Przepisy Extra

Ketchup z cukinii i marchewki

Ketchup z cukinii i marchewki to trafiony sposób na wykorzystanie tych dwóch warzyw!

Taki ketchup to fajna baza do przygotowania zapiekanek i pizzy :)

Domowy ketchup fajnie się prezentuje, super wygląda i jeszcze lepiej smakuje. I co ważne jest zdrowy, bo bez żadnych sztucznych i chemicznych dodatków!

Jest on bardzo łatwy do przygotowania. Jego wykonanie rozkłada się na dwa dni, tak na spokojnie, żebyśmy się nie przemęczyli ;) W jeden dzień krojenie i mycie słoików, a na drugi dzień gotowanie, miksowanie i pasteryzowanie... i pyszny ketchup już gotowy :) Czytaj więcej

Zachęcam do jego wykonania i życzę smacznego.

Ketchup z cukinii i marchewki

Składniki:

1 kg cukinii (waga po obraniu)
30 dag marchwi (waga po obraniu)
1 ½ łyżki soli (np. himalajskiej)
20 dag cebuli
2 liście laurowe
20 dag koncentratu pomidorowego
¼ szklanki oleju
¼ szklanki octu 10%
½ łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczki curry
2 ząbki czosnku
lubczyk (suszony)
majeranek
natka zielonej pietruszki (suszona)
bazylia
pieprz czarny
sos sojowy

Sposób wykonania:

Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (najlepiej mechanicznie). Marchewkę obrać ze skórki, opłukać i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Razem z cukinią przełożyć do miski, posypać solą, wymieszać i włożyć do lodówki na noc. Na drugi dzień odcisnąć z soku i przełożyć do garnka.

Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka z cukinią i marchewką. Dodać liście laurowe i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.

Następnie dodać koncentrat pomidorowy, olej, ocet, ostrą paprykę i curry. Razem wymieszać i gotować dalej na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Następnie dodać do warzyw wraz ze szczyptą lubczyku, rozgniecionego w palcach majeranku, natki zielonej pietruszki, bazylii, czarnego pieprzu oraz kilka kropli sosu sojowego. Całość razem wymieszać, wyjąć listki laurowe i zmiksować blenderem na gładką masę.

Gotowy ketchup przełożyć do wyparzonych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej piwnicy.

Z podanych składników wyjdzie około 8 słoiczków po 200 ml przepysznego ketchupu z cukinii i marchewki.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ja sama suszę pietruszkę, teraz latem można sobie na próbę posiekać pietruszkę i zostawić na kilka dni na parapecie - na deseczce lub talerzyku, a potem przesypać do słoika. Ja ją zawsze przed podaniem do potrawy jeszcze rozgniatam w palcach, tak jak majeranek. Wtedy taka pietruszka nie jest tak wyczuwalna w potrawach, na co najbardziej wyczulone są dzieci. Ja jej bardzo dużo używam do różnych potraw, a w cale tego nie widać ;)
Dorota [2016-08-22 14:04:01]
Pietruszka świeża też może być - jak najbardziej, a sól można dodać zwykłą. Powodzenia :)
Dorota [2016-08-22 13:58:35]
a nie moze byc swieza pietruszka???Mam swoja a suszonej brak:):):)i czy sól musi byc himalajska???
bogna [2016-08-20 15:55:04]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.