Przepisy Extra

Karp zapiekany w miodzie i migdałach

Karp zapiekany w miodzie i migdałach

Składniki:

ok. 70 dag karpia (sprawionego)
sok z cytryny
5 łyżek mąki pszennej
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
cynamon
1 jajko
sól
pieprz czarny
kurkuma
1 łyżka oleju
1 łyżka miodu
2 dag płatków migdałów
Dodatkowo:
olej (do smażenia)

Sposób wykonania:

Karpia dokładnie opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą (od wewnątrz i od zewnątrz) i włożyć do lodówki na około 2-3 godziny. Następnie pokroić w dzwonka.

Do jajka dodać szczyptę soli, czarnego pieprzu, kurkumy i razem rozmieszać widelcem. Do mąki pszennej dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, cynamonu i razem wymieszać.

Karpia maczać w rozmąconym jajku, a następnie w mące z przyprawami. Zrumienić na gorącym oleju z dwóch stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

W miseczce rozmieszczać olej z miodem i polać zrumienionego karpia. Posypać płatkami migdałów i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez około 15 minut w temperaturze 175 °C.

Podawać na gorąco z ziemniaczkami i kapustą.

Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.