Przepisy Extra

Kaszubska sałatka śledziowa

Składniki:

40 dag matiasów w oleju
2 jajka
1 mała cebula (5 dag)
1 średniej wielkości jabłko (10 dag)
sok z cytryny
3 średnie ogórki kiszone (20 dag)
6 łyżek śmietany 18%
pieprz
sól

Sposób wykonania:

Matiasy opłukać z oleju, włożyć do miski i zalać zimną przegotowaną wodą. Moczyć przez około 90 minut, następnie ponownie opłukać zimną wodą i pokroić w paski. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Jabłko obrać, opłukać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Ogórki kiszone pokroić w kostkę i odcisnąć z soku.

Do miski przełożyć matiasy, jajka, cebulę, jabłko i ogórki kiszone. Dodać śmietanę, pieprz i ewentualnie sól do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na około 60 minut.

Smacznego.

Dodane przez aniawu73 w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.