Ketchup

Dodane przez w dniu
11 opinii | Wyraź opinię
3.614993646 stars based on 787 reviews Przetwory

To stary, ale bardzo dobry i wielokrotnie sprawdzony przepis na domowy ketchup z pomidorów.

Jest łatwy i zawsze się udaje - zachęcamy do wypróbowania i życzymy smacznego :)

Ketchup

Składniki:

2 kg pomidorów
3 średnie cebule
1 1/2 łyżki soli
1/2 szklanki cukru
1/2 gałki muszkatołowej
4 goździki
6 ząbków czosnku
6 ziarenek ziela angielskiego
1/2 łyżki papryki w proszku
1/2 szklanki octu 10%

Sposób wykonania:

Pomidory umyć, pokroić na duże kawałki, usmażyć i ostudzić. Następnie przetrzeć przez sito, dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek i resztę przypraw. Gotować do zgęstnienia, od czasu do czasu mieszając. Na 20 minut przed końcem gotowania dodać ocet. Ostudzić.

Ketchup przełożyć do umytych i wytartych do sucha słoików. Pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej i chłodnej piwnicy.

Smacznego.

7262
sprawdzone przepisy
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,11 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 1,11 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności).
Komentarze do przepisu:
nie używać octu spirytusowego, wszystko tylko nie ocet.
flash [2009-09-21 20:42:25]
Pasteryzować około 10 minut.
Dorota [2009-08-11 16:44:05]
Ile czasu pasteryzować?
Dusia [2009-08-09 23:53:09]
aha jeszcze trzeba dodać kilka papryk świeżych do gotowania
4xg [2006-10-05 16:09:58]
zioła prowansalskie dają to co trzeba
4xg [2006-10-05 16:08:30]
polecam eksperymenty z ziolami - bazylia i oregano, wychodzi swietnie :D
#marian [2006-08-28 23:09:42]
Bardzo smaczny wychodzi :) POLECAM Niepolecam na Biwaki itp. wycieczki Poniewaz FERMENTUJE :) Szybko -Bardzo szybko
MiLaN [2006-08-18 19:32:16]
Zamiast octu można dodać musztarde stolowa Pegaz (prawie caly sloik na duuuzy garnek) Na samym końcu można dodać ŻelFix - piękna konsystencja się robi.
coldEE [2006-08-10 18:07:11]
dodać papryke chilii jak ktos lubi pikantny na 4 kg. pomidorów około 5 papryczek
aga [2005-09-19 10:10:20]
zamiast Octu, lepiej dodać kwaśne jabłka
Frocia [2005-08-29 10:56:59]
Jeżeli ocet, to tylko jabłkowy.
eMKa [2005-08-07 20:18:31]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.