Przepisy Extra

Jabłka pod pierzynką

Jabłka pod pierzynką

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
0,6 szklanki mąki pszennej
0,6 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 – 1 1/2 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
galaretka cytrynowa
Masa śmietankowa:
600 ml śmietany 30%
bita śmietana w proszku (śnieżka)
3 - 4 łyżeczki cukru waniliowego
Do dekoracji:
cynamon
kawa prawdziwa
kakao

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem waniliowym.

Obrane i opłukane jabłka pokroić na cząstki. Przełożyć do garnka dodać cukier i smażyć pod przykryciem. Pod koniec dodać sypką galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszać. Ostudzić, a następnie wyłożyć na biszkopt.

Schłodzoną śmietanę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i bitą śmietanę w proszku. Chwilę ubijać. Następnie wyłożyć na masę jabłkową. Udekorować cynamonem, kawą i kakao w tzw. pasy lub dowolnie.

Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
79 opinii | Wyraź opinię
4.4326283984 stars based on 1324 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
pychotka,moje ulubione:)polecam
ewelina [2012-02-05 15:22:13]
BRAK SŁÓW, ŻEBY ODDAĆ PRAWDZIWY SMAK TEGO CIASTA... EKSTAZA...
ellize [2011-04-16 21:10:15]
bardzo, bardzo dobre !!!!!! :)
daria [2010-01-30 18:14:18]
Pyszne ciasto! Rodzinie smakuje, połowa zniknęła, a godzinę temu je skończyłam! :) jedyne co to biszkopt zrobiłam według swojego sprawdzonego przepisu, a do śmietany dodałam odrobinę żelatyny dla pewności, że masa się nie rozpłynie. Polecam gorąco wszystkim. Łatwe w przygotowaniu i niedrogie:)
piegusek818 [2009-10-10 17:36:21]
pycha:)
martyna26 [2009-06-30 19:51:02]
Jak ubić białka do biszkoptu- trzepaczką czy mikserem- ciągle robię coś nie tak, bo zamiast biszkoptu wychodzi zakalec,słabo rośnie i nie jest puszyste :(. Jeżeli mikserem- to z jaką końcówką ? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.A ciasto wspaniałe, pycha !!!
denissa [2009-01-28 02:46:42]
Pół szklanki wody to może za dużo - tak na 1/3 szklanki wody około 5 kropel aromatu.
Dorota [2008-10-22 21:27:16]
Ja mam pytanie odnośnie nasączenia- ile dać tego aromatu na pół szklanki wody?
alena11 [2008-10-22 16:08:49]
pyszne ciasto
;-) [2008-08-04 14:38:47]
Ciasto rewelacja!!!
Ewelina z Nürnberg [2007-09-29 23:21:34]
ciasto jest pyszne.
misia [2007-07-31 17:12:00]
cisto jest pyszne i nie wymaga duzo czasu pod warunkiem ze zamiast bawić się w smażenie jablek poprostu kupimy gotowy mus z jablek w słoiku ok 0,9litra przełożymy go do garnka i na małym ogniu niech zaczną sie gotować i dalej wg przepisu dodajemy galaretke cytrynowa... Wychodzi przepyszny!! polecam ten przepis każdemu!! pozdrawiam
Kinga [2007-07-26 07:28:50]
ciasto jest pyszne. 21 07 2007.
Misia [2007-07-21 21:39:47]
Nie, tych jabłek nie smaży się na tłuszczu. Po prostu pokrojone w kostkę jabłka dajemy np. na suchą patelnię, następnie dodajemy cukier i smażymy te jabłka na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. One troszeczkę się rozgotują, puszczą sok i zrobi się z nich taka masa jabłkowa. Powodzenia ;)
