Kapuśniak z białej kapusty

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
3.055352798 stars based on 3288 reviews Zupy

Składniki:

ok. 3 litry bulionu
15 dag marchwi
7 dag pietruszki
5 dag selera
50 dag białej kapusty
15 dag wędzonego boczku
2 łyżki oleju
20 dag cebuli
przyprawa w płynie Maggi
pieprz

Sposób wykonania:

Bulion zagotować. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki i opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew pokroić w plasterki, a pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do gotującego się bulionu włożyć ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler i liści laurowe. Gotować 10 minut na średnim ogniu. Białą kapustę opłukać i poszatkować. Dodać do gotującej się zupy i gotować około 20 minut na średnim ogniu pod przykryciem.

Wędzony boczek pokroić w kostkę i zrumienić na oleju. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do boczku i razem smażyć. Następnie dodać do zupy i razem gotować jeszcze około 5 minut. Na koniec dodać majeranek, przyprawę w płynie Maggi, sól i pieprz do smaku.

Smacznego.

r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Na koniec można dodać trochę soku z cytryny :)
Dorota [2013-12-27 18:33:48]
Cieszę się, że smakowało :)
Dorota [2012-03-20 16:08:39]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.