Przepisy Extra

Kapusta mieszana z fasolą

Składniki:

25 dag fasoli „jaś”
1 1/2 kg białej kapusty
2 liście laurowe
20 dag wędzonej słoniny
5 dag wędzonego boczku
25 dag cebuli
50 dag ziemniaków (waga po obraniu)
majeranek
przyprawa w płynie Maggi
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Fasolę zalać wodą i moczyć przez noc. Następnie opłukać, zalać wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny. Potem odcedzić i ostudzić. Białą kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Następnie przełożyć do gotującej się wody, dodać liście laurowe, ugotować kapustę do miękkości i odcedzić. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i potłuc tłuczkiem.

Wędzoną słoninę pokroić w kostkę i stopić. Wędzony boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Do wędzonej słoniny dodać boczek i cebulę. Razem wymieszać i smażyć.

Do kapusty przełożyć ziemniaki, usmażoną cebulę wraz ze skwarkami, boczkiem i całym wytopionym tłuszczem. Całość razem wymieszać. Dodać szczyptę majeranku i kilka kropli przyprawy w płynie Maggi. Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Kapustkę podawać na gorąco, świetnie smakuje podana razem z kotletami mielonymi.

Kapusta ta jest różnie nazywana, inne nazwy z którymi się spotkałam to: panciówa i ciaperkapusta – brzmią ciekawie, prawda? ;)

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
robię tak samo,ale inne proporcje i z kapusty kiszonej-to stary przepis -podaję do schabowego
grajabe [2019-10-20 00:59:19]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.