naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Autor: Bassia77
Dodano: 13.02.2006
Odsłon dziennie: 28

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Ciasto:
12,5 dag margaryny
1 szklanka mąki luksusowej
5 jajek
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
½ litra mleka
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
25 dag margaryny
2 łyżki spirytusu
Ponadto:
cukier puder
r e k l a m a
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Do garnka wlać 1 szklankę wody, dodać margarynę i całość zagotować. Następnie do gotującej się masy dodać mąkę, energicznie mieszając chwilę pogotować na małym ogniu, aż masa się połączy. Ostudzić. Następnie dodać jajka, proszek do pieczenia i wymieszać (utrzeć) mikserem. Gotową masę podzielić na 2 części i upiec osobno 2 placki.

Na dobrze wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć ciasto i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika do ok. 270 °C. Po ok. 10 minutach (gdy ciasto już urośnie) należy otworzyć drzwiczki piekarnika (wypuścić tzw. Ducha Gór :) ) i obniżyć temperaturę do ok. 200 °C. i po ok. 3 minutach zamknąć piekarnik. Piec do momentu, aż ciasto uzyska złoty kolor (około 12 minut).

1 i ½ szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, a następnie wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać porcjami budyń. Na koniec do masy dodać spirytus.

Gotowym kremem przełożyć ostudzone placki. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Sprawdź korzyści na extra.smaczny.pl
smaczny.pl extra
smaczny.pl
Liczba przepisów: 1427 6399
Liczba porad kulinarnych: Brak 1495
Reklamy: Brak
Możesz dodawać przepisy: Nie Tak
Wartości odżywcze i kalorie: Nie Tak
Kalkulator kalorii: Nie Tak
Galeria przepisów: Nie Tak
Wyszukiwanie wg składników: Nie Tak
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Polecamy produkty z naszego sklepu:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Mmm... propozycja bardzo kusząca :) A co do tego lekko surowego ciasta, to może za niska temperatura pieczenia?
Dorota [2014-08-27 00:19:57]
CZY KTOŚ WIE DLACZEGO NIERAZ CIASTO OD SPODU WYGLĄDA NA LEKKO SUROWE,A U GÓRY JEST OK?
IZA [2014-08-25 15:18:02]
POLECAM DODAĆ NUTELLĘ ORAZ POKROJONE ORZECHY,KTÓRE WCZEŚNIEJ MUSZA BYĆ PODSMAZONE Z BRĄZOWYM CUKREM,DO KONSYSTENCJI MIODU
EWA [2014-08-25 14:29:26]
robilam kiedys podobnie krem czekoladowy do tortu czyli masa budyniowa utarta z margaryna + czekolada, wychodzil puch, myslalam ze ten krem bedzie podobny, choc proporcje tu sa nieco inne , niestety wyszla mi breja ktora nie nadawala sie do przelozenia plackow. Co do samych karpatkowych plackow rewelacja wyszły bardzo gorzyste na pewno jeszce nie raz tak bede piekla przy czym piekarnika nie otwieralam tylko obnizylam temp nieco wczesniej.
beata [2013-03-01 17:15:52]
Super nigdy wcześniej nie robiłam karpatki, ale wyszła idealnie temperaturę po 10 min można zmniejszyć i piec jeszcze 10 min polecam i dziękuję
megi [2012-12-30 16:49:51]
Zrobiłam to ciasto i powiem tak: ciasto jako samo ciasto karpatkowe wyszło bardzo dobre, ładnie wyrosło i było pyszne (trzeba tylko uważać i pilnować pieczenia, bo podana temperatura może nieco przypiec karpatkę). Natomiast masa pozostawia wiele do życzenia...i przede wszystkim nie wychodzi na pewno taka jak na zdjęciu, ona poprostu wypływa i jest zbyt rzadka, a proporcje były identyczne jak w przepisie, wykonanie również. Trzeba dodać budyń lub/i mniej mleka.
jabłecznikowa [2012-10-02 12:26:10]
Wszystko fajnie, ale z tych proporcji na pewno nie wyjdzie tyle kremu, co na zdjęciu, to raz. A dwa - MARGARYNA do kremu??? Fuj! Do kremu tylko masło! Żadnej margaryny!!!
Stokrota [2012-07-13 02:52:05]
Karpatkę można piec też w temperaturze 180 st. C. przez około 20-25 minut.
Dorota [2011-10-31 11:03:22]
a ja dalej nie wiem ile piec bo cos ta temp mi nie pasi
Paulinka [2011-10-30 15:37:55]
SUPER PALCE LIZAC ALE CHYBA ZAWYSOKA TEMPERASTURA JEZELI UZYWASZ TERMOOBIEGU.PRZPALA SIE Z WIERZCHU JUZ PO 10 MIN.180 WYCHODZI SUPER.
