Przepisy Extra

Jesienna zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana to fajny pomył na obiad w ponure, mokre i zimne jesienne dni...

Jest ona bogata w różnorodne składniki: ziemniaki, marchewkę, kapustę, paprykę, cebulę, por, czosnek, suszone grzybki, pietruszkę - dzięki czemu wniesie ona do naszego organizmu dużo witamin i jakże potrzebnych nam w tym sezonie minerałów. A dodatek ziół i wędlin wzbogaci smak naszej jednogarnkowej potrawki - mniam!

Składniki:

1 1/2 kg ziemniaków
25 dag marchewki
25 dag czerwonej papryki
25 dag białej kapusty
10 dag białej cebuli
10 dag czerwonej cebuli
5 dag pora
4 ząbki czosnku
25 dag kiełbasy
25 dag wędzonego boczku
10 dag wędzonej słoniny
5 dag suszonych grzybów
ostra papryka w proszku
przyprawa gyros
majeranek
tymianek
cząber
pieprz czosnkowy
sól
natka zielonej pietruszki
3 łyżki oleju
3 liście laurowe

Sposób wykonania:

Ziemniaki i marchewkę obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Kapustę opłukać i drobno posiekać. Białą i czerwoną cebulę obrać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Kiełbasę, wędzony boczek i słoninę pokroić w kostkę. Suszone grzyby (najlepiej same kapelusze) pokruszyć lub wcześniej je namoczyć i pokroić.

Do dużej miski przełożyć ziemniaki, marchew, paprykę, kapustę, cebule, por, czosnek, kiełbasę, boczek, słoninę i grzyby. Dodać szczyptę ostrej papryki w proszku, przyprawy gyros, majeranku, tymianku, cząbru, pieprzu czosnkowego, soli i pokrojonej natki zielonej pietruszki. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Na dno dużego rondla wlać olej, przełożyć ziemniaki z dodatkami i lekko ucisnąć w rondlu. Na górze zapiekanki ułożyć liście laurowe i przykryć pokrywką rondel. Piec przez około 70 minut na średnim ogniu.

Jesienną zapiekankę podawać na gorąco z dodatkiem maślanki lub dowolnej surówki (np. z kiszonej kapusty).

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.