Przepisy Extra

Kawowe ciasto z pyszną jogurtową masą

Kolejny fajny przepis na puszyste biszkoptowe ciasto z aromatycznymi masami :) Jest to ciasto warstwowe przekładane masą kawowo-budyniową, kakaowymi herbatnikami, pyszną jogurtową masą, a na koniec całość jest oprószona czekoladowym cappuccino - pycha!

To świetne ciasto na każdą okazję, i do niedzielnej kawusi, jak i na urodzinowy czy sylwestrowy stół :) Pięknie prezentuje się ono także na bożonarodzeniowym stole :)

To puszyste, miękkie i wilgotne ciasto z wyraźną kawową nutką, czyli coś dobrego dla miłośników kawy. Czytaj więcej

Jest dosyć szybkie do przygotowania i zawsze się udaje - tutaj nie da się nic zepsuć! Szybko się je składa, trzeba tylko poczekać, aż masy się ostudzą, a potem jak całość się dobrze schłodzi...

Ciacho wygląda pięknie, a smakuje wybornie - trzeba się na niego skusić - koniecznie!

To wypiek dla ludzi ze smakiem - smacznego :)

Kawowe ciasto z pyszną jogurtową masą

Składniki:

Jasny biszkopt:
4 jajka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Rumowy poncz:
1/3 szklanki wody
3 łyżki rumu
Masa budyniowo-kawowa:
1 litr mleka
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki wody
Dodatkowo:
ok. 10 dag kakaowych herbatników
4 łyżki cappuccino (np. czekoladowego)
Masa jogurtowa:
40 dag jogurtu naturalnego
30 dag serka waniliowego homogenizowanego
250 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 ½ łyżki żelatyny
¼ szklanka wody

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i razem delikatnie wymieszać. Biszkoptową masę przełożyć do tradycyjnej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić.

Przegotowaną, letnią wodę wymieszać z rumem i gotowym ponczem nasączyć biszkopt.

Do garnka wlać połowę mleka. Wsypać cukier, cukier waniliowy, wymieszać i razem zagotować. Do pozostałego mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, surowe jajko i razem zmiksować mikserem na gładką masę. Następnie wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Kawę rozpuszczalną zalać gorącą wodą, dokładnie razem rozmieszać i wlać do gotującego się budyniu. Dokładnie razem wymieszać, gorącą masę budyniowo-kawową wyłożyć na biszkopt, a na niej rozłożyć kakaowe herbatniki, lekko docisnąć i zostawić do ostudzenia.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać do niej jogurt naturalny, serek waniliowy homogenizowany, cukier puder, cukier waniliowy i razem dokładnie zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować. Gotową masę jogurtową wyłożyć na kakaowe herbatniki, wyrównać, i na koniec wierzch ciasta posypać czekoladowym cappuccino.

Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
4.311340206 stars based on 194 reviews Ciasta
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Nie to nie jest błąd, tutaj w tym przepisie, aby masa była sztywna i fajnie się trzymała po pokrojeniu ciasta, należy użyć właśnie taką ilość mąki. Zazwyczaj jak są masy budyniowe z 1 litra mleka, to tam używa się 3 opakowania budyniu, proszę przesypać do szklanki te 3 budynie i sprawdzić ile to będzie ;) Pozdrawiam i udanego ciacha życzę :)
Dorota [2016-06-23 11:19:38]
do masy idzie aż szklanka mąki pszennej???? To chyba jakiś błąd!
Gość [2016-05-26 14:01:24]
Niestety nie ma pomyłki ;) To jest taki trochę inny przepis na budyniową masę, która po ostudzeniu musi dobrze się trzymać i podtrzymywać jeszcze inną masę. Udanego ciacha życzę i smacznego :)
Dorota [2016-01-29 13:43:14]
Czy w przepisie nie ma pomyłki odnośnie ilości mąki dodawanej do budyniu? Ma być szklanka?
Ania [2016-01-28 10:52:47]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.