Przepisy Extra

Kakaowy jabłecznik z orzechami laskowymi

Składniki:

Kakaowe ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej razowej
1 szklanka mąki krupczatki
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki kakao do ciast
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła
8 żółtek
4 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki wody
Beza (razy dwa):
4 białka
sól
4 łyżki cukru
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa jabłkowa:
1 ½ kg jabłek (waga po obraniu)
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki cukru
1 galaretka truskawkowa
Dodatkowo:
5 dag orzechów laskowych

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę razową, mąkę krupczatkę, cukier, cukier waniliowy, kakao do ciast i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka, jogurt naturalny i zimną wodę. Całość razem posiekać nożem, zagnieść kakaowe ciasto, podzielić na połowę i schłodzić.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż się rozpuści. Następnie dodać olej, mąkę ziemniaczaną i razem zmiksować. W ten sam sposób zrobić z pozostałych składników (drugich takich samych) kolejną bezę. Orzechy laskowe pokroić.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć w niej jedną część kakaowego ciasta, nakłuć widelcem, rozłożyć bezę i rozsypać orzechy laskowe. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostrożnie wyciągnąć z formy, a następnie ponownie tę samą formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć w niej drugą część kakaowego ciasta, nakłuć widelcem i rozłożyć drugą bezę. Na koniec włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny i cukier. Razem wymieszać i smażyć na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Na koniec wsypać galaretkę truskawkową w proszku. Całość dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia.

Już na sam koniec składamy nasz jabłecznik: na sam spód placek bez orzechów laskowych, na niego wykładamy ciepłą masę jabłkową i na górę wykładamy placek z orzechami laskowymi. Lekko dociskamy, i jak się ostudzi wkładamy do lodówki na około 24 godziny.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.