Dorota [2007-05-30 15:17:25]
czy te jablka smazy sie na jakims tluszczu
natka [2007-05-30 15:07:06]
Tak, to ciasto można zrobić dzień wcześniej. Ewentualnie do masy śmietankowej można dodać żelatynę (2-3 łyżki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, ostudzić, a następnie wlać do ubitej śmietany i wymieszać). Smacznego ;)
Dorota [2007-05-01 11:08:16]
Czy ciasto można zrobić dzień wcześniej, czy ubita śmietana wytrzyma na jabłkach tyle godzin w lodówce.
Stenia [2007-04-29 13:18:38]
Genialne bardzo dobre na prestiżowe bankiety polecam <troche pracochłonne ale da się zrobić szybko już to trosze uprościłem > <lol> pozdrowienia i gratuluje pomysłu
Kucharz92 [2007-04-05 22:09:03]
Zrobiłam , dobre tanio i warto
iwa 08. 02 . 2007 [2007-02-08 14:12:53]
A ja dodałam do usmazonych jabłek pokrojone w kostkę brzoskwinie wierzch posypłąm startą czekoladą
Ania [2007-01-29 16:10:49]
Ciasto jest przepyszne! Piecze się go bardzo szybko. Nie ma przy nim dużo zamieszania, to wielki atut. Rodzice i siostra mówili mi, że jest genialne:) Wielkie dzięki!
Katharina [2007-01-25 20:36:57]
Ciasto jest świetne, niebo w gębie... można je też zrobić z masą wiśniową - troche inny smak, ale też świetne:)
Sabina [2007-01-19 15:59:38]
Witam i dziękuję za dobre słowa ;) Co do biszkoptu to zawsze staram się go upiec dzień wcześniej, i do dopiero na drugi dzień go przekrawam. A przekrawam go długim i bardzo ostrym nożem, powoli i bardzo delikatnie (nie trzeba się nigdzie śpieszyć). Zastanawiam się nad kupnem takiej "nitki" do przekrawania biszkoptu, bo dużo osób ją sobie chwali. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-01-18 12:49:29]
hej dorota !! Twoje ciacha sa super ale powiedz mi jak dokladnie i bez kłopotu podzielic biszkopt na 2 czesci jak i czym go przekrajasz pytam tak ogólniebo zawsze mam kłopoty z przecieciem na pół :)
kasia :) [2007-01-18 10:52:32]
mam 14 lat i ciasto wyszlo mi swietnie
mlody kucharz [2006-12-21 18:54:05]
ciasto rewelacja , bingo dzieki za przepis pozdrawiam
aguskak [2006-12-10 14:21:12]
ciasto pycha!!!!polecam
renata [2006-11-27 18:59:14]
ciasto super. Dzięki.
ewa [2006-11-18 20:58:49]
ciasto pycha, a do tego bardzo szybko sie robi!!!!! jeśli chodzi o śmietanę ja zrobiłam z 0.5 l i dodałam 2 smietan-fixy! POLECAM
Iwonka [2006-08-11 22:38:05]
najpyszniejsze ciasto ! polecam w skali od 1-10 daje 11 :D:D POLECAM i smacznego
kamaaaa [2006-07-17 14:06:17]
Nie, galaretki nie należy rozpuszczać w wodzie, lecz dodać ją w proszku (sypką) do usmażonych z cukrem jabłek. Powodzenia ;)
Dorota [2006-06-06 13:22:11]
czy galaretke nalezy najpierw rozpuscic w wodzie.
grazyna [2006-06-05 17:25:24]
ciacho przepyszne, rozpływa się w ustach, będe robić je napewno często bo wszystkim smakuje, już przepis podałam znajomym!
Ewcia S [2006-06-01 18:36:44]
Jabłka można zastąpić dowolnymi owocami. Powodzenia :)
Dorota [2006-03-23 15:15:01]
super ciacho pieklam je na urodziny corki bardzo wszystkim smakowalo dziekuje
ela [2006-03-20 14:31:51]
super ciasto, zaczynam dopiero piec ciasta ,ale to wyszło super. Czy mogę dodać inne owoce? bo siostra nie lubi kwaśnych owoców,np wiśnie? pozdrawiam