MAGDA-GRECJA [2011-03-13 10:31:43]
Hmmm, surowe ciasto? Może tylko się wysuszyło tak. Ja piekę w piekarniku bez termoobiegu, 25 minut w temperaturze 180 st. C.W ogóle to ciasto karpatki inaczej wygląda po upieczeniu niż biszkopt, kruche czy drożdżowe, one to tak może wygląda jak niepieczone - ale jest pieczone.
Dorota [2011-02-24 13:52:42]
Mam piekarnik z termoobiegiem i jak piekłam karpatkę to wyszło surowe ciasto:/ zastanawiam się czy nie powinnam piec w niższej temp...?
sylwia [2011-02-24 11:44:54]
Krem robiłam zgodnie z przepisem, nie pamiętam być może krem mi się zwarzył i dodałam trochę margaryny. Ważne jest żeby margarynę utrzeć na puch. W takiej wysokiej temperaturze ciasto piecze się tylko 10 minut, potem temperaturę należy zmniejszyć - to jest po prostu taki przepis. Pozdrawiam :)
Dorota [2010-12-29 14:02:38]
Ciasto wyszło dobre, tylko zastanawia mnie jedno: skąd tyle kremu? U mnie tyle nie wyszło a robiłam jak w przepisie i chyba na takiej samej blaszce... Aha i jeszcze ta temperatura (270 stopni) to chyba trochę za dużo...
Ala [2010-12-23 21:10:11]
Bardzo pyszna karpatka. Prosta, łatwa i tania :)
basia* [2010-11-09 15:09:41]
Być może w za wysokiej temperaturze było pieczone, to może też zależeć od piekarnika, a jak wiadomo, każdy piekarnik jest inny. Żeby ciasto ładnie odeszło od formy, formę należy dobrze wysmarować tłuszczem, a po upieczeniu ciasto należy wyjąć jak jeszcze będzie ciepłe. Powodzenia :)
Dorota [2010-08-23 14:51:40]
Nie wiem co mam zrobić. Ciasto jest ciągle surowe w środku chociaż na wierzchu ma piękny złoty kolor. Może środek ma być taki żółty i klejący? o tym że nie chce odejść od blaszki już nie wspomnę :(
Zdruzgotana [2010-08-23 13:15:39]
Spirytusu do kremu można nie dodawać, nic się z kremem nie stanie. Smacznego ;)
Dorota [2010-06-22 15:55:51]
super przepis, żeby ciasto lepiej odchodziło od blachy wystarczy blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyjmuje się idealnie
Kate [2010-06-19 15:34:14]
czy coś się stanie jeśli nie dodam spirytusu? pytanie moze głupie, ale to moje początki przy pieczeniu, a ta informacja jest dla mnie ważna, ponieważ ciaso robię dla osoby, która nie może mieć styczności z akoholem.
Jaga [2010-06-13 17:35:50]
Cieszę się, że ta karpatka tak Wam smakuje. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-05-25 12:55:57]
Piszę po raz drugi ponieważ po raz drugi robiłam tą karpatkę-MOJ MĄŻ NIE CHCE JEŚĆ INNEGO CIASTA. Przepis jest naprawdę super a przepis na masę do tej karpatki używam także do innych ciast bo jest idealny,można samemu zjeść całą blachę-takie jest pyszne!!!!!
ANIA Z LUBINA [2010-05-21 22:27:12]
Myślę, że spokojnie można użyć tutaj masła.
Dorota [2010-05-19 09:44:51]
Tak trzeba zrobić. Ja zaraz poprawię sposób wykonania. Ta karpatka jest pyszna, wiem bo też ją robiłam. Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2010-05-19 09:38:27]
Czyli zagotowac 1.5 szkl. mleka a w 0.5 szkl. rozpuscic cukier i make? Liczyc potrafie, wiec albo autorka przepisu zle podala ilosc mleka w skladnikach, albo zle napisala wykonanie masy. Hmm... zamierzam ponownie zrobic karpatke i mam nadzieje, ze tym razem wyjdzie, bo w smaku jest naprawde pyszna.
Brzydula31 [2010-05-18 22:34:48]
Potrzebne jest tutaj 500 ml mleka (2 pełne szklanki po 250 ml). Kremu nie należy długo ucierać, bo wtedy robi się rzadki.
Dorota [2010-05-18 13:39:59]
Jak to jest, ze jednym wychodzi a innym nie?? Mnie ciasto wyszlo ok, ale masa plywala. Skorzystalam z Waszych rad, m.in. wystudzilam dobrze budyn, ale ile jest wkoncu tego mleka, bo w skladnikach podane sa 2 szkl. a w wykonaniu 2 i pol szkl.?
