekoladową i posypujemy chrupiącymi płatkami migdałów.

To ciacho jest dobre na każdą okazję, do zwykłej kawusi, na weekendowy wypiek ale i na urodzinowy czy świąteczny stół. Zawsze ładnie się prezentuje - tak elegancko.

Jeśli mamy dużo jabłek, a pomysły na owocowe ciasta nam się kończą to zachęcam do przetestowanie tego - będziecie zadowoleni, mówię Wam!

Życzę udanego jabłecznika i smacznego :)

Jabłecznik na biszkopcie z masą serową

Składniki:

Kakaowy biszkopt:
7 jajek
sól
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
½ szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżki kakao do ciast
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
8 łyżek wody (lub słodkiej herbaty)
2 łyżki rumu
Masa jabłkowa:
1 ½ kg jabłek (waga po obraniu)
1 ½ łyżki soku z cytryny
2 galaretki ametystowe (wieloowocowe Wodzisław)
Masa serowa x 2:
30 dag serka naturalnego (np. Bieluch)
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
Polewa czekoladowa:
10 łyżek wody
4 łyżki cukru
4 łyżki kakao do ciast
4 łyżki masła
1 łyżeczka żelatyny (czubata)
Do dekoracji:
ok. 7 łyżek płatków migdałów

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Całość razem wymieszać i przelać do tradycyjnej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części (biszkopt najlepiej upiec dzień przed krojeniem).

Jabłka obrać ze skórki, oczyści z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, wlać sok z cytryny, wymieszać i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła. Na koniec do gorącej masy wsypać galaretki ametystowe w proszku (lub inne), dokładnie wymieszać łyżką i ostudzić.

Serek naturalny zmiksować z cukrem waniliowym, żelatynę dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie, letnią wlać do serka i całość razem zmiksować (tę masę serową wyłożymy pod masę jabłkową, a w drugi taki sam sposób należy przygotować masę serową, z takich samych składników i wyłożyć na masę jabłkową).

Jedną część kakaowego biszkoptu nasączyć połową ponczu. Wyłożyć jedną masę serową i włożyć do lodówki na około 15 minut. Następnie wyłożyć masę jabłkową, na niej drugą masę serową. Na wierzch położyć drugą część kakaowego biszkoptu i skropić go pozostałym ponczem. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Do rondelka przelać wodę, dodać cukier, kakao do ciast i razem zagotować. Zdjąć z ognia, dodać masło i razem rozmieszać. Żelatynę zalać 4 łyżkami gorącej wody (dodatkowymi), dokładnie rozmieszać i wlać do polewy czekoladowej. Całą polewę ponownie razem wymieszać i gdy zacznie tężeć polać nią ciasto. Całość posypać płatkami migdałów i schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.2125 stars based on 64 reviews Ciasta
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.