Jola [2006-03-20 12:33:23]
zrobilam ciasto ale nieco zmodyfikowane,na spod zamiast biszkoptu,upieklam kruchy placek,a mase ktora wylozylam na jablka zrobilam w ten sposob:5 lyzek kawy capuccino orzechowej zalalam 2 niepelnymi szklankami wody,mocno schlodzilam i ubilam w niej 2 sniezki,dodalam 3 lyzeczki zelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilosci wody.Placek ma rewelacyjny slodko-kwasny smak,i jest bardzo lekki.pozdrawiam jola
Jola_A. [2006-03-08 13:20:06]
dobre ,tylko masa smietankowa za rzadka
sonia [2006-03-06 23:23:00]
Bardzo smaczne,znika bardzo szypko,gratulacje autorce
Ewa [2006-03-01 17:23:41]
witam:) ciasto jest nie złe:) zamiast aromatu waniliowego posmarowałem rumem:) a galaretke uzyłem grejfrutową:) pychotka:)
wilczek764 [2006-02-20 01:48:23]
Cieszę się, że ciasto smakowało :) Pozdrawiam i życzę dalszych udanych wypieków
Dorota [2006-02-18 17:27:12]
Ciasto rewelacyjne moi goście byli zachwyceni. proste latwe i wspaniale smakuje. Ja posypałam sypką kawą wymieszaną z cynamonem i czekoladą polecam a Tobie Dorotko dziękuję- twoje przepisy są poprostu super i zawsze sie udają.
hana/16.11.2005/ [2006-02-18 15:29:49]
Tak, biszkopt piecze się bez żadnego tłuszczu, jedynie dowolnym tłuszczem (tj. masłem lub margaryną) należy wysmarować formę przed wylaniem surowego ciasta.
Dorota [2006-02-11 20:51:06]
czy biszkopt pieczes ie bez zadengo tluszczu?
Joanna [2006-02-08 13:06:56]
Gratuluje autorce przepisu! Ciacho jest bobastyczne!
Elisabeth z Norwegii [2006-02-02 22:47:23]
to ciasto jest superrrr......
Maja [2006-01-28 23:18:52]
Ja robię inaczej masę śmietanową.Dwie bite śmietany w proszku ubijam w 700 ml. mleka.Póżniej dodaje 2 rozp.galaretki w 1/3 szkl.wody(ostudzone)ichwilę ubijam.Masa jest wtedy twardsza,no i nie ma w niej tłustej smietany.
Andzia [2006-01-23 10:57:10]
Upiekłam go brak słów jest poprostu jes bardzo dobre. PYSZNE!!!!!! Polecam Paniom Bardzo warto!!! SMACZNEGO!!!!
JUSTYNA [2006-01-16 14:05:37]
zbyt wiele kalorii
ewa [2006-01-14 16:37:25]
jak mozna ubic kwasna smietane nie rozumie ?najlepsza jest 30%i słodka
brydzia [2005-12-23 01:22:57]
Nasączanie biszkoptu: kilka kropel aromatu (olejku) waniliowego dodać do 1/3 szklanki wody (przegotowanej i ostudzonej), wszystko wymieszać, i tak powstałym ponczem nasączać (np. łyżeczką) ostudzony już biszkopt. Powodzenia :)
Dorota [2005-12-22 20:58:04]
jak to ma byc z tym zanurzaniem w przgotowanej wodzie? Ile wody i ile cukru waniliowego? Calego trzeba namoczyc? Pomocy, bo wlasnie utknelam, w tym punkcie i nie wiem co dalej:-(
Gosia [2005-12-22 17:14:41]
A ja zamiast biszkoptu dałam inne ciasto i po prostu palce lizać:)
kasia [2005-12-21 16:03:28]
0,6 szklanki to trochę więcej niż połowa szklanki. Do masy śmietankowej jest potrzebna tylko jedną 'Śnieżka'. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku :)
Dorota [2005-12-19 18:26:22]
czy do tego ciasta idzie jedna śnieżka?
Kasia [2005-12-19 15:15:31]
ile to jest 0,6 szklanki?
Maria [2005-12-19 12:22:22]
Śmietana ma być słodka 30%
