Kakaowy bananowiec z galaretką

Dodane przez w dniu
6 opinii | Wyraź opinię
4.23076923 stars based on 13 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

Kakaowy biszkopt:
3 jajka
1/3 szklanki cukru
¼ szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżki kakao do ciast
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa bananowa:
70 dag bananów (około 4 sztuki)
3 łyżki soku z cytryny
60 dag serka waniliowego Danio (4 x 15 dag)
3 galaretki cytrynowe
1 łyżka kakao do ciast
Masa galaretkowa:
50 dag bananów (około 3 sztuki)
kilka kropel soku z cytryny
2 galaretki agrestowe

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Kakaowy biszkopt wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C.

Galaretki cytrynowe rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia. Banany obrać i pokroić w grube plastry. Banany przełożyć do miski, dodać sok z cytryny i zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie dodać serki waniliowe i zmiksować. Na koniec dodać tężejącą galaretkę cytrynową, wymieszać i podzielić na połowę.

Na upieczony, ostudzony biszkopt wyłożyć połowę jasnej masy bananowej i włożyć do lodówki na kilka minut (jeśli masa będzie rzadka przed wyłożeniem na biszkopt należy ją włożyć na kilka minut do lodówki). Do pozostałej masy bananowej dodać kakao do ciast i dokładnie zmiksować. Następnie wylać na jasną masę i ponownie włożyć do lodówki na kilka minut.

Banany obrać, przekroić na połowę i skropić sokiem z cytryny. Galaretki agrestowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Następnie połówkami bananów udekorować wierzch ciasta i zalać tężejącą galaretką agrestową. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 6 godzin.

Smacznego.

7146
sprawdzonych przepisów
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
To super! Bardzo się cieszę, że ciasto tak Im smakuje :) Pozdrawiam cieplutko małe Pociechy :)
Dorota [2014-03-07 10:37:53]
Dziękuję i cieszę się, że smakował :)
Dorota [2012-07-02 10:49:58]
To super! :) Cieszę się bardzo, że ciasto się udaje i że tak smakuje. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-04-17 11:57:11]
Cieszę się, że ciasto smakuje. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-11-29 15:27:15]
bardzo dobry .polecam
Ania [2011-11-28 11:32:24]
Danio to w Polsce serek homogenizowany waniliowy, ale można tutaj użyć dowolnego serka. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-07-29 13:52:29]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.