Przepisy Extra

Jajka faszerowane pastą czosnkową

To szybkie, proste i przepyszne do przygotowania jajeczka.

Idealne na wielkanocny stół, jak i na zimną płytę na przyjęcia. Fajnie też smakują na śniadanie lub kolację - najlepiej serwowane w weekend oczywiście ;)

Jeśli nie macie pomysłu czym w tym roku faszerować jajka, to ja polecam pyszną, zdrową i aromatyczną pastę czosnkową :) Z tych proporcji wychodzi ona delikatnie czosnkowa, dlatego takimi jajeczkami chętnie zajadają się nawet dzieci. A miłośnicy czosnku oczywiście mogą zwiększyć jego ilość! :) Czytaj więcej

Smacznego jajka!

Składniki:

8 jajek
2 ząbki czosnku (lub więcej)
zielona cebulka (kilka piórek)
3 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka musztardy
ostra papryka w proszku
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Przekroić na połowę i delikatnie wyciągnąć żółtka. Czosnek obrać, opłukać i pokroić w małą kosteczkę. Posypać solą i rozgnieść widelcem na papkę. Zieloną cebulkę opłukać, osuszyć i drobno pokroić.

Żółtka przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać do nich czosnek, zieloną cebulkę, majonez, śmietanę, musztardę oraz szczyptę ostrej papryki w proszku i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać.

Połówki jajek układać ciasno na półmisku, a miejsca po żółtkach uzupełnić pastą czosnkową. Gotowe jajeczka włożyć do lodówki do schłodzenia.

Przed podaniem na stół jajka udekorować listkami pietruszki, szczypiorkiem lub rzeżuchą.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.