Przepisy Extra

Kalafior z cebulą i papryką

Składniki:

ok. 1,60 kg kalafiora (2 duże)
75 dag czerwonej papryki (3 sztuki)
45 dag cebuli (3 duże)
2 łyżki soli
Przyprawy:
16 ziarenek czarnego pieprzu
12 ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe
Zalewa:
2 litry wody
500 ml octu 10%
50 dag cukru
1 łyżeczka papryki chilli

Sposób wykonania:

Kalafiory oczyścić, umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w półksiężyce. Do dużej miski przełożyć kalafiora, paprykę i cebulę. Dodać sól, razem wymieszać i odstawić na 6 godzin, co jakiś czas mieszając.

Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier i paprykę chili. Wszystko razem wymieszać, zagotować zalewę i ostudzić.

Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy. Do każdego słoika włożyć po 4 ziarenka czarnego pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego i po1 liściu laurowym. Następnie włożyć odsączone warzywa i zalać ostudzoną zalewą. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 20 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.

Składniki wystarczą na 8 słoików po 700 ml.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
4.2888888888 stars based on 99 reviews Przetwory
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Taka ilość ostrej papryki dobrze wpłynie na delikatnego w smaku kalafiora, i tym doda fajnego smaku całej sałatce. Powiem szczerze, że za bardzo nie wyczułam tam ostrości, pozdrawiam :)
Dorota [2016-10-13 14:09:19]
No tylko nie samobójstwo... taki przepis i już :) Przecież ilość octu zawsze można zmniejszyć. Ja zrobiłam sałatkę dokładnie według podanego przepisu i wyszła super. Dwa słoiki gdzieś mi się zawieruszyły z innymi sałatkami w piwnicy, także sałatkę otworzyłam po około 4 latach i nadal była smaczna, a kalafior super chrupiący! Może on akurat potrzebuje tyle octu, aby się fajnie przegryzł?! Trzeba to sprawdzić :)
Dorota [2016-10-13 13:58:09]
0,5 LITRA OCTU 10% NA 2 LITRY WODY TO SAMOBÓJSTWO NA 4 LITRY TO Z POWODZENIEM WYSTARCZY A CUKRU POWINNO BYĆ 10 dkg NA 4 LITRY SOLI OK 2 ŁYŻKI
SAM [2016-09-07 15:49:00]
Mam pytanie do autorki przepisu Beelli : czy dodając ostrą paprykę nie jest surówka za ostra ?
anel [2016-08-26 15:36:57]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.