Przepisy Extra

Karmelowy sernik z płatkami migdałów i czekoladą

Składniki:

Kruche ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru
25 dag margaryny (np. Kasia)
3 żółtka
Masa serowo-karmelowa:
5 jajek
5 łyżek cukru pudru
3 białka
1 kg sera (mielonego)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa maślano-karmelowa:
10 dag masła
aromat rumowy
Do dekoracji:
5 dag mlecznej czekolady
5 dag płatków migdałowych

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier. Dodać margarynę i żółtka. Razem wymieszać, zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce. Dużą tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Następnie spód tortownicy wyłożyć kruchym ciastem i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut w temperaturze 180 °C.

Puszkę mleka skondensowanego słodzonego włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny na małym ogniu pod przykryciem (podczas gotowania puszka z mlekiem powinna być cały czas zakryta wodą, w tym celu należy ją uzupełniać). Zdjąć z ognia i zostawić w wodzie do wystudzenia.

Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać ser, ¾ masy toffi i mąkę ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną masę. Dodać do masy serowej i delikatnie razem wymieszać. Gotową masę serowo-karmelową przełożyć na podpieczony spód i razem piec przez 40 minut w temperaturze 180 °C. Piekarnik wyłączyć i zostawić w nim sernik na około 2 godziny.

Miękkie masło zmiksować z ¼ masy toffi i kilkoma kroplami aromatu rumowego. Gotową masę maślano-karmelową rozsmarować na ostudzonym serniku. Udekorować pokrojoną na kostki mleczną czekoladą i zrumienionymi (bez tłuszczu) płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.