Brzydula31 [2010-05-17 12:37:31]
ciacho palce lizać:) przepis świetny!! 5 minut i po cieście było:):)
magda m [2010-05-05 22:30:38]
przepis przeczytalam,komentarze pod spodem tez wiec zrobilam i wyszla PYCHOTKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ANULA [2010-03-23 12:25:19]
ciasto można robić na oleju a nie na syfiastych margarynach
kami [2010-03-16 21:28:11]
Robiłam już karpatkę z tego przepisu dwa razy i wyszła super, więc z czystym sumieniem polecam wszystkim :)
k@sia [2010-01-16 21:22:39]
Witam!Przepis bardzo dobry pierwszy raz robilam karpatke i wyszla wysmienita!Dziekuje za przepis
iwona [2009-11-17 14:36:50]
Potrzebne jest tutaj 1/2 litra mleka. 2 szklanki mleka (400 ml) należy zagotować, a w ½ szklanki mleka (100 ml) rozpuścić cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną.
Dorota [2009-10-28 00:50:00]
Proszę o pomoc,ponieważ w składnikach jest podana ilość ,mleka 2 szklanki,a w wykonaniu 2 zagotować a w 3 rozrobić mąki,to w końcu ile tego mleka ma być?1/2litra,czy 3/4litra?? proszę o szybką odpowiedż.
elcia [2009-10-27 17:36:23]
Upiekłam - wyszła znakomita. Troszkę zmodyfikowałam krem - tzn. przy sporządzaniu budyniu dodałam 1/2 szklanki cukru i nie 1 a dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Wyszedł taki jak powinien wyjść, a po dodaniu margaryny krem się nie rozpływał, był tam gdzie być powinien i świetnie się ciasto kroiło. Taka wskazówka co do kremu: KONIECZNIE budyń MUSI być CAŁKOWICIE SCHŁODZONY! nie może być nawet minimalnie ciepły bo w dalszym etapie przygotowywania się zważy, a w najlepszym przypadku będzie właśnie pływał! Wskazówka poparta własnymi błędami. Skorzystajcie a na bank krem wyjdzie pyszny i zwięzły!
Ewa [2009-09-15 12:59:42]
Dzis ja upieklam i na moje nieszczescie...juz polowe zjadlam sama!!!!!Taka pyszna!!!!!
Paula [2009-08-29 15:39:13]
super karpatka. zawsze mi sie udaje, choc dopiero ucze sie piec:)
syla [2009-08-24 19:37:30]
Pyszne. Cala karpatka wyszła mi trochę niższa przy wiekszej blaszce, ale krem i ciacho w smaku miodzio :-)
kasiolinda [2009-06-11 11:49:12]
Pyszne ciacho, zrobiłam na Dzień Mamy, wyrosły prawie Himalaje ;) polecam dać 3/4 szklanki cukru zamiast całej bo krem jest mocno słodki. ŻEBY KREM NIE PŁYWAŁ trzeba sprawdzić jakie mamy szklanki!!! jak 250 ml to używamy 2 szklanek i ani kropli więcej, jeśli mamy 200 ml to gotujemy 2 szklanki a mąkę rozrabiamy w dodatkowej 1/2 szklanki. Zawsze można tez dodać więcej mąki :)
fred [2009-05-27 14:18:00]
Chciałem upiec karpatkę na dzień mamy, bo wiem że lubi to ciasto, ale niestety nie mogłem znaleźć sprawdzonego, rodzinnego przepisu... Pomyślałem, że może znajdę w internecie i... upiekłem ciasto według Pani przepisu - mimo, że nie jestem doświadczony w ciastach (piekę je raz, dwa razy w roku), karpatkę przygotowałem bez żadnych problemów i wygląda wspaniale :) i powiem więcej: nie muszę już szukać rodzinnego przepisu, bo będę korzystał z Pani. dziękuję pięknie za sprawdzony przepis :) polecam wszystkim - karpatka nie jest tak trudna do przyrządzenia jakby to się mogło wydawać :)
Piotrek [2009-05-26 19:43:36]
przepis świetny zawsze wychodzi pyszne ciasto,a do kremu dodaję anasy pokrojone w drobniutką kosteczkę może być tarta czekolada albo inne dodatki,które mamy w domu.
teresa178 [2009-04-21 19:46:34]
Włąsnie przed chwilą zrobiłam ją pierwszy raz i zaczne robić częściej. jest bardzo dobra :):) pozdrawiam autorke przepisu :*
Ania19 [2009-03-01 15:40:10]
Dziekuje bardzo za przepisz wyslo wspaniale !!! Pozdrawiam
Nata [2009-02-17 16:13:25]
Ciasto pyszne mój mąż robi go co tydzień mniamm palce lizać (właśnie czekam na dokładkę:) A&K
A i K [2009-02-10 21:54:51]
czy mozna zamiast margaryny z niklem uzyc masła?
