Przepisy Extra

Kapusta kiszona z czerwoną fasolką

Zdarza się, że nie bardzo wiadomo co można podać do ziemniaków w drugim daniu na obiad. Proponuję spróbować i ugotować taką przystawkę: kapusta kiszona z dodatkiem czerwonej fasolki oraz dodatków i aromatycznych przypraw...

To bardzo fajna, wyrazista potrawa o wiodącym, charakterystycznym smaku i zapachu kapusty kiszonej oraz przypraw - mniam :) Czytaj więcej

Jej wykonanie jest bardzo łatwe. Jedynie gotowaniekapusty zajmuje więcej czasu, ale w tym samym czasie można przygotować inne dania obiadu.

Wszystkim lubiącym kapustę, zwłaszcza kiszoną polecam tę smaczną potrawę do ziemniaków i mięsa!

Życzymy smacznego :)

Składniki:

1 kg kapusty kiszonej
2 liście laurowe
1 puszka czerwonej fasolki
2 łyżki smalcu
15 dag cebuli (1 duża)
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka ziarenek smaku
pieprz
sól
cukier
majeranek

Sposób wykonania:

Kapustę kiszoną wypłukać. Przełożyć do dużego garnka, dodać liście laurowe, zalać zimą wodą i ugotować do miękkości (gotować przez około 90 minut). Następnie odcedzić i wyciągnąć liście laurowe. Dodać czerwoną fasolkę z puszki wraz z zalewą i razem wymieszać.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Następnie lekko zrumienić na smalcu. Dodać mąkę pszenną, razem wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Wlać 1 ½ szklankę zimnej wody, dokładnie rozmieszać i zagotować. Następnie wlać do kapusty. Razem wymieszać, zagotować i chwilkę pogotować.

Zdjąć z ognia i dodać ziarenka smaku. Przyprawić do smaku pieprzem, solą i cukrem. Na koniec dodać szczyptę majeranku i razem wymieszać.

Gotową kapustę podawać na ciepło jako dodatek obiadowy.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.