Przepisy Extra

Karczek pieczony w rękawie

Składniki:

1 kg karczku wieprzowego
3 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku
cząber
zioła prowansalskie
kminek mielony
słodka papryka w proszku
kolendra
gorczyca
sól prowansalska
pieprz czosnkowy

Sposób wykonania:

Karczek wieprzowy opłukać i osuszyć. Przełożyć do miski i polać olejem. Czosnek obrać, pokroić w małą kostkę lub zmiażdżyć i przełożyć na karczek. Dodać majeranek, szczyptę cząbru, ziół prowansalskich, mielonego kminku, słodkiej papryki w proszku, soli prowansalskiej, czosnkowego pieprzu oraz kilkanaście ziarenek kolendry i gorczycy. Następnie natrzeć przyprawami cały karczek, włożyć do rękawa foliowego, szczelnie zawiązać i włożyć do lodówki na 24 godziny.

Na drugi dzień zamarynowany karczek w rękawie przełożyć na formę i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 minut w temperaturze 180 °C., następnie rękaw foliowy naciąć od góry, lekko otworzyć i piec dalej przez 30 minut.

Ostudzony karczek wyjąć z rękawa foliowego i pokroić w cienkie plastry. Podawać na kanapach, na obiad lub jako zimna płyta.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.