iwa [2009-01-30 10:07:18]
Ciasto ok, krem mi się zważł, budyń był za rzadki i za słodki. podsumowując: mocno średnie.
nena [2008-12-31 18:12:28]
a zeby ciasto dobrze sie rozprowadzaBo po papierze do pieczenia , trzeba podlac troszke oliwy i rozprowadzic palcami ...naBozyc ciasto i tymi paluszkami rozprowadzac na caBa powierznie ...super sie to rozprowadza tlustymi palcami:)
luma [2008-12-17 13:17:14]
Fantastyczne ciasto!!! polecam wszystkim
Bernadetta [2008-11-08 13:06:34]
pieklam to ciasto nawet troche krocej a i tak sie przypalilo:( moze mam za mocny piekarnik;p ale ogolnie dobre:)
Asia [2008-09-27 15:13:53]
wszystko jest superrr! ale jeśli krem wychodzi zbyt luźny, to zwyczajnie trzeba dodać więcej masła lub margaryny. Ja często dodaje 1,5 kostki, a nie jak w przepisie-1. Od kilku miesięcy mam ten przepis i zawsze rosną mi w piekarniku Karpaty,a potem przekładam je pyszną masą :) mniam!
UwielbiającaSłodycze [2008-09-05 11:33:12]
Najlepiej byłoby utrzeć masę w makutrze, ale można też mikserem. Powodzenia ;)
Dorota [2008-07-24 14:58:10]
a czy krem trzeba ucierać w makutrze? bo ja jej nie posiadam...:(
patrycja [2008-07-24 14:43:34]
właśnie zrobiłam tą karpatke.ślicznie wyrosła ale jeszcze nie próbowałam. ja zawsze najpierw smaruje blache margaryną potem kłade papier dociskam go i dopiero na to daję ciasto.odeszło od papieru bez problemu:).dziękuję za przepis aha robiłam ciasto z masłem bo akurat nie miałam margaryny.super wyszło :D POZDRAWIAM
milcia7777 [2008-06-28 21:22:44]
ma ktos moze sprawdzony sposob zeby ciasto elegancko odchodzilo od blachy ? a moze jakis inny przepis? bo ostanio jak robilam to troszke plamane mialam te karpaty i predzej niziny wyrosły ^^
moogie [2008-03-22 11:20:07]
Kremu wychodzi dużo, jak widać na załączonym zdjęciu ;)
Dorota [2008-03-22 01:16:15]
a mam pytanie!!!!! CZy tego kremu nie bedzie za mało????
ewcia [2008-03-21 23:41:06]
W takiej wysokiej temperaturze ciasto piecze się tylko 10 minut. To jest taki inny sposób pieczenia karpatki. Pozdrawiam ;)
Dorota [2008-03-20 11:00:10]
czy 270stopni to aby napewno nie zaduzo????
madzia [2008-03-09 13:56:58]
Ciasto fajnie wyrosło,ale nie chciało mi odstać nawet od papieru!A oto przepis na krem:2 żółtka ucierać z cukrem waniliowym , 2 łyżkami mąki i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.Do tego dodać 0,5 szklanki mleka.Wszysko dobrze zmiksować.1.5szkl.mleka zagotować z 3 łyżkami cukru,dodac zmiksowane składniki i ugotować budyń.Wystudzić i dodawać do 1,5 kostki masła utartego,dalej ucierając.Ręczę,ze masa nie będzie żadka,a pyszna!
MALWINA [2008-02-17 15:24:48]
POLECAM KREM Eli !!! Jest pyszny wyszedł mi idealny poprostu !!!! Bardzo dziekuje za krem a przepis na ciato tez bardzo dobry !!! ;]]]
Alutka_=* [2008-01-09 17:25:37]
Masę robie bez jajek. Zawsze mi wychodzi. Ucieram 20 dag margaryny z 4 łyzkami cukru pudru i cukrem waniliowym dodając po łyżce ugotowanego wystudzonego budyniu (ciagle mieszając) Budyń gotuję w ten sposób: 1 budyń smitankowy normalnie gotuje tylko że do proszku(budyniu) dodaję łyżkę mąki zwykłej:)
Ela [2008-01-06 16:32:25]
ciasto pycha ale masa mi nie wychodzi za zatka gdzie tkwi błod
marcin [2007-12-22 07:15:33]
a mi nie wyszła:(...