Dorota [2005-12-14 19:07:30]
czy śmietana musi byc kwaśna czy słodka?
aśka [2005-12-14 17:47:13]
jest to pyszny i wspniały przepis - polecam
degustator [2005-12-07 16:06:02]
Przepis super na imprezie wszyscy zafascynowani!!!!!!
ewka [2005-12-06 18:58:06]
Jabłka należy przełożyć do garnka, dodać do nich cukier i smażyć ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając, a czy wyjdzie z tego jednolita masa - to nie wiem - zależy od odmiany jabłek, jedne są miękkie, z których po 20 minutach smażenia powstaje gładka, jednolita masa, a drugie są twarde, i mimo smażenia, widoczne są w masie kawałki jabłek. Ale to nic nie szkodzi, i taką masę można wyłożyć na ciasto. Na pewno ciasto wyjdzie pyszne. Powodzenia :)
Dorota [2005-12-06 13:27:05]
zapowiada sie nie zle zaczynam wlasnie robic tylko nie wiem jablka powinnam usmazyc na jednolita mase?
krzys z stanow [2005-12-05 00:09:53]
No co tu komemtować jest pyszne!!!
kz2 [2005-12-02 18:27:26]
rewelacja momentalnie zniknął z blachy :)
ada [2005-11-27 18:45:19]
dobre tylko troche MDŁE
ja [2005-11-20 10:35:03]
Pycha ciasto polecam WAM
WIOLA [2005-11-18 19:32:20]
Ciasto jest wyśmienite i znika bardzo szybko.
misiunia34 [2005-11-15 09:14:37]
rewelacja, ...juz sie konczy:))
kasia [2005-11-10 23:30:24]
ciasto jest pyszne znika bardzo szybko ze stołu agnieszka
agnieszka [2005-11-09 13:47:37]
Rewelacja - nic dodać nic ująć :))
ania [2005-11-08 09:38:05]
bardzo smaczne - polecam zamiast ciast z masami , pyszne i lekkie ciastko do kawy- szybko się robi a jeszcze szybciej znika
marzena [2005-11-07 08:54:54]
Robie to ciasto od dawna tylko zamiast jabłek smażonych dodaje mus jabłkowy .Ciasto jest pyszne.
Gośka [2005-11-03 08:13:06]
palce lizac
ewelinka [2005-11-02 17:35:43]
Czesc Elu,a moze bys mi dala przepis na galaretke.Dzieki serdeczne
Leokadi [2005-10-31 14:31:00]
Przepyszne, niebiański smak. Do Jabłek dodałam jeszcze trochę galaretki pomarańczowej - masa ma wtedy jeszcze ciekawszy wygląd i smak; z ciasta odciełam wierzch i położyłam go na masie śmietankowej robiąc esy-floresy z polewy czekoladowej. Mój siedmioletni syn (prawdziwy znawca ciast) powiedział 'to nie jest pyszne, to jest wręcz przepyszne'. A mąż dodał 'numer 1' Ciasta z tej strony piekę bardzo często i są wspaniałe. Dziękuję za pomysły.
Serniczek [2005-10-31 13:44:36]
Ja robię biszkopt a nawieszrozlewam budynie gotowane na wodzie zdodatkiem 1/2kg cytryn i 9 dużych łyżek cukru tak do smaku i nakładam gorący budyń na zimne ciasto.Budyń może być śmietankowy lub waniliowy. śmietane ubijam i nakładam na zimny budyń no i do lodówki
joanna [2005-10-19 14:12:27]
ciasto jest dobre
Amanda [2005-10-16 19:18:25]
znam to ciasto ...pychotka
ziutka [2005-10-14 23:02:02]
To ciasto wymyśliłyśmy razem z moją teściową. I zaraz na drugi dzień go zrobiłyśmy. Dosyć szybko się go robi i naprawdę jest dobre, a nawet ... pyszne. Po prostu rozpływa się w buzi, nawet nie trzeba gryźć :) W lodówce chłodziło się tylko 30 minut i zaraz było kosztowane :) Naprawdę polecam.
Dorota [2005-10-13 22:00:02]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.