Karp wigilijny

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
2.829802315 stars based on 25394 reviews Dania główne

Składniki:

1 karp
pieprz
mąka pszenna
2 jajka
olej do smażenia

Sposób wykonania:

Karpia oskrobać z łusek, wypatroszyć, opłukać i osuszyć. Odciąć głowę, płetwy i ogon. Następnie pokroić w dzwonka i skropić obficie sokiem z cytryny. Posypać z każdej strony solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Następnie kawałki karpia obtoczyć w mące pszennej, w rozmąconym jajku i w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Usmażonego karpia wyłożyć na ręcznik papierowy, następnie ułożyć na półmisku, udekorować zieleniną i plasterkami cytryny. Półmisek z karpiem podać na wigilijny stół.

Smacznego.

r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
popieram - dzięki cebulce karp ma świetny smak, z czosnkiem jeszcze nie próbowałam
Pliszka [2009-12-21 09:45:16]
ja do karpia kroję cebulę i czosnek i na 24godziny zostawiam w lodówce a potem do panierki JEST REWE;LACYJNY:)
BOGNA [2009-12-05 19:33:24]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.