Aga [2007-07-07 15:00:48]
Krem wyszedl stanowczo za luzny chociaz dodalam mniej mleka niz jest podane w przepisie.Zeby go zagescic dodalam budyn waniliowy i odrobine zelatyny mam nadzieje ze do rana kremik bedzie ok bo w smaku jest pyszny.Blache wylozylam papierem i ciasto odchodzi super.
liza [2007-05-11 22:17:32]
masa zaczęła mi się ważyć, ale polecam sprawdzony sposób: trzeba rozpuścić łyżkę masła (lub margaryny, zależy od tego co dodajemy do masy) i dodać do ucieranej masy. Chwilkę ucierać mikserem i szybko wyłożyć na cisto :)
kykyna [2007-05-07 14:46:45]
blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i ciasto bez problemu odstało od blachy. Do mieszanych mąk z mlekiem dodałam 1 żółtko, a cukier do gotującego się mleka, zamiast margaryny do kremu polecam masło. Krem nie płynął, ciacho wyszło pyyyyszne! Polecam
Ewela [2007-05-07 08:51:31]
Pyszna karpatka:) tylko ciasto zorbilam z 1 łyżeczki proszku do pieczenia , a krem zrobiłam wedlug ''Grażyny z Koln'' :)
:) GOSPODYNI [2007-05-06 18:10:51]
ciasto jest lepsze jak piecze się go dłużej. ja piekłam 40 min i jest świetne.
kasia [2007-05-05 13:38:11]
Przepis jest super!!! Ciasto wyszło idealne.Pyszne!! Dziękuję.
BASIA-Białystok [2007-05-01 16:17:04]
Karpatka to jest prawie moje ulubione ciasto polecam karpatke pozdrawiam wszystkich co lubią piec:)
Jarpen [2007-04-06 21:39:28]
Bardzo Dobre Polecam
Zośka [2007-04-03 21:34:54]
Aby wyszedł dobry krem zawsze daje masło,pózniej można kroic ciasto bez problemu!!!osobiscie dodaje pare kropli olejku cytryn.bądz pomarańcz.ale to jak kto chce,poprostu pycha!!!
cukiernik [2007-03-31 18:09:54]
Karpatka pychotka....uwielbiam tą smakowita stronke www;)
Kate [2007-03-28 14:10:41]
Robiłem rano karpatke i wyszło ciasto super - wyrosły fale jak góry w szczawnicy.A masy jeszcze nie robilem jak zrobie to dam znać czy wyszła Przepis na 5+
Krzysztof [2007-03-28 07:36:46]
TA KARPATKA JEST PYSZNA I WYSZŁA MI DOSKONALE CHOĆ MAM DOPIERO 16 LAT I WSZYSTKIM SMAKOWAŁA A TAK NA PRAWDE TO PIERWSZY PLACEK KTÓRY UPIEKŁAM POLECAM!
NATALKA [2007-03-04 19:26:41]
mmmm ciasto super pycha! naprawde pycha szybkie i łatwe!!!
sylwiuska [2007-02-21 11:25:20]
Ciasto wyszło bardzo dobre, aczkolwiek masa wyszła trochę rzadka. Ale ogólnie palce lizać!
OLGA [2007-02-12 13:03:50]
Ciasto super ale krem wyszedl slodki ;)
Mychaaa [2007-02-04 20:16:03]
ciasto jest super ja jeszcze do kremu dodaje pomaranczową galaretke pokrojona w kostkę jest smakowite i ładnie wygląda
Anna Aleksandrów [2007-01-25 11:58:50]
byłoby jeszcze lepsze gdyby zamiast dwóch łyżek spirytusu dodać jeszcze 18
polepszacz [2007-01-20 12:11:34]
Korzystam z tego przepisu już któryś raz, bo wychodzi na prawdę rewelacyjna karpatka. Osobiście do kremu dodaje maslo zamiast margaryny, ale to pewnie z przyzwyczajenia;) POLECAM!!!
amatorka;) [2007-01-14 14:43:16]
polecam przełożyc kremem karpatkowym herbatniki najlepiej ze 4 warstwy-dużo szybciej i wcale nie gorzej smakuje
Beata [2007-01-10 18:14:39]
ciasto jest pyszne uwielbiam je jest słodziutkie kwaśne i gęste a przede wszystkim pyszne.
Jadzia Zdybnieska [2007-01-02 20:11:23]
Faktycznie, karpatka doskonała, sprawdziłem osobiście :)) przysłowiowo "palce lizać". Z ciasta w piekarniku wyrastają nie tylko Karpaty a i Himalaje :)) Dziś zrobiłem karpatkę (doskonałą) na Sylwestra, a pierwszą przed tygodniem na Boże Narodzenie, wszystkim smakuje i chcą ją widzieć na każdej rodzinnej imprezce. Do kremu zamiast margaryny zalecam masło (to prawdziwe bez oleju, czy wody), jest nieco droższy ale przepyszny. Krem robie nieco inaczej, ale nic nie piszę, bo zamieszam jeszcze tak, jak prawie mi zamieszały niektóre powyższe komentarze. Zasada jest prosta: najpierw zróbcie dokładnie wg w/w przepisu, a w kolejne włóżcie nieco własnej inwencji, czyli "duszy"... zapewniam, że warto experymentować... niebo w gębie :)) U mnie chwilowo na blogu "wisi" przepis na prosty i tani placek marchewkowy, który zawsze się udaje i również pozwala na różne kombinacje smakowe z dodatkami bakalii.
