Przepisy Extra

Karczek w aromatycznej marynacie

Składniki:

1 1/2 kg karczku
Marynata:
sól czosnkowa
3 łyżki oleju
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
pieprz cayenne
oregano
Dodatkowo:
10 dag cebuli
10 goździków
2 liście laurowe

Sposób wykonania:

Karczek opłukać, osuszyć i natrzeć solą czosnkową.

Do miseczki wlać olej, dodać musztardę, miód, szczyptę słodkiej i ostrej papryki oraz pieprz cayenne. Marynatę razem wymieszać, polać nią karczek, posmarować z każdej strony i obsypać oregano.

Żaroodporne naczynie posmarować olejem i przełożyć karczek w marynacie. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w plasterki. Karczek obłożyć plasterkami cebuli, goździkami i liśćmi laurowymi. Żaroodporne naczynie przykryć pokrywką i włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Następnie naczynie z karczkiem wyjąć z lodówki i po upływie około 1 godziny włożyć do piekarnika i piec karczek przez około 90 minut w temperaturze 170 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
7 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Kociołek
Komentarze do przepisu:
Dziękuję pięknie za miłe słowa :) Prowadzę stronę kulinarną www.smaczny.pl i na niej są wszystkie moje przepisy - zapraszam serdecznie :) Jestem też na extra.smaczny.pl tam nie ma reklam, podawane są wartości odżywcze i jest jeszcze więcej sprawdzonych przepisów :) A co do mięsa, to tego karczku nie podlewałam, tutaj musztarda i miód podczas pieczenia zrobiły swoje - pięknie rumieniąc karczek pod przykryciem. Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2018-04-16 08:59:40]
Dorotko, gdzie można poznać Twoje pozostałe przepisy - może prowadzisz bloga - jeśli tak to proszę o adres. Chętnie zajrzę. Pozdrawiam, Maria
Maria [2018-04-08 17:59:19]
Dorotko, Twój karczek to dzieło sztuki. Mam jednak pytanie, czy podczas pieczenia podlewasz go wytworzonym sosem, czy przyrumienił się tak pod przykryciem. Pozdrawiam, Maria
Maria [2018-04-08 17:57:24]
Super! To teraz życzę smacznego i pozdrawiam :)
Dorota [2014-04-19 23:19:40]
To super! Bardzo się cieszę, zdrowych, spokojnych i rodzinnych Świąt życzę oraz Wesołego Alleluja! :)
Dorota [2014-04-15 15:57:36]
Dziękuję pięknie :)
Dorota [2013-12-21 00:10:26]
Dziękuję Jolu :) Wiem, wiem im większy wybór tym trudniej się zdecydować ;) Ale coś tam dobrego na pewno wybierzesz, pozdrawiam serdecznie i życzę smacznych Świąt Bożego Narodzenia. Pozdrowienia dla Całej rodzinki :)
Dorota [2013-12-12 12:00:21]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.