Kapuśniak z białej kapusty

3.054473524 stars based on 3286 reviews Zupy

Składniki:

ok. 3 litry bulionu
20 dag ziemniaków
15 dag marchwi
7 dag pietruszki
5 dag selera
2 liście laurowe
50 dag białej kapusty
15 dag wędzonego boczku
2 łyżki oleju
20 dag cebuli
majeranek
przyprawa w płynie Maggi
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Bulion zagotować. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki i opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew pokroić w plasterki, a pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do gotującego się bulionu włożyć ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler i liści laurowe. Gotować 10 minut na średnim ogniu. Białą kapustę opłukać i poszatkować. Dodać do gotującej się zupy i gotować około 20 minut na średnim ogniu pod przykryciem.

Wędzony boczek pokroić w kostkę i zrumienić na oleju. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do boczku i razem smażyć. Następnie dodać do zupy i razem gotować jeszcze około 5 minut. Na koniec dodać majeranek, przyprawę w płynie Maggi, sól i pieprz do smaku.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
boczek bulion cebula kapusta marchew pieprz seler sól warzywa wędzony boczek Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Na koniec można dodać trochę soku z cytryny :)
Dorota [2013-12-27 18:33:48]
Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem i wyszła słodka zupa. Mąż powiedział, że jest bez smaku, chociaż soliłam, pieprzyłam, dałam maggi i ziarenka smaku. Czy mogę jeszcze jakoś poprawić tę zupę??
Hala [2013-04-09 15:32:38]
Cieszę się, że smakowało :)
Dorota [2012-03-20 16:08:39]
smakowe jedzonko :)
ewka [2012-03-20 15:14:42]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>