Internetowy włóczęga => http://o [2006-12-30 23:16:18]
Faktycznie, karpatka doskonała, sprawdziłem osobiście :)) przysłowiowo "palce lizać". Z ciasta w piekarniku wyrastają nie tylko Karpaty a i Himalaje :)) Dziś zrobiłem karpatkę (doskonałą) na Sylwestra, a pierwszą przed tygodniem na Boże Narodzenie, wszystkim smakuje i chcą ją widzieć na każdej rodzinnej imprezce. Do kremu zamiast margaryny zalecam masło (to prawdziwe bez oleju, czy wody), jest nieco droższy ale przepyszny. Krem robie nieco inaczej, ale nic nie piszę, bo zamieszam jeszcze tak, jak prawie mi zamieszały niektóre powyższe komentarze. Zasada jest prosta: najpierw zróbcie dokładnie wg w/w przepisu, a w kolejne włóżcie nieco własnej inwencji, czyli "duszy"... zapewniam, że warto experymentować... niebo w gębie :)) U mnie chwilowo na blogu "wisi" przepis na prosty i tani placek marchewkowy, który zawsze się udaje i również pozwala na różne kombinacje smakowe z dodatkami bakalii.
Internetowy włóczęga => http://oldskarabeusz.blog.interia.pl/ [2006-12-30 23:16:18]
bardzo dobre mi wyszło wyśmienicie jest wprost przepyszne
Kucharz [2006-11-29 19:38:20]
dzis zrobilam znowu ,sprobowalam z budyniem...(wloskim) niestety-krem wyszedl za luzny,zrobilam ponownie wedlog waszego przepisu,teraz jest dobry....!!!!!dorotka z sardeni....
dorotazankowska63@o2wp [2006-11-12 15:54:05]
Wlasnie zrobilam karpatke i musze powiedziec, ze krem jest za rzadki, choc budyn ugotowalam bardzo gesty, bo dodolam i budyn i maki. Potem robilam wg przepisu i nie wyszlo. Ciasto ok, tylko trudno odchodzi od blachy, choc posmarowalam grubo tluszczem. W smaku jest dobra, ale co z tym kremem. Pomocy.
Betty [2006-11-09 23:32:32]
zrobilam karpatke prawie po 20 latach.Wlosi sie zajadaja,jest pyszna.....dorotka z Sardeni
dorotka [2006-11-07 09:08:24]
ostatnio piekłam na papierze, wcześniej wysmarowałam forme tłuszczem-papier super przylega-szkoda, że tak póżno odkryłam uroki pieczczeniana papierze, ciacho z karpatki rewelacyjnie odchodzi:)
mama Patulki [2006-11-06 18:08:36]
Osobiście na papierze do pieczenia karpatki nie piekłam. Zawsze piekę ją na dobrze wysmarowanej brytfance i wyciągam jeszcze ciepłe ciasto. Pozdrawiam ;)
Dorota [2006-10-30 19:13:02]
mam pytanko , mialam troche problemy z wyciągnieciem ciasta z formy , czy może ktoś piekl na papierze??
olusia1 [2006-10-30 15:28:31]
Karpatka wyszla bardzo pyszna i na pewno zrobie ja kojeny raz. Co parwda juz na starcie myslalam ze nic z tego nie bedzie bo do ciasta dodalam cala margaryne a nie polowe jak w przepisie, mimo tych obaw ciasto wyszlo i wszystkim smakuje!Do kremu dodalam jeszcze budyn waniliowy i na drugi dzien krem juz nie wyplywa z ciasta.
Justiiii [2006-10-22 14:12:41]
Osobiście nie robiłam kremu z mąki kukurydzianej, więc za bardzo i mogę poradzić nic w tej sytuacji, ale proszę spróbować z tą mąką. Albo po prostu ugotować zwykły budyń np. waniliowy lub śmietankowy. Powodzenia ;)
Dorota [2006-10-06 08:07:36]
czy zamiast maki ziemniaczanej moge dodac kukurydzianej, bo mieszkam w Anglii i szczerze mowiac nie spotkalam sie tu z maka ziemniaczana. Pozdrawiam
Betty [2006-10-05 12:48:28]
Karpatka bardzo dobra i latwa. Do kremu dodalam jeszcze budyn waniliowy i make wedlug przepisu. Przez to budyn nie jest za rzadki. Pychotka. wyrosly prawdziwe karpaty
Marta [2006-09-25 11:22:43]
karpatka poprostu przepyszna!!! tera musze robic ja co sobote bo tak wszystkim smakuje! a pozatym ciasto bardzo latwe w wykonaniu.
