Kakaowy bananowiec z galaretką

4.727272727 stars based on 11 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

Kakaowy biszkopt:
3 jajka
1/3 szklanki cukru
¼ szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżki kakao do ciast
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa bananowa:
70 dag bananów (około 4 sztuki)
3 łyżki soku z cytryny
60 dag serka waniliowego Danio (4 x 15 dag)
3 galaretki cytrynowe
1 łyżka kakao do ciast
Masa galaretkowa:
50 dag bananów (około 3 sztuki)
kilka kropel soku z cytryny
2 galaretki agrestowe

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Kakaowy biszkopt wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C.

Galaretki cytrynowe rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia. Banany obrać i pokroić w grube plastry. Banany przełożyć do miski, dodać sok z cytryny i zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie dodać serki waniliowe i zmiksować. Na koniec dodać tężejącą galaretkę cytrynową, wymieszać i podzielić na połowę.

Na upieczony, ostudzony biszkopt wyłożyć połowę jasnej masy bananowej i włożyć do lodówki na kilka minut (jeśli masa będzie rzadka przed wyłożeniem na biszkopt należy ją włożyć na kilka minut do lodówki). Do pozostałej masy bananowej dodać kakao do ciast i dokładnie zmiksować. Następnie wylać na jasną masę i ponownie włożyć do lodówki na kilka minut.

Banany obrać, przekroić na połowę i skropić sokiem z cytryny. Galaretki agrestowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Następnie połówkami bananów udekorować wierzch ciasta i zalać tężejącą galaretką agrestową. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 6 godzin.

Smacznego.



r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Andrzejki banan białko biszkopt bułka bułka tarta ciasta cukier cytryna galaretka jajko kakao krem lato mak mąka mąka pszenna Mikołajki owoce pieczenie słodkości sok tłuszcz upał Walentynki żółtko Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
To super! Bardzo się cieszę, że ciasto tak Im smakuje :) Pozdrawiam cieplutko małe Pociechy :)
Dorota [2014-03-07 10:37:53]
Pychotka ,moje dzieciaki uwielbiają :)
Wiola [2014-03-05 19:38:33]
Dziękuję i cieszę się, że smakował :)
Dorota [2012-07-02 10:49:58]
Bardzo pyszny placek. Polecam ;)
Marta [2012-06-30 17:48:22]
To super! :) Cieszę się bardzo, że ciasto się udaje i że tak smakuje. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-04-17 11:57:11]
Jest pyszny:))) robiłam go już setki razy:)))
Justyna [2012-04-16 21:37:52]
bardzo dobry.szybki i nie zbyt drogi.
basia [2012-03-11 11:20:47]
Cieszę się, że ciasto smakuje. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-11-29 15:27:15]
bardzo dobry .polecam
Ania [2011-11-28 11:32:24]
Ciasto bardzo smaczne ;] dośc długi czas przygotowania:P Polecam smakoszom owoców ;]
Piotrek [2011-10-02 22:48:58]
Danio to w Polsce serek homogenizowany waniliowy, ale można tutaj użyć dowolnego serka. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-07-29 13:52:29]
Co to jest Danio?
Baska z Kanady [2011-07-28 04:34:27]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl