Przepisy Extra

Jesienna zupa z grzybową nutką

Idzie jesień... ziemniaki, dynia i marchewka już w naszych w naszych piwnicach... plony zebrane... coraz bliżej zimy... brrr

Nadchodzi więc pora na gotowanie sycących, pożywnych i rozgrzewających zup!

Ja mam dla Was pewną smaczną propozycję zupki, która bazuje głównie na ziemniakach, dyni, marchewce i cebuli, ale są w niej także pyszne i aromatyczne grzybki - mniam :)

Zupka jest prosta do wykonania i tania. Wystarczy dosłownie chwilka i nasza zupka jest gotowa. Dlatego jest to fajny przepis na osób zapracowanych i zabieganych..., no bo przecież zjeść dobrego coś trzeba ;) Czytaj więcej

Zupa prezentuje się doskonale, jest kolorowa i tym zachęca do jedzenia. Wygląda jak "słoneczna, ciepła jesień" :)

Jest ona gęsta i idealna na jesienne oraz zimowe obiadki, a nawet na rozgrzewającą kolację... Dla "pełnego rozgrzania" można dodać do niej również szczyptę imbiru i ostrej papryki w proszku.

Smacznego :)

Składniki:

40 dag ziemniaków (waga po obraniu)
40 dag dyni (waga po obraniu)
5 dag marchwi (waga po obraniu)
1 litr bulionu
1 listek laurowy
5 dag wędzonej słoniny
10 dag cebuli
5 dag grzybów leśnych
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
tymianek
majeranek
2 łyżki suszonej natki zielonej pietruszki
sól
pieprz kolorowy

Sposób wykonania:

Ziemianki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Młodą marchewkę obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki lub w kostkę.

Wędzoną słoninę pokroić w kostkę i stopić na małej patelni, a następnie skwarki wyciągnąć łyżką. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na wytopiony tłuszcz ze słoniny i lekko zrumienić. Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić, dodać do cebuli i razem chwilkę smażyć.

Do dużego garnka przełożyć ziemniaki, dynię, marchewkę, skwarki oraz całą zawartość patelni z cebulą i grzybkami. Na koniec zalać gorącym bulionem, dodać listek laurowy i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.

Na małej patelni roztopić masło, dodać mąkę pszenną i razem dokładnie wymieszać, chwilkę smażąc. Następnie wlać 1-2 chochelki zupy, wymieszać i zagotować. Później całość przelać do garnka z zupą, wymieszać i ponownie zagotować.

Na koniec dodać tymianek, rozgnieciony w rękach majeranek i natkę zielonej pietruszki. Przyprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem.

Podawać na gorąco ze świeżym chlebkiem posmarowanym masłem.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Zarzucajka
Komentarze do przepisu:
Dziękuję i cieszę się, że Wam smakowała :)
Dorota [2017-09-30 10:51:57]
Bardzo smaczna i szybka do wykonania zupka. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
ada5 [2017-09-28 13:47:32]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.