Madzia91 [2006-09-09 12:57:20]
Praepis ŚWIETNY!!!to było moje pierwsze ciasto i jestem z niego dumna! karpatka wyszła wspaniale,wszystkim smakuje. Polecam!!!
nowicjuszka15 [2006-07-19 20:43:44]
najlepszym kremem do karpatki i moze tez byc do wz jest krem budyniowy na pol litra mleka wsypac dwa budynie smietankowe llub waniliowe dodac 3 lyzki cukru po ostygnieciu dodac margaryne lub maslo ale takie ktore jest twarde to jest wazne bo jesli bedzie miekkie to wyplynie (okolo 3,4kostki) i miksowac okolo 5 minut.najlepsze na drugi dzien!!
asia [2006-06-17 10:10:46]
Bardzo pyszna karpatka:)
Janinka [2006-06-10 19:40:54]
hm...ciasto nie jest moze najprotsze i naszybsze ale...pyszne;) PYSZNE PYSZNE PYSZNE:)razem z mama zrobilysmy, mniam
magda [2006-06-10 18:44:43]
ciasto bardzo udane jednak krem rzeczywiście wypływa - nie jest zbyt gesty, ogólnie dobry przepis pod warunkiem, że znajdzie sie sposób na gęściejszy krem. Pozdrawiam
korina176 [2006-05-27 17:18:42]
Ale co zrobic, zeby krem nie byl tak rzadki? Zeby ciasto móc elegancko pokroić, bez wypływania kremu na boki?
123 [2006-05-04 13:34:16]
Musze przyznac, ze ciasto wyszło a przepis jest pyszny:)
Anka [2006-05-02 19:22:40]
ja jestem wielkim fanem karpatek i jadłem ich dużo w moim życiu, ale ta naprawdę jest najlepsza
Daniel [2006-05-01 16:02:00]
karpatka to najleprze ciasto jakie jadlam.a jadlam ich bardzo duzo!
malenka [2006-04-26 19:44:23]
ja nieczekam az masa wystygnie tylko dodsje do goracego po jajku i mieszam bo jestem niecierpliwa tak samo wychodzi najlepiej w piecyku elektrycznym robie z podobngo przepisu
jorgina ogoraska [2006-04-12 13:02:40]
Musze przyznac ze jesli chodzi o pieczenie to jestem kompletnie zielona,ale to ciasto wyszlo rewelacyjnie i na imprezie najlepiej znajomym smakowalo:-)Pozdrawiam
Karolina z Jaworzna [2006-04-07 16:26:40]
ciasto -pychotka
Ula [2006-03-29 22:34:49]
Proszek do ciasta jest niepotrzebny, karpaty i tak wychodzą świetnie. Krem z gotowego budyniu jest lepszy.Czy Wy kremy ucieracie ręcznie czy mikserem żeby się nie zwarzył
Ira [2006-03-26 20:20:30]
Ciasto jest pyszne
kasia z Sopotni Malej [2006-03-23 11:24:34]
karpatka swietna mozna tylko zmodyfikowac krem 2 szklanki mleka zagotowac, 2 zoltka utrzec z 1 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, dolac 1 szklanke mleka i 7 lyzek maki i 2 lyzki maki ziemniaczanej, tak polaczone wlac do cieplego mleka i gotowac na wolnym ogniu az powstanie budyn (otudic). 1 1/2 kostki margaryny (masla) rozmiekczyc mikrujac i dodawac po lyzce budyniu na koniec wkropic 1/2 olejku waniliowego lub rumowego. Ten krem jest swietny do Metrowca.
Grazyna z Köln [2006-03-21 14:59:39]
moje pierwsze ciacho spreparowane :) od podstaw (nie z pudelka) i jestem z siebie przeSTRASZNIE dumny. Wyszlo klasa,karpaty i krem, za dwa dni powtorka aha no i teraz juz wiem jak sie robi budyn hehehe. Nie ma co przepis musi byc dobry bo doswiadczenia to ja nie mam za grosz. dzieki pozdrawiam
ziggy-calif [2006-03-21 07:36:32]
dodaję do kremu cukier waniliowy
ewa [2006-03-19 12:34:46]
karpatka to najlepsze ciasto jakie mi się udaje, a ten przepis jest rewelacyjny,ł
Ev [2006-03-18 13:47:42]
Pychotka! :) Bardzoooo dobry przepis....
