Karp wigilijny

2.82982159 stars based on 25391 reviews Dania główne
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 0

Składniki:

1 karp
sok z cytryny
sól
pieprz
mąka pszenna
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia

Sposób wykonania:

Karpia oskrobać z łusek, wypatroszyć, opłukać i osuszyć. Odciąć głowę, płetwy i ogon. Następnie pokroić w dzwonka i skropić obficie sokiem z cytryny. Posypać z każdej strony solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Następnie kawałki karpia obtoczyć w mące pszennej, w rozmąconym jajku i w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Usmażonego karpia wyłożyć na ręcznik papierowy, następnie ułożyć na półmisku, udekorować zieleniną i plasterkami cytryny. Półmisek z karpiem podać na wigilijny stół.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Boże Narodzenie bułka dania główne mąka olej ryby smażenie sok Wigilia Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
popieram - dzięki cebulce karp ma świetny smak, z czosnkiem jeszcze nie próbowałam
Pliszka [2009-12-21 09:45:16]
ja do karpia kroję cebulę i czosnek i na 24godziny zostawiam w lodówce a potem do panierki JEST REWE;LACYJNY:)
BOGNA [2009-12-05 19:33:24]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>