Madzia [2006-03-16 14:45:27]
karpatka super,zawsze piełam gotową z opakowania ,teraz ma tą wyprubowaną.smacznego
natka [2006-03-10 17:36:21]
bardzo dobra karpatka palce lizac
karol m [2006-03-02 14:52:54]
Oczywiście, do ciasta można użyć inną mąkę, np. pszenną lub tortową. Powodzenia :)
Dorota [2006-02-28 22:47:07]
a moze byc inna maka zamiast luksusowej
eugeniusz zyt [2006-02-27 16:13:44]
Od wielu lat korzystam z podobnego przepisu na karpatkę, lecz zamiast mąki dodaję budyń smietankowy lub waniliowy który kremowi nadaje ładnego zapachu, nie dodaję alkoholu a tylko 1 żółtko.Krem ma nipowtarzakny smak. Pozdrawiam.
KARO [2006-02-26 19:35:39]
Witam ciast rzeczywiscie smaczne , ale mi wyszedl krem za rzadki (z tym, że moze to moja wina bo lyzka lyzce nie rowna), a krem troche za slodki, dla osob ktore nie lubią za słodkich rzeczy proponuje dodać 3/4 szkl. cukru,ale ciasto ogolnie smaczne
0pszczolka maja [2006-02-25 22:15:46]
Wspanialy przepis. Prosty szybki. Sprawdzil sie w 100%. Pycha. Polecam wszystkim. Smacznego.
Ania-Detroit [2006-02-22 21:03:48]
TAK BARDZO DOBRY I SPRAWDZONY PRZEPIS
GOSIA MAZURY 21.02.2006 [2006-02-21 20:11:33]
bardzo dobra nawet bez alkoholu
annnac [2006-02-21 19:03:39]
podzielam opinie ze zamiast margaryny zdecydowanie MASLO
Krzysiek [2006-02-20 21:37:22]
przepis super, ciasto bardzo smaczne!!
AGA [2006-02-19 10:47:48]
bardzo dobre ciasto, przepis niedrogi, prosty, radzę wypróbować.
sabka. 18.02.2006 [2006-02-18 20:25:49]
12,5 dag margaryny to pół kostki
Dorota [2006-02-18 17:11:24]
Przepis wygląda na łatwy i dobry, tylko nich ktoś mi napisze ile to jest 12dag margaryny.
justta [2006-02-17 19:52:48]
Cieszę się, że przepisy się sprawdzają i smakują :) Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych udanych i smakowitych wypieków :)
Dorota [2006-02-16 17:04:54]
Karpatkę piekę od lat, lecz zamiast 2 placków ptysiowych piekę jeden kruchy i jeden ptysiowy.Nie zmienia to smaku a łatwiej ciasto się kroi.Zamiast margaryny daję masło.
grafi [2006-02-16 14:22:19]
Pani Doroto.Pani przepisy sa rewelacyjne i sprawdzaja sie w mojej kuchni jak zadne.Gratuluje
Irka [2006-02-16 12:19:18]
Nie miałam pomysłu na WALENTYNKI , a tu taki fajny i prosty przepis wpadł mi w ręce. Mało pieke, nie mam dużej wprawy, ciasto się udało, a przede wszystkim udała się niespodzianka. Dziękuję i życzę smacznego.
Justyna [2006-02-15 22:21:02]
Super przepis. Piekłam już Karpatkę wiele razy, ale ta jest rewelacyjna.Polecam.Brawo Basia!!!!! Pozdrawiam- Fryga
ava20@op.pl [2006-02-15 17:49:31]
super! wreszcie moge miec troche polskich przepisow ,moi szwedzcy znajomi zachwycaja sie polska karpatka! Robi ona furore w Szwecji!
teresa [2006-02-15 13:25:18]
karpatka doskonała pyszna i jest jej duż a do tego tanie ciacho pasujące na każdą okazje pozdrawiam
weronika [2006-02-14 16:32:38]
Boski przepis. Naprawdę stuprocentowy! Poza tym ciasto naprawdę pyszne i łatwe.
Monika [2006-02-14 12:13:54]
ja do wystudzonego budyniu dodaję pokrojoną kostkę masła:) też jest ok:)
Kita_Golub [2006-02-13 19:06:42]
spox dzieki za fajne przepisy.aha przysłowie przez żołądek do serca sie sprawdziło
Monika [2006-02-13 18:28:17]
tak wlasnie robie karpatke tylko zamiast spirytusu dodaje rum jest wysmienity rozplywa sie w ustach przepyszny.warto sprobowac.jest bardzo prosty w wykonaniu.pozdrawiam smakoszy wypiekow.
IZABELA-FLORYDA. [2006-02-13 17:39:53]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl